Új cím, új kinézet – miért is?

wordpresslogo.gifMost már csak apróbb változtatások lesznek a blog kinézetét illetően, de lényegében ilyen lesz. Ha nagyon kell, bármikor meg tudom csinálni a rendszer magyarítását, de most nem nagyon érzem ennek szükségességét. No de miért is váltottam? Az index által szolgáltatott blog-felület, amit eddig használtam, talán az egyik legjobb a hasonló szolgáltatások közül. De megvan az a hátránya, hogy nem én kezelem a file-rendszert, a bejegyzéseket és a kommenteket nem tudom elmenteni, nehéz a kinézetet testreszabni, stb. Most két legyet ütöttem egy csapásra, mert saját tárhelyem lett saját domain címmel, és ezen belül el tudtam helyezni a saját blog-rendszeremet, és átköltöztethettem az eddig az ELTE szerverén helyet foglaló személyes oldalamat is. Az egész alapja a WordPress 2.3.1-es rendszer, amiről a magyar oldalon lehet részletes információkat olvasni. A lényeg:

A WordPress egy elegáns, jó felépítésű személyes publikálási rendszer PHP és MySQL alapokon építve, a GPL licenc alatt kiadva (gyk: ingyenes).

Szóval röviden összefoglalva a legnagyobb előny, hogy az egész az én irányításom és tárhelyem alatt fut, így nem függ más szervezetektől, programozóktól, szolgáltatóktól. És a mentés lehetősége is egy fontos szempont, nem kell attól félnem, hogy egy szerverkatasztrófa miatt minden amit eddig írtam odavész (persze ehhez azért rendszeresen kell menteni). Másik nagy előny, hogy a WordPress kezelőfelülete hihetetlenül logikus és gyors. További érv a WP mellett hogy számos kiegészítés készült/készül hozzá, melyek megkönnyítik a blogolást. Akit részletesen érdekel, olvasson utána :-)

Sajnos a blog.hu rugalmatlansága miatt egyenként kellett átmásolnom a korábbi bejegyzéseimet az új oldalra, és ha ezt a kommentekkel is meg akarnám csinálni, az nagyon sok időt jelentene – így sajnos a régi kommentek nem lesznek elérhetők ezen az oldalon :-( A régin bármikor meg lehet őket nézni.

A költözés persze nem volt egyszerű :-) Egy halom oldalon meg kellett változtatnom a html kódot, átlinkelni a régi oldalakról az újakra, frissíteni egy csomó adatbázisban az elérhetőségeimet, a Google kereső és statisztika kódjait átállítani, stb. Szóval macerás dolog egy ilyen költözés, a következő években nem tervezek újabbat… Mármint költözést a weben… Máshol lehet költözésről szó ;-D És a legjobb a dologban az, hogy a Firefox-hoz van egy Firebug nevű kiterjesztés, amivel a weben levő oldalak szerkezeti file-jait is meg lehet nézni (.css file-ok), sőt meg is lehet őket változtatni, és azonnal látni az eredményt! Még azt is meg lehet csinálni, hogy rábökök egy címsorra, mire az alkalmazás megmondja, hogy a .css file melyik sorát kell szerkeszteni ahhoz, hogy az máshogy nézzen ki. Bámulatos :-)

Továbbá azért valljuk meg, hogy az hogy az oldalam címe papics.eu és nem papics.web.elte.hu, azért az elég pöpec :-) Remélem mindenki meg fogja szeretni az új kinézetet, és továbbra is olyan intenzitással kommentáltok, mint a legutóbbi két bejegyzésnél. Fontos, hogy a Név és az e-mail cím mező kitöltése kötelező, anélkül nem lehet elküldeni a megjegyzést, természetesen a harmadik mező nem ilyen, hisz weboldala nem mindenkinek van. És végül még elküldés előtt ki kell tölteni a Milyen nap van most Magyarországon mezőt (hétfő, kedd, stb.), ami azért van, hogy ne tudjon mindenféle automatikus komment keletkezni (SPAM).

Mamának itt is nagyon boldog névnapot kívánok!

7 thoughts on “Új cím, új kinézet – miért is?

  1. Apu

    Akkor most én vagyok az első hivatalos hozzászóló?
    Ez is szuper, mint a csinálója.
    Szia!
    Apu

  2. Mama

    Itt is köszönöm a névnapi jókívánságokat. Gyorsan felzárkózom Apuhoz, nehogy lemaradjak az első hozzászólók közül, miután sikerült megtalálnom az új helyet.
    Puszi: Mama

  3. Gelencsér Zsuzsanna

    Szia!

    Hogy Neked mennyi időd van! Irigyellek érte! De én csak azért késtem le, mert tegnap ugye Pécsen voltam, ahol nem a nettel foglalkoztam. Csak este 10-kor ért ide a vonat, és utána még Bálint kólában úszó cuccait kellett kimosnom (Nyitra), mert előtte Apunak elfelejtett szólni, hogy a táskájában szétment a kólásüveg….

    Puszi:
    Anyu

  4. Flóra

    Szia!

    Én meg az első nem hivatalos hozzászóló voltam! :)
    Igencsak gondolkodom ezen a belga úton, jó is lenne kihasználni ezt a lehetőséget (szállás adott és csak 3 napot fogok dolgozni egy héten), de hátránya is van (főleg anyagilag). Még az jár a fejemben, hogy májusban a hosszú hétvégén elmehetnénk végre Prágába, de nem tudom, hogy ez akkor a belga út meghiúsulását jelentse-e?

    Na majd még beszélünk róla, puszi,

    Flóra

    Ps: igen, én megint az a 20% egy tagja vagyok, aki a kérdést másként értelmezi, mint a kérdésfeltevő: a milyen nap van most kérdésre nekem túl evidens volt a hétfő, a borús, esős választ meg nem fogadta el a rendszer. Korlátozva vagyok a véleménynyilvánításomban!!! Mint egy teszten, ahol csak egy jó válasz van…

  5. Péter I. Pápics Post author

    Igen, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy volt egy Teszt bejegyzés is, amire az első kommentet Flóra írta (a tesztkommentem után).

    Sejtettem ám, hogy valaki nem fogja elolvasni a használati útmutató fontos új részét, pedig direkt más színnel is írtam :-D

    Prága nagyon jó ötlet, én Skype-on vagyok, szívesen beszélnék róla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.