Monthly Archives: October 2008

Diplomamunka (1.)

Most már végre elkezdtem igazán intenzíven foglalkozni a diplomamunkámmal – végül is szeretném hogy minél előbb készen legyen. A nyersanyag (adatok halmaza) már az elmúlt években elkészült (fenn ültünk Piszkéstetőn a távcső mellett, és mértünk), ezt most már “csak” (muhahaha…) fel kell dolgozni, aztán a dolgozat megírása tényleg már csupán hab a tortán, avagy gyerekjáték. Az alábbi képen látható többek között a kutatás tárgyát képező csillag is. A többi száz pecsétes titok, ha elmondanám, meg kellene hogy öljelek titeket…

*Watch out This Field :-) from The STScI Digitized Sky Survey

NightRide (2.)

Egyheti kihagyás után megint voltam éjjeli tekerésen. Ne kérdezze senki merre jártunk (most csak a pesti oldalon), de teáztunk, aztán hajnali egy (vagy talán inkább kettő) körül voltunk egy pékségben – olyanban, ami előtt már az illattól éhenhal az ember és 400 forintból még így a gazdasági világválság idején is jól lehet lakni. Mindeközben pedig tekertünk – egy icipici híján – 60 kilométert (ez az adat konkrétan rám vonatkozik). Most alvás, aztán holnap folytatom a szakdolgozati munkát… Zzzz…

Diamonds X3M Team – ARES HC U21 15-4 (3-3,6-0,6-1)

Miután az ARES a legutóbbi fordulóban kikapott a Paks otthonában, bevallom arra számítottam, hogy egy vereségtől felpaprikázott csapattal szemben az eddigieknél nyögvenyelősebb lesz a mostani két pont megszerzése. Nos, szerencsére tévedtem, és csak az első harmad sikerült egy kicsit gyengébben. Mielőtt még tovább mesélném, a tisztánlátás érdekében nem árt tudni, hogy az ARES HC U21-es csapata a kiírás szerint nem kerül be az OB II rájátszásába (az már egy másik történet, hogy miért is kellett egy OB I-es csapat U21-es alakulatát az OB II-ben elindítani) – így talán érthetőbb, miért csak másfél sorral álltak ki ellenünk. Szóval az első harmadban szokás szerint két (plusz egy “nulladik”) sorral kezdtünk, de valahogy átvettük az ARES állóhelyben folytatott játékát, így nem igazán tudtunk belelendülni. A 10. perc végén még az ARES vezetett 3-2-re… Aztán az akkorra már két gólos Bajaszgalan Amara sportszerűtlen magatartásért (ütővel, szándékosan ütötte meg Nagy Norbit) kapott egy végleges kiállítást… A harmad vége előtt sikerült egyenlíteni, majd a második játékrésztől végre magasabb fokozatba kapcsolni. A harmadik harmadban a megnyugtató előny birtokában már három sorral játszottunk – így pályára léphettem én is, a mostanra már megszokott védő pozícióban (megjegyzem a harmadik sor nem is kapott gólt). Végül tehát nagyon sima győzelem lett a vége, így továbbra is 100%-os a csapat, és két ponttal vezetjük a bajnokságot a Miskolci FE előtt (pedig egy meccsel kevesebbet játszottunk). Csak így tovább! Hajrá Diamonds!

Floorball totó

Már négy forduló lemet abból a több mint egy hónapja elstartolt tippversenyből, melyet a floorball.blog.hu szerkesztői – többek között a Magyar Floorball Szakszövetség támogatásával – hívtak életre. Minden körben az aktuális hétvége (vagy jelen esetben pl. hétközi forduló) általában magyar bajnoki (férfi és női OB I, OB II, valamint néha utánpótlás meccsek, esetleg OB III, Magyar Kupa, stb.) mérkőzéseire kell pontos végeredményt tippelni. “Egy tippért csak akkor jár pont, ha a győztest (vagy döntetlen eredményt) sikerül eltalálni, ennek értéke 10 pont. Ez a pontszám az alábbiak szerint módosulhat: Ha sikerül eltalálni az egyik csapat lőtt góljainak a számát – 15 pont. Ha sikerül eltalálni a gólkülönbséget – 20 pont. Ha sikerül eltalálni a végeredményt – 30 pont.” Van fordulónkénti verseny (az 1. helyezett egy 5000 HUF-os vásárlási utalványt nyer), összetett verseny (25000 HUF-os utalvány) és az igazolt játékosok számára csapatverseny is (“a csapatversenyben egy csapat eredményét az összetett versenyben a 4 legelőkelőbb helyen álló csapattag pontszámának összege képzi”).

Erről az egészről főleg azért írok, mert a legutóbbi (4.) fordulóban 4. lettem, és mivel 100 pont alatt még sosem voltam, a kiegyensúlyozott teljesítményemmel feljöttem összetettben is a 4. helyre, ami nagyjából 100 indulóból nem olyan rossz! :-) Sajnos a csapatversenyben visszacsúsztunk a 4. pozícióba (a többieknek most nem jött össze a korábbi jó eredmény). Az állás alakulását a totó honlapján lehet követni.

Öt forduló után (2008.10.28.) így fest a dolog:

1. Liska Bálint (Fekete Ló Ajka) – 665
2. Alparán Zoltán (Torpedo Justitia SC) – 650
2. Tóth Imre (Kecskeméti Református Kollégium) – 650

3. Pápics Péter (Diamonds X3M Team) – 645

Hét forduló után (2009.02.07.) így fest a dolog:

1. Liska Bálint (Fekete Ló Ajka) – 980
2. Kiss Attila (Neumann-Kartal FSE)  – 920

3. Pápics Péter (Diamonds X3M Team) – 885

Tizenegy forduló után (2009.03.30.) így fest a dolog:

1. Liska Bálint (Fekete Ló Ajka) – 1470
2. Kiss Attila (Neumann-Kartal FSE)  – 1410

3. Pápics Péter (Diamonds X3M Team) – 1375

Tizenhárom forduló után (2009.04.21.) így fest a dolog:

1. Liska Bálint (Fekete Ló Ajka) – 1725
2. Kiss Attila (Neumann-Kartal FSE)  – 1680

3. Pápics Péter (Diamonds X3M Team) – 1650

Végeredmény (2009.06.03.):

1. Liska Bálint (Fekete Ló Ajka) – 1925
2. Kiss Attila (Neumann-Kartal FSE)  – 1860

3. Pápics Péter (Diamonds X3M Team) – 1835

NightRide (1.)

Előző éjjel én is elmentem a mostanra lassan már szokásossá váló éjszakai városi tekerésre, a NightRide-ra. 20:30-tól gyülekeztünk a Deákon a Gödör fölötti kiszáradt kacsaúsztató partjánál. Elég érdekes arcok vannak ilyenkor szombat este (partyidő) a belvárosban… Maga a rendezvény akár Minimal Mass-nak (a Critical Mass kistestvérének) is tekinthető, a cél a biciklis közlekedés népszerűsítése, valamint az autósok szoktatása a forgalomban egyre gyakrabban előforduló biciklisekhez – ezáltal a kerékpárok közlekedés biztonságosabbá tétele is.

Nagyjából húsz fős társaság indult neki az éjszakának, és bár a legvégére (kajálás) már nem maradtam ott, végig tíz fölött maradt a létszám. Kicsit az elmulasztott őszi Criticall Mass bepótlása volt ez most nekem. Útvonalunk a következő volt (kisebb kitérőket leszámítva): Kiskörút – Baross utca – Szigony utca – Práter utca – Orczy tér – Baross utca – Nagykörút – Margit híd – Árpád Fejedelem útja – Szentendrei út – Pók utca – Nánási út – Királyok útja – Gát utca – Megyeri híd – Váci út – Nyugati. Ehhez jött még nekem hozzá az oda- és visszatekerés Angyalföldről. Odafelé az Alkotmány utca igazán európai biciklisávját is kipróbáltam végre. Bárcsak az egész várost behálóznák az ilyen sávok! A Megyeri híd nagyon tetszett, ugyan elég fényszennyező ez a díszkivilágítás, de azért szép… Itt, pontosabban a híd alatt nem maradhatott el a bicikliemelés és fotózás sem (piros széldzsekiben vagyok ott elől). A forgalommal sehol nem volt gondunk, nem dudáltak ránk, nem akartak sávon belül megelőzni minket, stb. Természetesen mindegyikünk ki volt világítva. A fényképen pl. jól látszik, hogy a gumimon a fényvisszaverő csíkok az oldalról közeledőknek milyen jól jelzik a biciklist. Majdnem 55 km tekerés (és sok beszélgetés) után fél kettő körül értem haza. Jó volt, legközelebb is megyek, ha nem esik és ráérek.