Monthly Archives: December 2009

Cycle Chic Belgium

The original street style cycling blog was started in Copenhagen back in 2006, but now almost all the countries around the globe have their own copycats. Belgium and Hungary are not exceptions. And the guys at the Belgian one have just included one of my recent photographs to show that girls around here are not worried about the weather :)

20091222cyclechicbe

Az első divatos-bringás-közlekedős blog 2006-ban indult Dániában, azóta pedig lassan minden egyes országban elstartolt a megfelelő helyi változat. Belgium és Magyarország sem kivétel. Viszont most a lényeg az, hogy az egyik képem felkerült a belga blogra – csak hogy lássuk, hogy a leuven-i lányokat nem tartja vissza egy kis hó attól, hogy továbbra is biciklivel jussanak el A-ból B-be :)

Kivételes téli idő Belgiumban

Múlt héten beköszöntött az igazi tél Belgiumban. Különleges volt abból a szempontból, hogy a megszokott enyhe, óceáni éghajlatnak megfelelő helyett igazi fagyos, kontinentális időjárás szakadt ránk az ünnepek előtti hétre. A keddi és szerdai deres reggel után csütörtökön megérkezett a hó is. Délelőtt az egész intézet figyelte, ahogy az elsó fehér pelyhek megjelentek, majd egyre sűrüsödő havazás vette kezdetét. Estére az első 5 centi megbénította a város közlekedését. Belgiumban szemmel láthatóan nem fordítanak akkora figyelmet a téli gumik promótálására, mint odahaza, mivel 10 autósból 9 képtelen volt normálisan haladni. A kampusz közelében levő kisebb emelkedő lekűzdhetetlen akadálynak bizonyult legtöbbjük számára. Kivülállóként igazán felüdítő látványt jelentett a szenvedő autósok dugóvá formálódó sora. Mindez úgy válik igazán érdekessé, ha hozzávesszük, hogy biciklivel kényelmesen (na jó, szóval kellő odafigyeléssel) el tudtunk menni mellettük. Egyébként gyönyörű volt a táj, a kampuszt és a várost összekötő, parkokon keresztül vezető utakat csillogó friss hó fedte.

20091218heverlee

De a közlekedés megbolondult. Péntek reggelre több mint 10 centisre hízott a hótakaró, kiderült az ég, és kristálytiszta, mélykék, fogcsikorgató idő fogadta a szemeszter utolsó napjára igyekvő diákokat. Ilyen körülmények között persze nem tudtam fényképezőgép nélkül elindulni, így a szokásos negyed órás út másfél órássá terebélyesedett… Ugyan az elmúlt tél is kivételes havat és hideget hozott Flandriába, de a belga kollégák állítása szerint ilyen, mint a mostani, emberemlékezet óta nem volt.

20091218arenbergkasteel

Így talán érthető, hogy annak ellenére, hogy a témavezetőmmel megbeszélésem lett volna (valószínűleg 10-től, bár ezt nem rögzítettük – csak hát a szokás hatalma), képtelen voltam a hófedte kastélyparktól elszakadni (lásd az alábbi panorámát – kattintásra hatalmas méretben is).

20091218arenbergpanorama

De mivel mindenki tudja, hogy ilyen vagyok, és hogy ilyen hó valószínűleg nem lesz mégegy a PhD-m alatt, semmi gond nem volt belőle – a témavezetőmnek úgyis volt dolga mással is… Meg van még sok kép itten.

De az igazi, nagybetűs tél szombaton mutatta meg az erejét. A péntekihez hasonló tiszta idő -13°C-os reggellel párosult (természetesen rekord), és a hőmérő higanyszála nepközben sem emelkedett -9°C fölé. Ó, és múltkor tévedtem, csak a legnagyobb utakról takarították el a havat, a bicikliutak, vagy pl. a saját utcám napokig tiszta hó (majd jég) volt… Mondjuk ez talán érthető egy olyan országban, ahol tízévente esik megmaradó hó… Na de vissza a szombathoz. A hideg ellenére állványt és kamerát ragadtam, hogy csináljak pár felvételt a kastélyról. Időm persze még nem volt egy normális kisfilm összevágására, de amint lesz, be fogok számolni róla. Annyira hideg volt, hogy a síelős aláöltözék ellenére két és fél óra után haza kellett mennem. Normálisabb emberek aznap ki sem dugták az orrukat.

Vasárnap reggel klasszikus hóviharra ébredtem. Kavargott a hó az ablakom előtt, a szemközti háztetőkön pedig hódűnéket formált a szél… A közlekedési helyzetről csak annyit, hogy az országban 500 km-nyi dugó alakult ki az utakon, a brüsszeli repteret pedig reggeltől délután négyig teljesen bezárták… Délutánra elcsendesedett az idő, így Nadia és Pieter társaságában kisebb sétát tettünk az akkorra 15-20 cm-esre hízott hóban. Képek itt.

20091220heverlee

Most először jártam a kampusztól délnyugatra levő erdőben, de gyönyörű volt. Persze ekkora hóban minden az volt. Még a város is, mivel hókotrók nem jártak, az emberek inkább otthon maradtak, így még minden fehér volt, nem az a tipikus szürke, sós latyak. Viszont ahogy haladt előre az idő, úgy fagyott le egyre jobban minden út, ahogy a korábban lehullott hó összetömörödtt a forgalom súlya alatt. Így a vasárnapig még a “fun” kategóriába eső hóban biciklizés egyre inkább jég-rodeóvá változott. Konkrétan nekem még ez is egyfajta szórakozást jelentett, de meg tudom érteni, hogy mások már a fenébe kívánták az egészet. Animáció az elmúlt 10 nap műholdképeiből alant (credit: NASA/GSFC, MODIS Rapid Response).

20091224leuvenweather

Aztán – mivel a csodák nem tartanak örökké – a hét elején a hőmérséklet lassan visszatalált a normális tartományba, a hétfői póker-est végén, hajnali fél háromkor undorító havasesőben tekertem haza. Ezt az időt már nem szeretem. Minden kereszteződés maga a a katasztrófa a szürke latyakot keresztbe-kasul átszelő keréknyomokkal, tócsákkal, csúszkálással és minden óvatosság ellenére csutakos nadrágszárra. De múlt csütörtöktől vasárnapig végre kaptam egy adag igazi telet, olyat, amilyet már nagyon régen szerettem volna. Természetesen van egy halom kép a flickr-en is :) Ráadásul ezt a bejegyzést a repülőn írom (életem első Starbucks kávéja után), a Nap első sugarai által narancsosra fodrozott felhőtenger felett… 40 perc múlva landolunk. (Internet nincs a gépen :D)

Gyümölcsös fehércsoki különlegesség

Leonidas White Chocolate & Fruit

20091223leonidaswhite

Már Mikulás előtt megakadt a szemem ezen az érdekes darabon, de csak a mostani hétvégén jutottam el odáig, hogy beszerezzem és megkóstoljam :) Nem bírtam tovább csoki nélkül… A csomag 12 darab külön csomagolt csokit tartalmaz – négyféle ízben (ezek a képen olvashatók), összesen nettó 162g mennyiségben. Az összetevők listája szerint a gyümölcs ízért 6%-nyi por felel, melynek egy része valódi gyülömcs, egy része aroma… Ez így nem túl bíztató, kicsit több természetességet várnék. A fanatikus keserűcsoki hívők szerint ez már nem is csokoládé… Inkább olyan, mintha szilárd joghurt lenne, ami a balról a második íz esetében (milyen gyümölcs az?) igen finom, de a többi is oké. A klasszikus csoki íztől azonban messze vagyunk, ezt itt ne várja senki. Összességében rendben van, az ára katasztrófa, de a maga nemében különleges. (Nem teljesen az én izlésemnek való, de ettől még nem fogom lepontozni.)

Értékelés: 4 alá (jó)
Ár: 5.25 € / 100g

Avatar 3D

Még mindig az államat keresem a moziterem sorai között… Ilyet én filmtől még nem kaptam. Láttam én már sokmindent, de ma éjjel megváltozott a kép, amit a mozgóképről ezidáig felépítettem magamban. Egyszerűen nincsenek szavak, hogy elmondjam, mekkora élmény volt…

Pedig azt hittem, hogy a 3D mozi nem jelenthet semmi különösebb extrát. Hatalmasat tévedtem. A különbség olyan, mint a fekete-fehér TV és a HDTV között. Nem csak nekem, de Steven-nek ez volt az első térhatású moziélménye (Robin is velünk volt, lényegében az ő ötletének köszönhetően lettünk gazdagabbak ma ezzel az élménnyel, és nem csak egy mennyei vacsorával – grillezett norvég lazac fehérboros mártásban…), és bár mindketten kissé szkeptikusan vágtunk bele, de már az első percben megegyeztünk abban, hogy ez awesome. Meg wow. Meg Oh my God. Ez már nem a kék-piros 3D, itt már ellenkező irányban cirkulárisan polarizált fény és ennek megfelelő polárszűrőkkel szerelt szemüvegek vannak, tökéletes optikai minőség, ráadásul normál szemüveg felett is mindenféle hátulütő nélkül viselhetőek. A technika egyszerűen olyan fejlettségi szinten van, hogy az tíz éve még elképzelhetetlen volt. Mind-blowing. A térhatás 99%-ban tökéletesen valóságos érzetet ad. De olyan szinten, hogy az a normális, megszokott 2D-s filmek után sokkoló. A fenti – természetesen 2D-s – trailer a 3D-s filmélmény után gagyinak hat… Ráadásul a történet is eredeti, a cselekmény élvezetes, és hát a látvány, na a látvány egyszerűen leírhatatlan, fantasztikus, hihetetlen. Ezt a filmet mindenkinek látnia kell. És mindenképpen 3D-ben. Jelenleg a listámon ez a numero uno.