Monthly Archives: September 2007

Az első hétvége

Megvolt az első hétvégém is. Ennél sokkal többet nem is lehet írni a témáról, mert nem volt semmi program, a házból szinte mindenki hazament, most szállingóznak vissza az emberek. Szombaton esett, és esett, nem is tettem ki a lábam, csak kenyérért mentem el. Ma tűrhető idő volt, egész meleg, és a nap is sütött. Voltam a mosodában, úgyhogy most megint tele vagyok illatos és tiszta ruhával (öblítőt is vettem az automatából). Délután néztem a női foci VB döntőjét (közben ebédeltem), ami meg kell mondjam nagyon jó volt! A németek nyertek 2-0-ra (a brazilok ellen), és szép technikás, jó iramú meccs volt, valamint (nem utolsó sorban) angol volt a közvetítés (BBC). Este lefotóztam a szobámat az “új” lencsével, a lehető legnagyobb látószögű állás mellett. Íme… A falon a térképek sokat dobnak az összképen, meg a rongyszőnyeg is :-D

leuven006.jpg

Research Projects 1.

Ma voltam eddig a legtöbbet távol otthonról az ERASMUS alatt mióta egyedül vagyok, szinte már egyetemre járásnak is nevezhetném azt, amit ma csináltam :-) 10:00-tól volt a címben is olvasható Research Projects 1. nevezetű tárgyam megbeszélése. Odafelé élesben is teszteltem, hogy 30 perc séta a rövidebb út. A megbeszélés jó volt, Conny nagyon kedves, szóval jó a légkör, ami tetszik! Először elmondta, hogy mi is lesz ez a tárgy (kreditek száma, határidők, követelmények), amiből a lényeg az, hogy lesz négy hetünk egy kutatásra, amiből egy 15-20 oldalas beszámolót kell írni, és egy 20 perces előadást kell tartani, és mindezt párban. Ez után ismertette a 11 témát, amiből választani lehet (műszerek, adat-elemzés, elméleti számítások és szimulációk). Nekem a 3 változócsillagos téma tetszett, hasonlóan Steven-hez, szóval gyorsan meg is beszéltük, hogy dolgozzunk együtt :-) Íme a lista, amit elküldtem Conny-nak, arról, hogy mit szeretnénk csinálni (persze valószínűleg az egyes számú lesz a befutó, mert ez másnak nem nagyon tetszett):

 • 1.: Topic nr. 6.: Asteroseismology of the solar-like star 171 Pup
 • 2.: Topic nr. 5.: Variable stars in the field of the open cluster Chi Persei
 • 3.: Topic nr. 7.: Line-profile variations of the Beta Cephei star FN CMa

Fél egy körül végeztünk, majd páran elmentünk az ottani egyik kis ALMA-ba szendvicsezni, és beszélgetni. Egész sokat társalogtunk többek között az oktatási rendszereinkről (náluk nincs olyan, hogy szigorlat, ez valami hülye magyar találmány lehet…), a politikáról (ezek is ugyan olyan megosztottak, mint a magyarok, kész röhej…), meg mindenről. Aztán hárman elmentünk a délutáni Ad Valvas-ra, ami a mi Országos Csillagászati Szemináriumunk belga megfelelője. Katrien Kolenberg (Ausztria) beszélt “100 years of the Blazhko effect (1907-2007)” címmel. Jó volt, és nem csak a magyar hivatkozások miatt – de azért jó volt magyarnak lenni :-) Hazafelé beugrottam a GB hipermarketbe, eredetileg csak kenyeret akartam venni, de aztán nagybevásárlás lett belőle, végre van sok pizzám, hűtős szatyrom, de vettem almát, felvágottat, sajtot, szóval nem csak belga csokin élek :-) Közben oda jött hozzám egy srác, és angolul elkezdte mondani, hogy ő nem tud hollandul, és nem tudom-e megmondani, mi van ráírva a margarinra… :-D A folytatást ki lehet találni… Egyébként cseh volt, majd még lehet hogy összefutunk, mert azt mondta, hogy nagyon sokat van a Pangea-ban (nemzetközi diákok találkozóhelye). Ja, és a bolt legviccesebb része: vettem folyákony szappant – Dove, szóval nem fog kiszáradni a kezem, node, mit látok este, mi van a flakonra írva: “Approuvé par 1 million de femmes“… ááá… 1 millió nő nem tévedhet :-D Egyébként félig levertem a mosdókagylóról az ivó-poharamat, azért félig, mert nem esett le, menet közben elkaptam, viszont sajnos volt benne víz, ami Newton miatt bizony eláztatta a fél szobát (költői túlzás), szóval jól szórakoztam…

Csináltam pár fotót vacsora után a Fő térről meg az Egyetemi Könyvtárról, a szokásos helyen meg lehet nézegetni őket. Most eszem egy Granny Smith-t (alma). Mindenkinek jó hétvégét!

Ui.: olvasom az [origo]-t, és mit látok, van egy cikk az LCD-s árcédulákról, hogy az milyen szuper, meg hogy Magyarországon most van ilyen először, stb. Nos, itt majdnem mindenhol ez van, sőt, önkiszolgáló kassza is van. Pont.

Hajónapló – 10-11. nap

Az ERASMUS cirkáló fedélzetén csendesek a napok, egyelőre semmilyen ellenséges tárgy nem sodródott elénk a belga vizeken… :-D Na, szóval tegnap sikerült elintézni egész sok dolgot (odafelé sétálva mag csináltam pár képet az egyetem kastélyáról, meg egy templomról, melyek a Flickr galériámban meg is nézhetőek):

 • Visszaküldtem az ELTE-nek az ETR-ből kinyomtatott, és kitöltött (az itteni, kari Erasmus-koordinátorom egy angyal, de tényleg, nagyon sokat segít) Certificate of Registration-t, most már elméletileg utalhatják a teljes ösztöndíjamat.
 • Akartam csináltatni sportkártyát, de a honlapon fellelhető információkkal szemben annak nem kell, akinek a diákjára már a beiratkozáskor rányomták, hogy “fizetett érte” (ERASMUS-osoknak persze ingyen van).
 • Mivel majd kell egy halom igazolványkép, csináltattam 8-at, erre ajándékba adtak még négyet! Életem végéig elég igazolványképem van… Majd osztogatok belőle :-D

Természetesen a szerződésem (a szállásról) még nincs kész, nem igaz, hogy ennyi idő alatt nem fordul meg a posta Hollandiából (vicces, hogy nem tudnak fenntartani itt is egy központi irodát…) – ez csak azért nem túl jó, mert kéne a City Hall-ban esedékes regisztrálásomhoz (amikor bejelentem a címemet, meg hogy meddig leszek az országban…). Egyébként nincs gáz, “no para”, állítólag hétfőre meglesz – sőt ha előbb, akkor szól a házinéni (aki egyébként összesen 2+/-1 órát van itt naponta)… De egyébként már csak ez van hátra a hivatalos formalitásokból (no meg a Learning Agreement módosítása…). Dél után nem sokkal volt egy szép zivatar elég hosszú jégesővel, így kicsit később voltam enni…

Ma már majdnem volt órám :-D Azért csak majdnem, mert én voltam az egyetlen diák, és úgy döntöttünk, hogy csak jövő héten kezdjük el az anyagot, hátha lesz még akit érdekel… Állítólag egy éve négyen voltak – mondtam is a tanárnak, hogy nálunk 3 fő alatt el sem indul a kurzus… Egyébként ez a Solar Physics nevű tárgyam (Napfizika), ami eredetileg hollandul lett volna, de – főleg így – természetesen angolul lesz, és úgy néz ki hogy a tanár irodájában (elég nagy monitora van)… Kölcsön is adta a könyvet (ő írta), hogy nézzem át, mennyire nehéz (van vagy 1 kiló) – bele is néztem, nem vészes, Asztrofizikából már egész sok mindent tanultunk is…

Hazafelé beugrottam a boltba, vettem vajat meg zsömlét, hogy legyen mivel megenni azt a finom csokis meggylekvárt, amit Flóra anyukája küldött :-) Aztán vettem még alkoholos filcet, hogy legyen mivel feliratoznom a kajáimat, meg a környezettudatosságom nevében egy 500-as csomag A4-es lapot, ami 100%-ig újrahasznosított papírból (rostból) készült – és még magyarul is volt rajta leírás!!! Mindjárt megint esik, hallgatok egy kis zenét, meg belenézek még abba a Principles of Magnetohydrodynamics c. könyvbe is ;-) Lehet hogy meglesz az 5 tárgyam??? 3 már tuti…

Ui.: az egyetemig a péksütemény boltot útba ejtve a kényelmes séta 45 perc, odafele azt hiszem gyalogolni fogok, ellensúlyozván a sok finom belga csokit :-) Péksüti nélkül kb. fél óra.

Uui.: elfelejtettem szólni az itteni internetről, a KotNet-ről (Kot=szoba). A helyzet az, hogy havi letöltési limit van, összesen 4 Giga, és a feltöltési meg azt hiszem 1 Giga. A júzer (gyk.: user) minden belépésnél látja hogy hány százalékon áll (dinamikus a dolog, mert nem naptári hónapokkal számol, hanem folyamatosan, azaz ha egy napig nem használom a netet, akkor másnap 3%-al többszabad kapacitásom lesz a számlálón). Ez a kalózkodás kivédésére lett kitalálva, ami OK, az viszont nem ok, hogy azért 4 Giga, az nem olyan sok, így nem lehet csak úgy folyton youtube videókat nézni, meg internetes TV-t, vagy rádiót hallgatni, vagy napi 50 Megás CNN podcast-okat letölteni :-( Szóval csak csínján a nettel. Lépek is ki, de azonnal…

Az első nap egyedül

Tegnap reggel (még Flórával) megnéztük a tanév első napján esedékes díszes menetet, ahol a Professzorok talárjaikban vonulnak kb. kétszáz métert (és legalább annyi Prof. volt, mint érdeklődő diák, de az is lehet, hogy többen voltak…), majd elmentünk a mosodába. Ezek után amíg Flóra vigyázta a mosást, én a kari ERASMUS-koordinátorhoz mentem, ahol kiderült pár hasznos információ.

 • Nem lehet olyan tárgyat elvégezni, amit a küldő intézmény (ELTE) nem fogad el, azaz ami nem szerepel a Learning Agreement-ben… Ha valaki ilyet akar, annak fizetni kell… No de semmi vész, pár bekezdéssel alább jön a megoldás :-)
 • Nem kell használni a K.U.Loket névre hallgató ETR szerű valamit, mert ERASMUS-osoknak nem is lehet saját ISP-t (egyéni tanrend) csinálni, abból tudsz vizsgázni, ami a Learning Agreement-ben benne van… Vizsgajelentkezni sem a neten keresztül kell, majd a vizsgaidőszak előtt e-mailben értesítenek.
 • Érdemes az itt kapott e-mail címet olvasni (név@student.kuleuven.be), mert az egyetem azon keresztül kommunikál a diákokkal. Kellemetlen, hogy nem K.U. Leuven-es címre nem lehet automatikus továbbítást beállítani…
 • A mosoda használata egyértelmű, van mosógép, meg szárítógép, előbbibe 4€, utóbbiba 50 cent egy zseton, és ha az ember kétszer szárít (így minden csont száraz lesz), akkor sem tart tovább egy óránál az egész. Még mosópor és öblítő automata is van – olyan mint egy csokiautomata az egyetemen :-)

Délután Flóra hazament :-( Nagyon rossz volt, amikor elment vele a vonat… Utána nem sok kedvem volt semmihez sem, de azért vettem magamnak egy szendvicset vacsorára, itthon meg bekapcsoltam a zenét, és rendet raktam. Végre rend van, semmi nem hever elől, egészen otthon érzem magam. Majd csinálok egy képet is a szobáról, de most nem, viszont megmutatom cserébe, hogy hol lakom (a kép a Microsoft Live Earth alkalmazásából származik – de azért a Google Earth akkor is jobb…):

leuven004.jpg

Ott a nyíl végén az az én szobám! Felraktam a falra az 1:20000-es Leuven és környéke térképet is, ami az egész Belgiumot lefedő hivatalos topográfiai térképsorozat egyik szelvénye (32/1-2). Közben itt a szomszéd szobát épp átrendezik, úgyhogy van egy kis zaj… Egyébként nem lamináltattam be, mert csak A2-es méretig tudják vállalni, és ez jóval nagyobb. És akkor lássuk az egyetememet, ha már így a levegőből nézelődünk:

leuven005.jpg

Szóval ma voltam először az egyetem hozzám tartozó részén a Celestijnenlaan 200D-n (fenti képen a bal alsó épület-eggyüttes), ami egy ronda nagy modern (de nem szép modern) tömb, sok ronda nagy tömb szomszédságában, kb. olyan, mint amilyen Lacának volt Bonnban… Szóval órám nem volt, pedig úgy volt hogy lesz… Viszont dél körül írtam Prof. Dr. Conny Aerts-nak, hogy megjöttem, és szeretnék kutatni, ha lehet, és rögtön válaszolt, hogy jó hogy írtam, és hogy ma délután kettőre legyek a szobájánál, mert megbeszélés lesz a Master képzésre felvetteknek… Még jó hogy írtam. Szóval vagyunk vagy 10-en csillagászok, ebből 2 (állítólag még lesz egy) ERASMUS-os – a másik srác lengyel, sajnos kimondhatatlan névvel… de ő is kb. úgy (annyira) beszél angolul, mint én. A megbeszélés után (ami egyébként nagyrészt angolul folyt, és csak néha hollandul) a buszon visszafelé beszélgettünk is, meg cseréltünk e-mailt. Többek között arról is beszéltünk, hogy mennyivel nehezebb beszélni, mint megérteni vagy írni az angolt :-D (Bár amint látható, nekem a magyar sem nagyon megy :-D) Egyébként a megbeszélés nem volt túl érdekes, azt leszámítva, hogy megbeszéltük, hogy lesz egy újabb megbeszélés (sok lesz már ebből a szóból mára) pénteken, amin a kutatási témákról fogunk értekezni, és párokat alkotva lehet majd választani. Ez a Research projects nevű tárgy… Egyébként mindenki nagyon kedves, a tanárok is, tisztára olyan, mint az ELTE-n, látszik, hogy ez egy kis szak… Viszont ha jól értettem a többiek megnyilvánulásait, amikor a gépteremről volt szó, akkor ők még életükben nem használtak Linux-ot :-D Hehe… Ja, és lesz szakmai út a Kanári-szigeteken levő távcsőhöz, de természetesen csak a következő évben (és nem is a következő szemeszterben, hogy ha ittmaradok, akkor én is mehessek…) – na mi ez, ha nem az a bizonyos négy betűs angol szó, aminek F az eleje és K a vége?!?

 • Módosítanom kell majd a Learning Agreement-et, mert pár tárgyról kiderült, hogy nem lesz, párról meg hogy lesz, de erről majd csak akkór írok bővebben, ha már tudom, hogy akkor végül is mit fogok beleírni :-)
 • Lehet úgy is órára járni, hogy nem veszi fel az ember, és nem vizsgázik belőle – értsd nyitott kurzusok vannak. Ez jó, mert az Observational Techniques in Astronomy az érdekel, de már korábban részletezett okok miatt nem tudom itt végezni…
 • Ha valaki ERASMUS félévre akar menni, ne az ötödik évében tegye, amikor már alig van otthon tárgya, aminek megfelelőt el tudna végezni külföldön… Ez csak egy jó tanács akar lenni…
 • Itt mindenkinek kevés órája van, mivel általában 6 kredites egy kurzus, és 5 kurzusból összejön a félévi 30, ami így 5 duplaórát jelent egy héten, ami 2-3 nap alatt le is megy… Még a kutatási projektmunka vihet el egy kis időt pluszban… Ezt mondtam is Conny-nak, és kicsit csodálkozott, amikor említettem, hogy nekem mindegy, hogy a Research projects az most 3 vagy 6 kredit, amikor nekem úgyis csak 2-nek fogadják el otthon…
 • Az ELTE-nek nem jó az a Beiratkozási igazolás amit a KUL ad (Certificate of Enrollment as Exchange Student), ki kell tölteni az ETR-en található saját nyomtatványt, és azt elfaxolni (elméletileg ha az megérkezik hozzájuk akkor utalják az ösztöndíj második felét – egyébként még az első sem jött meg…). Szerencsére a kari ERASMUS-koordinátornál ezt a kinyomtatástól az aláírásig el tudom intézni…

Egyébként írtam a Solar Physics-et tartó tanárnak is, hogy angolul vagy hollandul fogja-e az órát tartani… Még nem jött válasz. Ma vacsorázni voltam az ALMA-ban, ide kattintva meg is lehet nézni a heti menüt és az árakat. Most még írok a kézilabda és a gyeplabda edzőnek, ha jól megy, ezeket fogom itt sportolni. Azért remélem nem fogok naponta ennyit írni, mert ez már gáz… Remélem ha elkezdődnek az órák, meg a kutatás, akkor azért izgalmasabb lesz az élet!

Brüsszel

leuven003.jpgMa is Brüsszelben töltöttük a napot Flórával. Már a 9:02-es IC-vel bementünk a városba, és egyből kimetróztunk az Atomium-hoz. A metró továbbra is büdös, néha szinte felfordul az ember gyomra az állomásokon. Egyébként az Atomium így felújítva nagyon szép (szerintem legalábbis), kár, hogy még nem lehet az összes protonba bemenni – bár így a jegy is olcsóbb volt. A kilátás fentről szép, bár érdemesebb estefelé menni, mert akkor nem a város felől süt a Nap… Egyébként éppen autómentes nap volt, úgyhogy a város tele volt biciklisekkel, és sétáló emberekkel. Egész nyugisak voltak az utcák. Aztán elmentünk a képen is látható Centre Belge de la Bande Dessinée-be, azaz a nagy képregényközpontba. Maga az épület is egy impozáns szecessziós darab, és a kiállítás a maga nemében egyedülálló! A képen egyébként Tintin rakátája mellett állok – és ma sem fotóztam, Flóra a szerző :-) Bemutatták a képregényrajzolás folyamatát, a nevesebb szerzőket (mindenkienk volt kinn egy eredeti oldalnyi rajza), Hergé életét és fő műveit (Tintin), stb. Aztán voltunk képregény-boltban még a múzeum épületén belül – hatalmas divatja és hagyománya van itt Belgiumban az efajta irodalomnak/művészetnek. Aztán vettünk eredeti Belga bonbont, abból is vegyesen fél kilót, amit a Manneken Pis meglátogatása után meg is kóstoltunk… Isteni finom volt! Alig bírtuk abbahagyni. Szerencsére elég drága mulatság, így nem fogok nagyon rászokni, pedig egyenesen isteni :-) Este még elsétáltunk az Európai Parlament épületeihez is, majd hazavonatoztunk. Az IC-n állni kellett… mondjuk csak 20 perc az út Leuven-be, de azért mégis… Mondjuk még úgysem álltam IC-n, miközben az 160-al ment :-D Sajnos Flóra holnap megy haza, de ma este még elmegyünk étterembe, holnap pedig megnézzük a professzorokat, ahogy díszes talárjaikban vonulnak, és még mosunk is egyet a mosodában ;-D Furcsa lesz egyedül, alig hiszem el, hogy ő nem lesz itt ebben a félévben. Tesómnak meg gratula az Országos Bajnokságon szerzett érmekhez!