A Csillagászat Nemzetköti Éve 2009 – Full HD

2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve. Az ENSZ és az UNESCO által meghirdetett év nagyszerű alkalom arra, hogy minél szélesebb körben megismertessüka csillagászat eredményeit. Négyszáz évvel ezelőtt, 1609-ben alkalmazták először a távcsövet csillagászati megfigyelésekre”… Itt lehet tovább olvasni, nekem nem a hivatalos rizsa a feladatom. Ami számomra igazán érdekes, az az, hogy erre az alkalomra a hivatalos videók mind Full HD (1080p) minőségben készültek (és készülnek majd még az év folymán). Ezek közül szeretnék kiemelni egy durván 60 perces, 7 részből álló sorozatot, az Eyes on the Skies-t. Mint az összes média-anyag, ez is ingyen letölthető (de meg is lehet rendelni DVD-n vagy Blue-ray korongon, és akkor lesz magyar felirat is), konkrétan innen. Még nem láttam, csak belepillantottam az első másodpercekbe, de már ott leesett az állam – szóval főleg ha valakinek épp most lett HD TV-je, de nincs mit néznie rajta, akkor ez kötelező darab (arról nem is beszélve, hogy érdekes is, nem csak szép). De kisebb felbontású változatokat is le lehet tölteni, a 720p minőségű filmeket már egy normál laptop is le tudja játszani. Végül kedvcsinálónak álljon itt a Csillagászat Nemzetköti Évének beharangozó videója (itt nem HD, de így is szép).


International Year of Astronomy 2009 – Trailer in HD from NE NASA Space Grant on Vimeo.

7 thoughts on “A Csillagászat Nemzetköti Éve 2009 – Full HD

  1. Péter I. Pápics Post author

    Biztos vagyok benne, hogy volna mit hozzáfűznetek, csak lusták vagytok kommentelni… Egyébként az első két részt már meg is néztem, és tök jó. A “műsorvezető” csillagász néhol a kelleténél kicsit hosszabb szüneteket tart, de a tartalom és a látvány teljesen rendben van. Minden középiskolában le kéne vetíteni!

  2. lukkat

    én majd megnézem … mondjuk tavasszal…………. addigra összeszedek egy kis friss lelkesedést! (no nem vagyok én most sem nem lelkes, csak épp kicsiny felhő takarja el)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.