Monthly Archives: June 2008

Kéktúra a Bódva és a Sajó között

Múlt héten kedden és szerdán voltam kéktúrázni Putnoktól Bódvaszilasig – az éjszakát Aggteleken töltöttem. Nagyon szép az ország ezen része is, szépek az erdők, szépek a mezők. Meg is írtam a szokásos beszámolómat mindkét napról, az első itt, a másik meg itt olvasható. Visszajelzéseket meg a kommentekhez lehet írni :-) Majd megpróbálok többször blogot írni, de most így jött össze. Végezetül pedig álljon itt egy kis meglepetés zene a témában ;-)

Gaudeamus igitur

Flóra szombaton hivatalosan is Okleveles Közgazdásszá vált! Voltam a Diplomaosztón, aztán délután Vácon ültünk ünnepi ebédet. Előbbi hosszú, utóbbi nagyon finom volt. A fenti képen Flóra a középső sorban balról a harmadik (ha valaki így hirtelen nem találná meg).

Közben azért én is dolgozom, július-augusztusban pedig kivételesen félállásom lesz ;-) Ez lényegében júliusban a nyaralás előtt heti öt napi munkát, augusztusban meg majdnem minden napit jelent, mert amikor itt lesz Kari meg Steven (Norvégiából illetve Belgiumból), azon a héten nem dolgozom. Szóval most nyáron nem fogok unatkozni…

Az utolsó elméleti fizika vizsgám…

… mert ezután már csak szigorlatom van belőle. Sikerült a “Termodinamika és statisztikus fizika” tárgyból a vizsgám, ugyan nem lett túl fényes az érdemjegy, de közepes tudásra nem szokás jobbat kapni. Azért ha belegondolok, hogy ez az eddigi legrosszabb vizsgán szerzett jegyem, akkor azért nincs nagy vész – mármint mivel a többi ennél mind jobb volt :-) A szigorlat két hét múlva jövőre következik. Az kemény menet lesz. Magam sem értem, hogy ment el már ennyi idő a vizsgaidőszakból. Lehet, hogy Flórának van igaza, és a Kar kiváló hallgatója oklevél helyett inkább a Kar kiváló halogatója címet kellett volna megkapnom :-) Érdekes hogy az élet más területén nem vagyok ilyen, soha semmilyen határidővel nem szokott gondom lenni, csak ezek a vizsgák ne lennének. A PhD Comics-ról egy diagrammal szemléltetném, hogy csökken az évek alatt a motiváció (ugyan nem vagyok PhD-s, de a “Get a job” állapotban érzem magam, illetve remélem, hogy van még pizza a hűtőben…):

Ma este viszont ünneplünk, mert Flóra lediplomázott! Büszke vagyok rá, hogy ilyen szépen fejezte be ezt az öt évet, főleg hogy mellette mindig dolgozott is valamit.

Most az Ipoly Erdő Zrt. használta fel a fotómat

Egy szerencsés véletlen folyamán akadtam rá fotóim sorban harmadik jogtalan felhasználására. A magyar geocaching oldalon megnéztem a legutóbbi kéktúrázásom közelében levő ládákat, és örömmel vettem észre a Tepkei körpanoráma nevű láda oldalán, hogy a csodálatos kilátással bíró csúcsra már egy úgynevezett sétaút is vezet, melyet információs tábla is jelöl (a képért köszönet “Z-M-an”-nak).

A “Tepke Sétaút” kezelése eszerint a Szécsényi Erdészet hatásköre, mely az Ipoly Erdő Zrt-hez tartozik. A kilátót a tábla is az “igazi körpanorámával” reklámozza, mindennek hátterében pedig egy szép panorámakép látható. Az tűnt fel, hogy emlékeztem, milyen felhők voltak az általam ugyan innen még 2006. szeptember 2-án készített képen (az OKT 19. számú túrájának oldalán található a kép), és gyanús lett a kísérteties egyezés. Amint utánanéztem, kiderült hogy nem csak hogy nagy a hasonlóság, de itt bizony az én panorámafotóm került felhasználásra (csak kicsit hozzányúltak a kép görbéihez, ezért is sötétebb és kicsit szaturáltabb a táblán levő kép, de pl. laikus szem is meglátja a jobboldali völgyben a füst egyezését, vagy a gerinc feletti felhőpamacsok egyezését, stb.). Szóval ezt nem hagyom szó nélkül, elegem van. Ráadásul a táblán levő másik képet meg a geocaching oldalról szedték, szóval a legalul említett Faragó Zoltánnak köze sincs a fotókhoz!

Friss információk (06.11.): az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője e-mailben felvette velem a kapcsolatot. A levélben leírja, hogy valóban nem voltak elég körültekintőek a tanösvény készítésénél, és elnézést kér a Társaság nevében. Ez igen becsülendő dolog (nem úgy, mint az [origo], ahonnan válaszra sem méltattak), ezért a bejegyzésben eredetileg szereplő lopás szavakat másra cseréltem. Valamint a következőket írja: “Amennyiben igény tart rá természetesen az internet nyilvánosságát használva (esetleg a helyi újságban) Önt megjelenítjük egy pozitív hangvételű hírben saját hibánkat is bemutatva. További lehetőség, hogy lecseréljük az egész táblát, kicserélve az Ön képét saját magunk által készítettre. Látva a képeit azonban akár hosszú távon is lehetne közöttünk együttműködés képei publikálása kapcsán.” Ez már tényleg nagyon pozitív hozzáállás, teljesen meg is lepődtem, és örülök neki. Természetesen nem várom el az egész tábla kicserélését, mert az egy halom pénz, egyszerűen csak Faragó Zoltán nevét kellene felülragasztani egy az én nevemet és a geocaching.hu-t (a másik kép miatt) forrásként megjelenítő matricával. Majd ha lesz még fejlemény, itt is megírom, most válaszolok az említett levélre.

Friss információk (10.24.): semmilyen választ nem kaptam. No comment…

Nemzetközi Űrállomás

A fenti kép tegnap, helyi idő szerint 22:25 körül készült, és az ISS 42 másodpercnyi útja látható rajta Angyalföld egén (Canon EOS 300D, alapobjektív 18 mm-en f/3.5-ös állásban, ISO 400). Előtte volt még egy közepesen fényes Iridium-felvillanás (távközlési műhold a napelemeiről visszaverődő napfény miatt hirtelen felfénylik majd elhalványul) is, de pont a fák között, így arról nincs képem… Az ISS és az ott levő űrsikló együttese viszont nagyon fényes volt, egy szakaszon még kicsit fel is fénylett, szerintem a -6 magnitúdó simán megvolt. Az eseményről még a délután értesítettem az MCSE tagjait a LEONIDAK levelezőlistán, így elég sok fénykép készült az eseményről (nem túl sűrű, hogy két ilyen fényes objektum ilyen közel látható egymáshoz). Ja, és Flórával együtt néztük :-)