Viharvárás

23:48 – Jól van, az OMSZ-nél is rájöttek, hogy ez túlzás volt, mérsékelték narancs-ra. Viszont az egyértelmű, hogy itt ma éjjel már nem lesz műsor, úgyhogy elbúcsúzunk. Odakinn épp köd van, benne ülünk a párában. A nap mérlege itt Piszkéstetőn a várakozásokhoz képest negatív, az országban azonban sokfelé jelentős károkat okoztak a zivatarok, valamint az azokat kísérő viharos széllökések és jégverések. A jelenlegi modellszámítások szerint egy hét múlva akár már 38°C is lehet Budapesten, ami ugyan időben még igen messze van, de ha bejön, az meleg helyzet lesz… Köszönjük a figyelmüket, a viszont látásra.

23:20 – Hmmm… az OMSZ vörös riasztást adott ki a Dél-Dunántúl régióra… Vajon mit tudhatnak? Csak mert a radarkép nem mutat semmi extrát, csak egy kis zivatarláncot, de nem valami brutálisat… Követjük az eseményeket…

22:31 – Továbbra is villámlik dél felé, egész sűrűn, de elég messze lehet, mert csak a fénye látszik a felhőkön, a hangja pedig egyáltalán nem jön el idáig. Északon is hasonló a helyzet, csak sokkal ritkább az elektromos tevékenység. Közbe összeszedte magát az OMSZ, most már van radarkép is, de ahogy elnézem ma már nem lesz itt nagy tüzijáték… Dolgozom is tovább…

21:35 – Sárvár és Szombathely térségénél jár a nyugatról közeledő újabb hullám, közben sajnos a magyar villámtérkép is felmondta a szolgálatot. Itt 5 percenként villámlik egyet, negyed órával ezelőtt főleg innen délre volt aktivitás, ahova már nincs rálátásom (próbáltam fotózni nyugat felé, hátha csap egyet a látómezőbe is, de csak az esőfüggöny és a Mátra nyugati végei felett átbukó párafelhők látszanak, mert nem csapott oda…).

20:50 – Kérdés: lesz-e még ma itt egyáltalán még egy vihar? Az OMSZ radarképe sajnos már egy órája nem frissül, így elég nehéz innen megítélni a helyzetet, bár a műholdképek és a modellek alapján van esély arra, hogy ideérjen a jelenleg Ausztriában tartózkodó rendszer (amiről már korábban említést tettem) – bár kezdek kicsit szkeptikus lenni… Nagyon rákészültem az éjszakai villámfotózásra, aztán meg nem lesz itt semmi :-( Közben itt szinte a semmiből csapkodnak a villámok. Tiszta összevisszaság.

20:38 – Megint nagyon sötét lett, és közelednek a villámok. Lassan majd a fotózáshoz is elég sötét lesz, de még nem ennél a zivatarnál. Úgy látszik ma már nem tudok elmenni vacsorázni…

20:10 – Átsüt a felszálló párafelhőkön a Nap, ezért minden halvány narancssárga színben úszik, miközben egy-egy felhővillám is keresztülcikázik még az égen. Egyszerűen fantasztikus ahogy ez kinéz… Délnyugat felé a távolban villámlik.

19:56 – Elvonult a zivatar, újra látni a Cserhát dombjait. Távolodó morajlás hallatszik, a Mátrából meg fehér párapamacsok szállnak fel. Kezdek éhes lenni :-) A Mátra meg egyenesen gyönyörű!!! Imádom ezt a helyet.

19:37 – Villámlik, volt pár lecsapó is, és most egész rendesen szakad az eső is. Sajnos a villámfotózáshoz még túl világos volt. Már áll a víz az intézet előtti betonon. Főleg a Duna-Tisza közén és az északkeleti országrészben helyezkednek el a heves zivatarok.

19:23 – Hamarosan megérkezik Piszkéstetőre a nap első zivatarja, gyönyörű a látvány nyugat felé, a felhőzet alatt ellátni a Csóványos csúcsáig is… Én pedig végeztem a mai munka első felével amit már a közvetítés kezdete előtt óta csináltam…

18:54 – Az országban tovább erősödtek a zivatarok, többfelől érkezik beszámoló jégesőről. Közben az ESTOFEX frissítette riasztását; Magyarországon megmaradt a 2-es fokozat, míg az Isztria területére kiadták a legmagasabb, 3-as fokozatot!

18:22 – Az időkép.hu észlelője szerint Putnokon (ahonnan múltkor kéktúrázni indultam) 3-4 cm-es jég esik, miközben az országban egyre erősödnek a zivatarok; Budapesttől délre a Duna vonalán több igen intenzív zivatar is látható.

17:45 – Piszkéstetőn most zajlik a nap első zápora… Közben az ország déli részétől eltekintve mindenfelé zivatarok alakulnak ki és az OMSZ narancs fokozatúra mérsékelte az éjfélig szóló riasztását.

17:23 – Egyre több helyen pattannak ki kisebb zivatarok az ország területén – van egy a Mátraalján is, annak néha hallani a dörgését innen is.

17:00 – Az olaszországi Alpok felett kialakult egy elég jelentős zivatarrendszer, ami gyorsan nő, már felér Ausztriába, sőt súrolja Németország déli határát is, és gyorsan mozog kelet felé – ebből lehetnek majd később Magyarországon is a heves események.

16:38 – Piszkéstetőn jelenleg 22˚C van és erősen felhős (7/8 – cumulus felhőzet) az ég. Vihar előtti csend? (Közben a korábban említett szupercella elhagyta az országot és Győrtől északra mozog keleti irányba, valamint van még egy-egy cella a Börzsönytől és a Cserháttól északra, ugyancsak nem messze a határtól. Továbbá kialakultak az első zivatarok az ország belsejében is – Szolnok körzetében.) Az ország egész területén narancs színű riasztás van érvényben.

15:45 – A radarképek alapján brutális szupercella van Mosonmagyaróvártól északra a határ előtt még Magyarország területe fölött.

14:30 – Megjelentek a közeledő frontrendszer első zivatarcellái a Fertő-tó nyugati partvidékénél.

13:56 – Az ESTOFEX tegnap este 2-es fokozatú viharriasztást adott a mai napra Magyarország jelentős részére, ma reggel pedig az OMSZ is kiadta a narancs illetve vörös risztásokat (utóbbi egyelőre a Közép Magyarország, Dél- és Észak Dunántúl régiókra érvényes). Ilyen időjárási helyzetben szoktak heves zivatarláncok végigsöpörni az országon. Én felkészültem; fényképezőgépben akkumlátor feltöltve, halom üres memóriakártya előkészítve, valamint tökéletes a kilátás nyugat felé (ahonnan a zivatar érkezése várható). Közben persze dolgoznom kell, de igyekszem az eseményeket élőben rögzíteni (úgyhogy ez a bejegyzés folyamatosan frissülni fog ha történik valami) – az elsődleges cél természetesen a villámok fotózása lesz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.