Monthly Archives: March 2009

A Gyűrűk Ura

A képsorozaton a Hubble Űrtávcső felvételei láthatóak a Szaturnuszról. Ráadásul az a ritka (15 évente látható gyors egymásutánban pár alkalommal – ekkor vagyunk a bolygó gyűrűjének és nagyobb holdjainak keringési síkjában) esemény, amikor egyszerre négy hold vonul el a bolygó korongja előtt. Eredeti felbontásban az első linken csodálható meg, de még ezeken a kis képeken is megtalálható mind a négy hold, valamint háromnak az árnyéka és szépen kivehető a bolygó felhősávjain. A holdak alulról a harmadik képen jobbról balra az Enceladus és a Dione (fehér pötyik fekete árnyékkal a korong jobb szélénél), a Titan (nagy narancsos színű hold a korong előtt) és a Mimas (kis fehér pötyi a korong jobb oldalán).

hubblesaturn

Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA).

Miskolci FE – Diamonds X3M Team 6-14 (2-5,3-2,1-7)

A tegnapi dunaújvárosi győzelem után ma Miskolcra látogattunk. Pár hiányzó miatt most csak két sorral játszottunk, és az első két harmadban végre csatárként szerepelhettem. Az első játékrészben pont ugyanolyan sorrendben estek a gólok, mint egy nappal ezelőtt (viszont kaptam egy kétperces kiállítást szabálytalan ütés miatt…), majd a második harmad harmadik percében sikerült közvetlen közelről a kapuba tessékelnem egy szélről belőtt labdát – így megszereztem második gólomat a bajnokságban :)

Az utolsó játékrészben újra védő lettem, és az első labdaérintésből sikerült megint egy nagyot hibázni, de szerencsére a kapusunk védett, majd a kipattanó labdával megindultam előre, bepasszoltam a centernek, aki szépen be is lőtte – így jóvá tettem a baklövést, viszont sajnos utólag kiderült, hogy nem írták be a jegyzőkönyvbe asszisztnak… :( Pedig egyértelműen nem egyéni akcióból született a találat, hanem az én passzomból. Na mindegy. Végül ebben a harmadban teljesen bedaráltuk a miskolciakat, így ismét nagyarányú győzelemmel zártuk a napot. Már csak két meccs van hátra a szezonból. Hajrá Diamonds!

Paksi FK – Diamonds X3M Team 3-11 (2-5,0-4,1-2)

Az alapszakaszban lejátszott mérkőzésnél sokkal magabiztosabban nyertük meg a mai meccset Dunaújvárosban. Az első percekben mindhárom sorunk egyből betalált, így igen hamar sikerült megadni a játéknak a lendületet. Az eredmény pedig kicsit csalóka, hisz sokkal többet is lőhettünk volna, de valahogy igen magas számban sikerült kihagyni a legtöbbször szinte 100%-os helyzeteket. Személy szerint a meccs elején nagyon jól ment a játék (többször nagyon szépen sikerült labdát szerezni), aztán sajnos legalább 50%-ban az én hibámból sikerült összehozni egy gólt a paksiaknak (egy elég rossz passzból sikerült rossz irányba fordulni és eladni a labdát…) – ezen eléggé bosszantó volt, főleg a jó kezdés után (még akkor is, ha az első kapott gól előtt egy a válogatottat is megjárt csapattárs adta el hasonló módon a lasztit). Szerencsére sikerült lenyugodni, és több nagy hibát nem követtem el, bár egyszer-kétszer még szerencsétlenkedtünk egy sort Skywalkerrel (ő a jobboldali védő, én – szokás szerint – a bal). Lényegében párszor egymás hibáit kellett javítanunk. Az összecsapás második felében a fullasztóan meleg csarnokban nekem már inkább csak az ellenfél támadásainak rombolására futotta, de ezt a feladatot igen jól oldottam meg.

Igazából védőnek lenni a legnehezebb. Főleg a harmadik sorunkban, ahol ha a nálam 10 évvel fiatalabb csatár nem lövi be a helyzetet, akkor nincs gond (félreértés ne essék, a mi sorunk is lőtt gólt, nem is egyet), de ha én hibázok egyet, akkor abból gólt kapunk. A védők nincsenek a kanadai táblázat élén, a szurkolók nem értük vesznek meg (na minket azért ez nem fenyeget). Kisebb elismerést vált ki egy jó blokk, vagy egy szép szerelés, mint a kapus védései. A mérkőzéseken így legtöbbször a csatár vagy a kapus a sztár, de nem szabad elfelejteni, hogy védők nélkül még egy meccset sem nyertek meg.  Nem egy hálás feladat hát védőnek lenni, persze a nehézség benne a kihívás. Valakinek ezt is el kell vállalnia :) Hajrá Diamonds!

28-622, All-in!

Ma megint elmaradt a Kozmológia előadás, így tök feleslegesen tekertem el Lágymányosra. Viszont most mindenki bement, mert csak a helyszínen derült ki, hogy elhúzódott valami konferencia, így nem lesz tanárunk. Elhúzódott. Na de mindegy (ráadásul a nap bosszantó része nem is itt kezdődött), így a kovariáns és kontravariáns finomságok helyett beültünk a Kockába inni egy sört/kólát (én utóbbit, mert nem akartam, hogy véletlenül megszondáztassanak hazafelé, aztán fizessem a bírságot – meg küldönben is, iszik vagy teker). Közben elbeszélgettünk a szakdolgozataink készültségi szintjéről, ami lényegesen megnyugtatott :) Nem állok rosszabbul, mint a többiek. Azt is megtudtam, hogy a PhD jelentkezési határideje az ELTE-n június eleje, szóval ha nem jönne össze Belgium, akkor még utána is ráérnék az itthoni doktori megpályázásával foglalkozni.

Hazafelé rakattam keskenyebb gumikat a bicajomra, amivel sikerült eléggé megizzasztanom a szerelőt, mert 1) a felnim átmérője úgy 1-2 mm-el nagyobb a szabványnál és 2) a gumileszedői nem voltak a legjobb állapotban. Így most 42 mm helyett 28 mm széles Continental Touring Plus külsőim vannak (28-622). Suhanok, mint a szél a Duna felett :) Nagyon szexi lett a bringa ezekkel a kecses kerekekkel! Most már minden megvan, amit szerettem volna, maximum majd egy másik nyerget szerzek valamikor, de más nem kell. Na mag majd áprilisban még elviszem nagygenerálra (kenések, átnézések, stb. – évente egyszer nem árt), az még kiadás lesz.

Este játszottam pókert a bwin-en; indultam a Magic Moments of Poker magyar selejtezőjén. 112 játékosból a 13. helyen végeztem, így ugyan nem jutottam a magyar döntőbe (csak az első három jutott be), de nyertem 6,24$-t (a nevezés 1,10$ volt). Tegnap este pedig egy NL Hold’em Turbo-t játszottam, ott 5-ből 1. lettem (2,30$ nyereség). Így on-line pókerpályafutásom nyitányán két és fél óra alatt kerestem 1676 Ft-ot. Ez elég szar órabér :( Azt hiszem ennél csak a nyári diákmunka fizet rosszabban.