Konferencia – Párizs, 1-2. nap

Tegnap sikeresen eljutottunk az Air France Airbus A320-as gépével a francia fővárosba (20F helyen ültem, gyönyörű havas osztrák tájakat láttam az ablakból kikukkantva a felhőtenger rései között kibukkanni, valamint felszállásnál – miután áttörtük a felhőréteget – a gép árnyéka körüli gyöngyházszínekben tündöklő glóriát). Na majd a kávészünetben folytatom, most előadás lesz… Hú, minden szép és jó, de kényelmetlenek ezek az ülések, szétmegy a fenekem. A kávé jó volt, most folytatom. Szóval a Hotel du Lion-ban van a szállásunk, közel mind a belvároshoz (kilépve a minierkélyre, még az Eiffel-torony is látszik), mind a konferenciának helyet adó egyetemi épületekhez. Tegnap kipakolás után jártunk egyet a belvárosban (Notre Dame, Szajna-part, stb.) – tiszta Budapest. Pár dolgot leszámítva. Az utcán ugyanis ugyan úgy mocsok van, a tömegközlekedés ugyan úgy “nem tökéletesen tiszta illetve hajléktalanmentse” – sőt -, viszont az elmúlt időben nagyon felfejlesztették a kerékpáros infrastruktúrát. Gyönyörű bringasávok, közös busz és kerékpársávok vannak mindenhol. És a jeges szél és 0°C mellett is nagyon sokan intézték a dolgokat biciklivel. Jó volt látni. Olyan hideg szél fújt, hogy megváltás volt a pizzéria, ahol elfogyasztottuk a vacsoránkat (plafonon hősugárzók!).

Ma reggel 5 centis hóra és gyönyörű havazásra ébredtünk, ami sajnos mostanra esőbe váltott és a hó is elolvadt, de reggeli közben kitekinteni az ablakon, és látni a lámpafénynél a hópelyhek táncát (és a bicikliseket) igazi élmény volt. Konferenciaképes kinézetünk megőrzése érdekében RER-vel (HÉV) mentünk az egy megállóra (~15 perc séta) levő egyetemre. Itt megkaptuk a sárga nyakba-akasztón lógó névkártyákat, a közel 120 oldalas (egyoldalasan nyomtatott – ennyit a francia környezettudatosságról) konferencia programot (előadás kivonatok és poszterek jegyzéke, stb.), egy űrtávcső makettet (papírból lehet hajtogatni), meg még pár apróságot egy egész jó táskában (csak azt nem tudom hogy fogom még ezeket is begyömöszölni hazafelé…). Egyébként a konferencia hivatalos neve: First CoRoT International Symposium. A CoRoT egy európai (de főleg francia) űrtávcső, mely aszteroszeizmológiával (változócsillagok kutatásának olyan módszere, mint a geológiában a Föld belső szerkezetének vizsgálatánál a szeizmológia) és exobolygók keresésével foglalkozik. Nyáron dolgoztam is ennek a műholdnak az adatain – lényegében ezért vagyok itt. Kezdődik a mai utolsó szessön, úgyhogy egyelőre felfüggesztem az írást, majd jelentkezem…

Megvolt a vacsora is (ismerős ismeretleneknek: én vagyok a barna öltözetű fiatalember, túl hosszú a hajam és a sapka össze is kuszálta…), jelentem, még a szállodában – a szobában – is van wifi, így aztán tiszta havaj az élet. Egyébként egy nagyon hangulatos, kellemes helyen voltunk, előételnek lazacot ettem, aztán jött egy sült csirke, és ittam még egy Mojito-t mellé :) Közben pedig még élőzene is volt (zongora + ének)! Szóval várakozásaimat felülmúlóan élménydús lett ez a konferencia dolog, érdekesek az előadások, elalvási kényszerrel sem kellett olyan túl sokat kűzdeni. Az pedig nagyon tanulságos, hogy a francia előadóknak micsoda akcentusuk van, ha nem figyelnék oda, még azt hinném, hogy nem is angolul beszélnek… :D Ők persze ugyanezt mondanák a mi angolunkra – na ezért tanulságos… Egyébként valami nem teljesen kóser a blogom képfeltöltésével, nem ártana lassan a legfrisebb verzióra frissíteni – na majd otthon… Mára köszönjük figyelmüket, au revoir!

5 thoughts on “Konferencia – Párizs, 1-2. nap

  1. Anyu

    Köszönjük a beszámolót. Nem is lehet olyan rossz ott. (Ezúton üzenem, hogy megvan a Coldplay CD.) Puszi!

  2. Apu

    Megnéztem a szállodát a Google Earth-on. Jó helyen van. A HÉV vonalát is lehet látni, meg a megállókat. “Érdekes”, havat nem láttam :-). Apu.

  3. Mama

    Figyelem ám én is a beszámolót, és közben egy kicsit irigyellek. kiváncsian várom a folytatást. Érezd jól magad! Puszi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.