Újabb oslói történések

Az elmúlt napokban sokat jártam a várost, lényegében mostanra mindent megnéztem, amit kívülről meg lehet, majd jövő hét elején veszek egy Oslo kártyát, és akkor felfedezem a múzeumokat is.

Csütörtökön reggel miután elkisértem Flórát munkába és vettem egy napijegyet, a város északi felén (a 3-as metró végállomásánál) levő Sognsvann tónál voltam, ami tele volt gyerekekkel (mármint a part), és sokan futottak is körülötte. Délután az Oslofjorden-ben két szigetet néztem meg (menetrend szerint közlekedő komppal mentem át rájuk). Az első volt a Hovedøya, ahol többek között egy kolostor romja található, míg a második a (legkisebb) Nakkholmen, ahol sok színes kis hétvégi ház vagy kabin volt. Késő délután Flórával kimentünk a Bygdøy félsziget legdélebbi pontjára, ahol ő még a tengerben is úszott!!! (Rajta kívül csak jegesmedvék és pingvinek voltak a vízben…) Innen is és korábban is láttam hatalmas tengerjáró hajókat (lásd a fotók között).

Tegnap kicsit később indultam neki, mert előtte megcsináltam az eddigi képeket és feltöltöttem őket, meg akkor már ebédeltem is utána, meg még elcsíptem Flóra SMS-ét, hogy vegyek ki valami húst, hogy délutánra felolvadjon. Ezek után begyalogoltam a központba, láttam az épülő új, modern Operaházat, aztán voltam az egyik legrégebbi téren, a Christiania Torv-on, ami eredetileg egy piactér volt, most már kávézók és antikváriumok vannak rajta. Aztán sétáltam az erődben (Akershos Slott), megnéztem egy hatalmas vitorláshajót, majd Flóra elé mentem és hazamentünk. Isteni finom vacsorát csinált wok-ban… (azért kicsit segítettem, főleg pakolni meg mosogatni).

oslo2.jpgMa eredetileg kenuzni akartunk menni, de összekevertük a 42-es és a 41-es buszt, utóbbival kellett volna mennünk, és mi az előbbivel mentünk, szóval végül is megnéztünk egy templomot, aminek a tábláját Flóra látta meg – így megmentve a napot :-) Aztán visszajöttünk a városba, megnéztünk egy kis vásárt (nagyon pici volt), ahol mindent meg lehetett kóstolni – sajtot, lekvárt, szirupot, konyakos rénszarvas-szalámit, meg hasonlókat :-) Aztán voltunk egy halom könyvesboltban és sportboltban (nem vettünk semmit, csak felmértük a terepet térkép és sportcipő ügyben). Itthon Flóra megint nagyon finomat főzött: marhapörköltet. Na a hagymát én kockáztam fel – amint azt a mellékelt abra is mutatja ;-) Olyan finom volt, hogy Fló el is aludt, most is itt pihen – úgyhogy fel is tudtam rakni az új képeket a szokásos helyre. Holnap talán sikerült kenuzni, bár most már jön a hűvös idő, csak 15°C lesz… Egyébként itt hihetetlenül kék az ég, és erősen süt a Nap.

Még két élmény: ma megállt a zebránál egy villamos hogy átmehessünk!!! Nem semmi… Tegnap meg két fiatal srác zenélt a fő utcán különböző szintig megtöltött sörösüvegekkel (pánsíp-szerűen fújták őket két szólamban), és egy táblán oda volt írva, hogy új hangszerekre gyűjtenek :-) Itt meg én vagyok látható a Királyi Palota parkjában…

oslo1.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.