Monthly Archives: February 2008

Kéktúra, Diamonds SK

A hétvégén voltunk kéktúrázni Sárvártól egészen Ablánc malomig, ami nem egy hatalmas táv, viszont így nem kellett rohanni, és volt idő szombat este még fürdőzésre is a Gyógy- és Wellnessfürdőben Sárváron. Tök jó volt, főleg a 38°C-os medence tetszett – ez már nekem való hőmérséklet. A túra, vagy kirándulás is jó volt, amiben nagy szerepe volt a társaságnak és a 18°C-nak is, ami azért így februárban nem olyan megszokott dolog… Természetesen van leírás is, meg minden, ami lenni szokott…

sarvarokt.jpg

Szerdán volt az első edzésem “igazi” floorball csapatnál, mely a címben is szereplő Diamonds SK. Itt vannak az edzések a Halassy Olivér Sportcsarnokban, ami gyalog sincs negyed óra, viszont a vasút alatti aluljáró a Béke úton még kis forgalomban is kész tödőbaj, úgyhogy lehet hogy kénytelen leszek egy megállót villamosozni… Az edzés jó volt, nem volt túl sok a rohanás, de azért éppen elég. U15-től a felnőttig (mondjuk én vagyok a második legidősebb) minden korosztály együtt edz, szóval voltunk vagy 20-25-en, de azért jól el lehet férni. Tetszik a dolog, az edző szerint látszik, hogy van érzékem a dologhoz, szóval egyelőre megpróbálom, aztán meglátjuk hosszútávon mi lesz az egészből. Az ELTE-n tegnap 3-4-re kikaptunk, pedig 0-2-ről még kiegyenlítettünk (én lőttem mindkettőt, és a második nagyon jó volt)… Már elszoktam ettől a sok rohanástól, a túrázás annyira más módon veszi igénybe a szervezetet.

Flight Simulator – live!

Hétfő este minden dolgom végeztével elérkezettnek láttam az időt, hogy életemben először igazi légiirányítókkal repüljek az FS9-es repülőgépszimulátor játékban. Az előző napokban átrágtam magam a PMDG Boeing 737NG repülőgépének több száz oldalas leírásán, az FMC (fedélzeti számítógép – avagy Flight Management Computer) használati útmutatóján (erről a YouTube-n is megnéztem egy majdnem másfél órás videót), valamint begyakoroltam a repülés közben esetleg előforduló standard eljárásokat (várakozás, stb – ezeket mind az FMC-n keresztül kell vezérelni). Átolvastam az ún. fóniáról szóló dokumentumot is (ami a légiirányítással való angol nyelvű szigorúan szabályozott kommunikációról szól), valamint letöltöttem a repülőterek megközelítési, leszállási, stb. procedúráit tartalmazó térképeit (lásd példának itt van a velencei reptér egyik leszállási térképe).

lipzilschart.gif

Ez az on-line repülés úgy néz ki, hogy egy központi szerverre kell felcsatlakozni (ez a VATSIM hálózata), így látja az embert a többi pilóta (egyszerre úgy 500-nál is többen repülnek a világ virtuális légterében), illetve a való életnek megfelelő szektorok felett rendelkező különböző poszton szolgálatot teljesítő légiirányítók is (szervezett keretek között folyik a “valódi” kiképzésük is – az egész szimuláció igen valósághű). Minden navigációs pont, még az időjárási körülmények is a valóságnak megfelelően találhatók meg a játékban (előbbit havonta frissíteni kell, utóbbi az internetről automatikusan és folyamatosan frissül). A valóságnak megfelelő kommunikációs és navigációs frekvenciákra kell állítani a rádiókat, és engedélyezett, előre leadott útvonalakat kell repülni. Az FMC és a repülőgép dinamikája nagyjából 90%-ban (ha nem több) le van modellezve, így tényleg nem gyerekjáték. Az első repülésem Ferihegy és a velencei repülőtér között zajlott (itt meg lehet nézni az adatokat és az útvonalat), nagyjából egy órát töltöttem a levegőben, de beszéltem (egyelőre írásban, miközben a tapasztaltabb, már szóban kommunikáló pilótákat és a légiirányítókat is a headseten hallottam) magyar, osztrák, szlovén és olasz légiirányítással is. Velencében ködben, 900 m-es látótávolság mellett (viszont szinte szélcsendben) landoltam (lásd kép), nagyon nagy élmény volt, úgy csinálni mindent, hogy a légiirányítás radarján minden esetleges hibám azonnal megjelenik.

lipzlanding.jpg

Ugyan nem 150 ember életéért voltam felelős, de ez már egy érezhető “teher”, amit el kell bírni. A repülés és a leszállás is hibátlanul sikerült, így nagyon boldog, de nagyon fáradt lettem a végére. Aki egy ilyet végigcsinál, az már sejt valamit abból, hogy mennyire nem eseménytelen a pilóták levegőben eltöltött ideje, amikor azt hisszük, hogy ma már mindent megcsinál az autópilóta. Nos, ez nagyon nem így van. Minden tiszteletem a pilótáké (és persze a légiirányítóké). Nagyon jól esett, hogy a virtuális magyar légtérben nagy szeretettel fogadtak (a VACCHUN fórumán), és mindenki meg volt lepve a felkészültségemen (ráadásul találkoztam egy ELTE-s ismerőssel is – kicsi a világ)! Ha egy nap 48 órából állna, erre is lenne időm, de talán hetente egy estén így is tudok majd repülni :-) Bár most szervezem, hogy járjak egyesületbe floorballozni is…

Koncert, túra

Péntek este voltunk Flórával a Művészetek Palotájában a Szájról Szájra és a Suden Aika (Finnország) koncertjén. Nagyon jó volt, népzenei elemeket és szövegeket dolgoztak fel és hangszereltek meg, és a végén a két csapat együtt is előadott pár dalt a finnugor barátság szellemében :-) Nagyon sok egyedi hangszert használtak, ami kellemesen különleges hangzásvilágot teremtett a dalaikban. És az egészben a poén az, hogy 200 Ft-os diákjeggyel ültünk a legelső sorban!

2008budaitrapptt.jpg

Szombaton voltam a Budai Trapp elnevezésű teljesítménytúrán, ami főleg a kristálytiszta időnek köszönhetően nagyon jó volt. A fenti kép az Újlaki-hegyről készült. Szokás szerint elkészítettem a leírást is (ahol van szintmetszet meg Google Earth file is). Aztán este Tündiékkel teázni voltunk, bár én forró csokit ittam – mogyorós fehércsokisat. Ez volt életem eddigi legjobb forrócsokija! Ma pedig vettem floorball ütőt (Exel Scream 3.6) – mi sem mutatja jobban, hogy ez a sport népszerűbb Magyarországon, mint a gyeplabda, hogy van külön bolt, ahol mindenféle felszerelést lehet vásárolni (és fele annyiba sem került, mint a gyeplabda cuccom)!

Floorball

Ma volt az első floorball órám a BEAC-on, és meg kell mondjam, baromi jó volt! Nem vagyunk túl sokan (10 fő, de elméletileg majdnem 20-an lennénk…), mindig lesz kis gyakorlatozás is, nem csak fejetlen játék, ami így a jó. Azért persze játszottunk is, 10-4 lett a vége és 6 gólt lőttem! Nem nagyon tudom megmondani, hogy akkor most gyeplabda legyen, vagy floorball. Itt kisebb a pálya és kevesebbet kell futni ;-) És ha eltalálnak a labdával akkor nem kell hordágyon levinni (a gyeplabda tömör, igen nehéz és kemény labdájával szemben itt egy üreges műanyag valamit kell kergetni). Szóval nagyon tetszik!

Vissza a “normális” kerékvágásba

Nos, elég régen írtam, most sincs sok időm, de nem akarom cserbenhagyni a kedves olvasóimat. 5-én a lengyel srác segítségével is majdnem egy órán keresztül cipeltük az egyébként max. 20 perces úton a két nagy bőröndömet a leuven-i vasútállomásra. Innen szerencsére már csak a vonatból kiszednem és a közvetlenül a repülőtér indulási csarnokába érkező liftig elhurcolkodnom kellett egyedül. Direkt egy későbbi vonattal mentem, nem úgy mint decemberben, hogy majd ne kelljen annyit várnom, de az első amit a tájékoztató táblákon megláttam, az a gépem 1 óra 20 perces késése volt… Jesssz… “Csak egy picit” volt túlsúlyos a csomagom, az összesen 45 kilóval, de mivel csak egy laptop volt a kézipoggyászom, még 8 kilót le is vontak belőle, így csak 17 kg-ra kellett fizetnem (8 €/kg). Gondoltam a sok időmben majd FIFA07-ezek, de valamiért nem akart normálisan futni, nem tudom miért, néha előfordul hogy többször olyan gyorsan rohangálnak benne a játékosok mint kellene – ilyenkor általában egy újraindítás használni szokott, de most mint halottnak a csók… Így kénytelen voltam az iPod-omon Pókerezni (Texas Hold’em), ami viszont nagyon le tudott kötni (nyertem is 2000 $-t), így lényegében nagyon gyorsan elrepült az idő (közben pedig én is, egészen Ferihegyig, egy Boeing 737-400-as 24A ülésén). A reptéren most a Tomek volt az extra fogadóbizottsági tag, örültem is neki – bár kicsit nehezen vettem észre :-)

Miután mindent kipakoltam, gondoltam gyorsan megcsinálok pár dolgot, amit kinn az internet-korlát miatt nem tudtam. Először is a Starry Night nevű csillagászati (planetárium-) szoftvert akartam helyrehozni, mert az elmúlt két hétben valamiért nem jelentek meg benne a kisbolygók és a műholdak… Mindezt egy verziófrissítés után vettem észre, így még arra is gondoltam, hogy lehet hogy kivették ezeket az opciókat, bár azért ezt nehezen tudtam volna elképzelni. A másik, amit meg akartam csinálni, az a QuickTime Pro-m 7.4-ről 7.3.1-re való visszatöltése, mert a legfrissebb verzióban vannak Windows-inkompatibilitási problémák… Nos, nem akarom itt részletezni, de a két probléma egyszerre oldódott meg, mert bizonyos fórumokban való hosszas keresgélés után kiderült, hogy a QT 7.4-es verziója gátolja valamiért annak a 2 csillagászati adatbázisnak a helyes megjelenítését. Letöltöttem a 7.3.1-et, felinstalláltam, és minden tökéletesen működik. Ekkor már azt hittem, hogy ez a nap egy nagyon jó nap lesz, gondoltam hát gyorsan archiválok egyet a külső WD merevlemezemre. Hehe, kb. egy giga után azt mondta a file-kezelőm, hogy a lemez megtelt, miközben több mint 180 giga szabad területet mutatott… Mondom ez így nem lesz jó… Közben szüleimtől kaptam a születésnapomra egy új egeret (Logitech VX Nano Cordless Laser Mouse), anyukám meg vett magának egy külső vinyót, így arra kiarchiváltam mindent, újraformáztam a sajátomat (NTFS-re, mert FAT32-volt), és most megint minden jól megy… Kérdés: legközelebb mi romlik el?

Az ERASMUS-t lezárandó, el kellett még intéznem pár dolgot, de ezzel persze még nincs teljesen vége a történetnek. No de lássuk csak sorra, ez még másnak is hasznos (és tanulságos) lehet:

  • Írtam Leuven-be, hogy küldjék el a jegyeimet (amiket még nem is tudok) tartalmazó ún. Transcript of Records dokumentumot a koordinátoromnak (és lehetőleg nekem is) – remélem ez már vagy megérkezett, vagy nagyon hamarosan meg fog…
  • Kitöltöttem a web-es felületen a Hallgatói beszámolót, ahol volt pár elég bugyuta kérdés is, pl. miután megkérdezik hogy mennyit kellett havonta költenem, és mennyit kaptam ösztöndíjat (havonta), megkérdezik, hogy az ösztöndíjon felül mennyit költöttem havonta (biztos én vagyok buta, de ez nem egy egyszerű kivonás lenne?)… meg megkérdezik, hogy az otthoni költségeimhez képest mennyit költöttem havonta (EUR/hó) – nos erre azt lehet válaszolni, hogy többet, de akkor mi az az EUR/hó, de írhatom azt is, hogy x Eurót, de azt már egyszer megkérdezték, míg az itthoni költségeimet nem. Szóval rossz a kérdőív, ezen ne akadjon fenn senki…
  • Voltam a TO-n: kiderült, hogy a szemeszter elején még egy kérvényt is meg kellett volna írnom az oktatási dékánhelyettesnek, úgyhogy most írhatom meg utólag. (Érdekes lesz…) És egy Tanegység elfogadási kérelmet is le kell adnom a Tanulmányi szerződés és a Transcript of Records alapján…

Egyébként meg teljesen visszarázódtam az itthoni létbe, semmiféle kulturális sokk nem ért – elég toleráns vagyok ahhoz, hogy elfogadjam úgy az embereket, ahogy vannak. Belgák, magyarok, stb. Európán belül olyan kis különbségek vannak, ha mondjuk más földrészekhez vagy kultúrákhoz hasonlítjuk ezen nemzetek lányait és fiait. Frissítettem a CV-met, fórumokon és más helyeken az elérhetőségeimet, végre van diákigazolványmatricám is (és már 2. féléves!), volt születésnapi tortám és már túráztam is (Margita 40). Szóval minden a régi ;-D Nagyon örülök, mert a kinti kapcsolattartóm egy nagyon kedves és önbizalomnövelő levelet írt a neki küldött búcsú-levelemre, aminek a lényege az, hogy elégedettek voltak velem, és számíthatok a támogatásukra a későbbekben, ha szükségem lenne rá! Már ezért megérte kimenni!