Monthly Archives: September 2009

Beer tasting in Geel

On Sunday – after I managed to overcame my thoughts about staying at home and not doing anything after the exhausting ride of Saturday – I took the bus to Geel (only 2.70 EUR) to meet Steven – whose family lives there – and Paul, and spend a nice afternoon together. Steven invited us because there was a beer tasting event (22ste Kempisch Bierfestival) this weekend, which gave us a very good opportunity to deepen our knowledge (and understanding) of Belgian beer (and) culture. ;)

20090927beertasting

We tasted 9 different beers out of the (mind-blowing) 121 kinds available. In the order of consumption (from the left to the right on the picture above), we had Schuppenboer Tripel, Schuppenboer Tripel 2009 (two almost identical bottles, but their taste is completely different), Malheur 8 (which is not produced anymore, so we were lucky enough to taste one of the last bottles of it), Girardin Gueuze (unfiltered beer with a very strange aroma – considered as a very high quality beer among the lovers of these Lambic ales, but Paul was not even able to drink it :D), La Trappe Isid’or (a Trappist beer, the only one from the Netherlands), Larumse Corneel 2004 (this was one of the old beers), Früli Aardbei (very good beer with a really dominant strawberry taste, usually preferred by girls, but who cares? – sadly it is produced for export only, not for Belgian market…), Bios Vlaamse Bourgogne and Tempelier.

I saw that the others (this was really a big event, with hundreds drinking there – like a small Oktoberfest, but without the drunk people and the loud folk music -, there was even an official booklet about all the different beers, listing their type, alcohol content, color, taste and aroma) were tasting small pieces of cheese too, so I suggested to do the same. We had a big plate of several different kinds of cheese, which made the tasting even better – as they were all delicious and separated the different beers well.

After the beer tasting we were kindly invited for a barbecue dinner at Steven’s place with his family (parents, brother and sister). I (and of course Paul too) really enjoyed their hospitality, we had a very pleasant conversation and the meal was also truly delicious. We took the train back to Leuven (9.90 EUR – just to compare it with the bus ticket…) at a quarter past eight (and we had not enough time to thank Steven’s family in a proper way), then I went home and read some 50 pages from the new Dan Brown novel… I am very happy that I was not crazy and tired enough to miss this fantastic Sunday – that’s how every week should end here in Belgium. And of course thanks for the invitation, Steven!

If you would like to leave a comment, then after the question “Milyen nap van most (pl. kedd)?” you have to type which day of the week is today, but in Hungarian ;) From Monday to Sunday, these are the days (without accents, but that’s OK, it will work): hetfo, kedd, szerda, csutortok, pentek, szombat, vasarnap. I will make small modifications in the (near) future to simplify this for non-Hungarian speakers (some 99.8% of the World). Update (05/10/2009): now it works on both languages.

Biciklivel Antwerpen-be (és vissza)

Szombat hajnalban rámjött a szerelhetnék. Már egy ideje szét akartam szedni a bicajon a hajtást hogy megnézzem mi a francért kattog a monoblokkom (gyönyörű, éles, fémes hangon…), és hajnali kettőkor kapott el a motivációs hullám, így nem volt más választás, mint hogy nekiestem. Az interneten levő videós szerelési útmutatókkal felszerelkezve percek alatt apró darabjaira szedtem a hajtást (hajtókarok le, monoblokk ki), majd konstatáltam, hogy a monoblokk környéke nem igazán volt megkenve zsírral. Sőt. Nos, gyorsan pótoltam ezt a hiányosságot, aztán mindent visszaszereltem a helyére, és láss csodát, a pedálfordulat máris hangtalanná vált (némi lánczajt leszámítva, de láncolajam még nincs). Nem rossz érzés, hogy lassan tényleg bármit meg tudok szerelni a biciklin.

Hét óra alvás után nem voltam teljesen biztos benne, hogy én most ezt akarom, és nem inkább pihenéssel kéne töltenem a szombatot, de valahogy sikerült rávennem magam, hogy ne a puhány utat válasszam. Így gyorsan megtöltöttem a hátizsákomat Isostar-os vízzel, bedobtam 6 (azaz hat) Isostar High Energy szeletet a táskámba és egy gyors reggeli után el is indultam.


View Larger Map

Fent látható a megtett útvonal, lehet nagyítani, műholdképre váltani, stb. Mechelen-ig már ismertem az utat, mégis ott sikerült először elkevernem, mivel csak a csatorna bal partjáról volt kitáblázva az elágazás, a jobbon nem… Plusz pár kilométer, mit tesz az, ha már eleve 130-ról szólt a terv…

Egyébként Belgium ezen részén (Flandria) szuper bicikliút(vonal)hálózat van (Fietsnetwerken Vlaanderen). Egyrészt hihetetlenül sűrű, és túlnyomó részt elég jó minőségű utakon vezet, másrészt a navigáció hihetetlenül profi. Számozott csomópontok vannak, így az embernek csak azt kell tudnia, hogy hányas csomópontokat kell érintenie az út során. Lényegében térkép és GPS helyett csak egy számsort kell felírni, és az alapján tökéletesen végig lehet követni egy útvonalat. (A csomópontokban mindig tábla mutatja, hogy az X meg Y számú csomópontokhoz merre kell továbbmenni – és hogy magát a csomópontot nehogy figyelmen kívül hagyjuk, előtte már pár tábla figyelmeztet, hogy nemsokára csomóponthoz érkezünk.) Itt lehet útvonalat tervezni. Én a számsort egy csokipapír hátuljára írtam fel :)

Persze előfordul, hogy nem veszünk észre egy csomópontot (Mechelen és Antwerpen között kb. félúton azért válik ketté az útvonalam, mert odafelé pontosan ez történt…), ilyenkor sincs nagy gáz, mert tényleg olyan sűrű az úthálózat, hogy igen alapfokú logikával (és navigációs érzékkel) vissza lehet találni a jó útra – visszafordulás nélkül is. Egyébként összesen háromszor álltam meg az út során: először Antwerpen-ben, majd visszafelé Mechelen-ben, végül pedig Mechelen és Leuven között félúton. Utóbbinál (115 km környékén) már éreztem, hogy fáradok… Végig nagyjából 28 és 30 km/h közötti tempóval tekertem, szintemelkedés pedig nem sok volt – egész nap 0 és 40 méteres magasság között haladtam. A táv végül 138 km lett, és megállásokkal együtt kicsit több mint 6 óra. Az Isostar szeletek nagyon beváltak (egyenként 662 kJ energia, és még finom is, plusz nem száraz, mint a normál műzliszeletek), de azért hazaérve elég fáradt voltam. Gyorsan megfürödtem, benyomtam egy liter levest, megnéztem pár részt a The Big Bang Theory c. sorozatból, majd már jóval éjfél előtt elaludtam. Aztán hajnali háromkor arra ébredtem, hogy még nem ágyaztam mag ;) Szóval jó kis szombat volt, nem henyéltem, annyi szent!

Floorball Leuven-ben

Ma voltam 15-17-ig floorballozni a Leuven United csapatában. Amatőr egyesület, nem szerepelnek a ligában, de ha jól értettem, van két tag, aki játszott bajnokságban is. Majd még utánakérdezek. Sajnos ennek megfelelően a színvonal elég alacsony, ráadásul kapus és palánk nélkül játszottunk. Technikailag (magasan) én vagyok a legképzettebb, de ez ilyen körülmények és háttér mellett nem meglepő. Így sajnos annyira nem volt “jó” a játék, de két óra rohanás mindenképpen hasznos, jól el is fáradtam a végére (ráadásul odafele otthon felejtettem az U-lakatomat, szóval sprintelhettem vissza érte a bringával – természetesen az egyetlen emelkedőn, ami a város azon részén van). Így azt hiszem, hogy ha legalább szinten akarok maradni ebben a sportban, mégiscsak fel kell vennem a kapcsolatot a távolabbi két – a bajnokságban is szereplő – csapattal. Persze ez a vasárnapi lötyögés is maradhat, szórakozni és rohangálni jó, sőt, talán még kicsit javíthatok is rajtuk… Mára ennyi.