Sky Quality Meter – Piszkéstető

A Magyar Csillagászati Egyesülettől kaptam kölcsönbe egy SQM-et, ami az égbolt fényességének nagyon pontos mérésére jó. Ez az első professzionális kézi műszer ezen a téren, és a különböző tesztek szerint példa nélküli precizitásra képes. Csütörtökön így a tiszta időt kihasználva néha ki-kidugtam a fejem a kupolából (kimentem a kupola melletti tetőteraszra), és rendszeres méréseket végeztem. Már akkor is igen bíztató eredményeket kaptam, amikor a Holdsarló még fenn volt, de Holdnyugta után jöttek csak az igazán jó értékek. A front után szinte tökéletes ég volt (átlátszóság szempontjából), így ezek az eredmények – saját megítélésem szerint – nyugodtan tekinthetők Piszkéstető hivatalos értékeinek. Nos akkor lássuk a műszert és a mért értékeket!

sqmpiszkesteto.jpg

A Holdmentes időszakban rögzített 30 értékből tehát az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének Piszkéstetői Obszervatóriumában 21,46±0,05 magnitúdó/négyzetívmásodperc az égbolt háttérfényessége (optimális körülmények között), és az is jól látható, hogy ez egy elég stabil érték, mintegy két óra alatt nem változott szignifikáns mértékben. Tapasztalatom szerint a lehető legjobb éjszakán sem lehet sokkal jobb, nem hinném, hogy elérheti a 21,75-ös küszöbértéket, mely az International Dark-Sky Association ajánlása alapján már az arany kategóriájú égbolt alsó határa. Az általam mért érték magyarországi viszonylatban így is igen jó, ezüst kategóriájú ég (21 és 21,75 között). A közölt képnek viszont van még egy érdekessége, miszerint háttérként az egyik első nagy égboltfelmérés alapján készült csillagtérkép szolgál  – a Bonner Durchmusterung. Itt Piszkésen ugyanis van ebből egy eredeti, 1899-es kiadású példány (lásd a lenti képen – egyébként nagyjából akkora mint egy 2000 darabos puzzle… szóval nem egy zsebkönyv). A katalógusról annyit kell tudni, hogy az eredeti felmérést Argelander végezte el 1859 és 1862 között a bonni 78 mm-es frontlencséjű teleszkóppal, fényességben tized magnitúdó, koordinátákban pedig 0,1 másodperc illetve 0,1 ívperc a katalógus pontossága (óraszögben és deklinációban). Hihetetlen belegondolni, hogy több mint 300000 csillagot írt le a fotografikus észlelések és a modern technikák kora előtt. Ez igazi teljesítmény volt.

bonnerdurchmusterung.jpg

2 thoughts on “Sky Quality Meter – Piszkéstető

  1. Mzs

    Na mégegyszer! A múltkor olyasmit írtam, hogy jó a stílusod, és írj többet a Meteorba (is)! Most még hozzáteszem: szombat van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.