Ha másért nem, akkor ezért…

Miért akartam már nagyon kisgyerek koromban is csillagász lenni? Mi az ami megfogott, és mi az, ami miatt most sem állok el ettől? A csillagos ég és hatalmas távcsövek. Nem az elméleti számítások vonzanak, nem a fizika (persze előfordul, hogy akad abban is némi szépség), hanem a végtelen, káprázóan csillagos égbolt, és a kopár hegycsúcsokon, magasan a nyüzsgő városok zaja és pora felett álló hatalmas csillagvizsgálók. Úgyhogy ha megnézem az alábbi videót arra gondolok, hogy ha ez a szigorlat (és az államvizsga) megvan, akkor a szomszéd szigetről ugyan ilyen ég alatt dolgozhatok majd a következő években, és ez azért ad egy kis erőt… (2:41-től 3:19-ig a piszkéstetői távcső ikertestvére látható – ilyennel tehát már dolgoztam, nem is keveset.)

Itt pedig az eredeti videó, de elég nagy (138 MB), szóval jobban jársz, ha letöltöd – jobb klikk, stb…

Azt hiszem, ez alapján minden érthető. Gondolom minden olvasóm egyből csillagász akar lenni :D Azért nagyon fárasztó ám egy hetet végigdolgozni egy csillagvizsgálóban, senki ne higgye azt, hogy a távcsövek kezelése gyerekmunka, és nem igényel maximális odafigyelést. És azért két hét után már biztos nagyon hiányozna az egyetemváros biciklis (csokoládés és sörös?) forgataga…

Hmmm, valamiért eltűnt a videó, de szerintem vissza fog kerülni, addig is itt lehet megnézni a készítőjének pár fotóját, ami állóképben megközelítőleg érzékelteti, miről is beszéltem… Visszakerült :)

Boldog második születésnapot kedves blogom!

5 thoughts on “Ha másért nem, akkor ezért…

  1. Péter I. Pápics Post author

    Kicsit elszomorít, hogy levették a videót a vimeo-ról, mert tényleg tökéletes volt, és mert az szülte a bejegyzést… Majd ha bekapcsolom a gépet, azért keresek valami hasonlót, de még egy ilyen nem lesz.

  2. Steppenwolf

    na ez biza már csak így van. óó, olyan szépen leírtad ami sokunkban ott van… várom majd én is a videót, hátha megvan valahol mársol is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.