Monthly Archives: June 2007

Bejegyzés szigorlat után

Jobb címet nem találtam mára…

Na, megvan az Égi mechanika szigorlat is. Két tétel volt (pontosabban 17, és én ebből kettőt kaptam): Rezonanciák a Naprendszerben és Szekuláris perturbációelmélet. Erről most nem szúrok be képletet, mert nincs digitális anyagom, és nem akarok képleteket szerkeszteni – pedig lenne megint egy szép, amit megmutatnék :-)

Egyébként végre normalizálódott a hőmérséklet, ma jó friss idő volt, bár ezt főleg akkor tudtam értékelni, amikor már vizsga után voltam, és nem éreztem magam úgy, mint egy halálraítélt…

Flórával tervezgetjük a szeptemberi norvégiai közös kalandjainkat, kinéztünk egy nagyon szép helyet (Flóra találta), amit majd szeretnénk megnézni Bergen felé: Flåm – a világ legnagyobb fjordjának egyik mellékágának végében található mesés kis falu! Az egész dologgal csak az az egyetlen baj, hogy ezeknél a Norvégoknál a mi árainkhoz képest minden rettenetesen sokba kerül, főleg a szállás – viszont van fapados busz! Azaz a buszjegy viszont előre megvéve, bizonyos napokon már majdnem olcsóbb, mint Magyarországon…

Holnap pályázatot írok, és átolvasom a jövő hétfői, idei utolsó (Asztrofizika 4.) vizsgámra az anyagot, mert egy két helyen ki kell egészítenem benne dolgokat – viszont ehhez megintcsak van digitális anyagom :-) Még egy nagy levegő, és itt a nyár (és a szakdolgozattal való munka is…)! Azért nagyon örülni fogok, ha már vége lesz a vizsgáknak. Akkor már nem minden bejegyzésem erről fog szólni, hanem sokkal érdekesebb dolgokról (fotózás, túrázás, stb.)!

Viharzóna

vihar20070621.gifAzok után, hogy a nap folyamán 35°C is volt árnyékban, és a szobámban a 30,5°C-ot is elérte a hőmérséklet, elmúlt órákban hihetetlen vihar vonult át rajtunk – és nem mellesleg a fél országon, ráadásul nem is akar megállni, megy tovább a másik felére. Most töltöm fel a képeket a fényképezőgépről… Ilyet még nem, vagy csak nagyon keveset éltem át. (Az animáción világidő szerepel, ehhez 2 órát hozzá kell adni, hogy megkapjuk a mi időnket! – frissítés: sikeresen elrontottam az utolsó 3 képkocka feliratozását, úgyhogy azokat ki is töröltem… így nem látszik, ahogy továbbmegy a rendszer keletre… sajnos…) Lehetett látni, ahogy jön északnyugat felől, a jellegzetes peremfelhő nagy sebességgel haladt át a ház felett (kép a kattintás után), és közben megérkezett az erős kifutószél is. Na én ekkor jöttem be, mert a szomszédban gyanúsan elkezdett hajladozni az egyetlen meghagyott fenyő… Éjszakai – de tényleg, nem láttam villany nélkül – sötétség lett, kavarogtak és örvénylettek a felhők, majd a süvítő szélben elkezdett szakadni az eső, majd a jég is – idén már negyedszer… Képek és folytatás a kattintás után!

Continue reading

Újabb vizsga letudva – még kettő…

A mai vizsga jóval könnyebb volt, mint a múltkori kvantum, kár hogy nem lehetett előbb elmenni, akkor most nem csak öt napom lenne az Égi mechanika szigorlatra… Azért ez kemény öt nap lesz… Egyébként csak hogy hű maradjak a hagyományokhoz, ebből vizsgáztam ma:

galcsill2vizsga.jpg

A hőmérséklet mostanság elég kellemetlen, odakinn 33,0°C van (két árnyékban – mind a szórt, mind a direkt fénytől védett helyen – elhelyezett digitális hőmérő átlaga), itt benn meg 28,4°C… Szauna. Már csak egy jó kis vihar hiányzik, hogy még párás is legyen, és megfulladjunk – nem mintha az allergia nem lenne éppen elég. Mikor lesz már ősz???

Éghajlatváltozás

Ma már nagyon meleg volt, most a szobámban 28,5°C van… embertelen… Azért tanulgatok lassacskán, meg csinálok mást is, pl. a kéktúrás honlapomon kicsit megújítottam a főoldalt, írtam egy beharangozót a nyáron/ősszel elkészülő angol verzióról, meg fejlesztettem egy kicsit a Google Earth fájlokon. Nem is kicsit, nagyon – csináltam egy olyat is, amiben minden eddigi kép, út és pecsételőhely megnézhető :-) Tegnap voltam Gödön, Flóráéknál, mindenki nagyon örült nekem, ami jó volt, csak Flóra hiányzott nagyon. Olyan furcsa volt, hogy én ott voltam, és ő meg közben Norvégiában… Nagyon várom már, hogy én is mehessek! Végül itt egy kép a hőmérsékleti viszonyokhoz kapcsolódóan, amit egy nagyon szellemes blogon találtam…

joyoftech2.jpg