BKV – ZH 1:0 (avagy egy sztrájk margójára)

Nem, ez nem egy focieredmény. A mai BKV sztrájk miatt lényegében elmaradt a magfizika ZH. Egyelőre nem tudom hányan jutottak be az ELTE-re (most már igen, 7-en a 38-ból), de gondolom nem sokan, lévén még a metró sem járt. Lényegében a normál időben közlekedő járatok csupán pár százaléka (valahol 7-et olvastam, de ez nem ziher) közlekedett, nagyrészt a BKV alvállalkozói által üzemeltetett vonalakon. Aki még tegnap este azt írta a kurzus hallgatóinak, hogy ő megpróbál bemenni, még az is azt mondta, hogy ha sikerülne is, akkor is a ZH elhalasztására fogja kérni a tanárt – aki egyébként már csütörtökön megírta ennek a forgatókönyvnek a lehetőségét is (és aki ugyancsak nem tudott ma bemenni). Persze nekem a jövő hétfő nem jó, mert Piszkéstetőn leszek, és egy nemzetközi kampányt nem lehet csak úgy otthagyni – szóval kérhetek majd valami egyéni időpontot. Ha csak nem lesz jövő hétfőn egész napos sztrájk, és nem módosul 2:0-ra az eredmény…

Szerintem ha egyáltalán van is olyan ember, aki átlátja az ország gazdaságát, én akkor sem vagyok ennek a szűk társaságnak a tagja, így nem mondhatok ítéletet arról, hogy jogos, vagy nem jogos egy ilyen munkabeszüntetés. Viszont amit én szeretnék, az egy élhető város, élhető és tiszta tömegközlekedéssel, megfizethető jegyekkel és bérletekkel, a munkájukat végző ellenőrökkel.

Ehhez én annyit tudok hozzátenni, hogy megveszem a bérletet, nem firkálom vagy rongálom a járműveket, és fizetem az adót. Ha mindenki így tenne, akkor a lakosság oldaláról minden jól is menne. Ez után megfelelő fizetési és juttatási rendszer bevezetésével, megfelelő átszervezéssel valószínűleg további elbocsájtások nélkül is meg lehetne oldani a BKV gondjait. Az ellenőrök pedig végezzék a munkájukat tisztességgel, mert mostanában akár két éve lejárt bérletet is lengethetnék előttük, akkor is lemehetnék a metróba. És engem nem az bosszant, hogy akkor meg minek veszek bérletet, mert nem ezért veszek (hanem azért mert a szolgáltatásért fizetni kell, ha nem fizetünk, nincs miből finanszírozni), hanem az, hogy ezek az ellenőrök ezért veszik fel a fizetésüket. Ott állnak a mozgólépcső korlátjának támaszkodva, és beszélgetnek… Ráadásul mostanában egyre többen is vannak.

Ezzel nem az ellenőröket vagy a BKV dolgozókat akarom bántani, sajnos ez egy általános magyar jelenség, hogy az emberek csak kitöltik a munkaidejüket, és a munka meg nem halad… Így pedig nem megy előre az ország – ez nagyrészt nem a politikusokon múlik. Ez az embereken áll vagy bukik. Nézzünk magunkba és változzunk, mert különben nagyot fogunk koppanni…

One thought on “BKV – ZH 1:0 (avagy egy sztrájk margójára)

  1. Anyu

    Engem is nagyon irritál, hogy csapatosan állnak ott, és lényegében nem csinálnak semmit a fizetésükért. Ideje lenne már normális beléptető rendszert csinálni a metrónál, modern, Európához méltó jegyekkel. Nem mindenki olyan felelősen gondolkodó, mint Te. A kamaszok – és biztos sokan mások is – azt gondolják, hogyha a régen lejárt bérletük mutogatásával is bejutnak, akkor minek is vegyenek újat.
    Azért az tetszik, hogy Te belátod, hogy a szolgáltatásért fizetni kell. Nagyon felnőtt és nem kelet-európai a gondolkodásod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.