11 hasznos Mac-es alkalmazás

A következő közel egy tucat alkalmazás az általam mostanában gyakran használt programok erősen szubjektív válogatása – van köztük olyan, melyre az átlag felhasználónak soha nem lesz szüksége (CSSEdit), viszont van nem egy olyan, mely nélkül már nehezen tudom elképzelni a mindennapjaimat. Gyors bemutatás – névsor szerint, címszavakban:

20090919osxapps

Az 1Password jelszavak, bankkártya-adatok és apró-cseprő személyes információk megőrzésére (és titkosítására) való kiváló kis program, nevéből sejthetően nekünk a sok közül elég egy jelszóra emlékeznünk. Beépül a böngészőbe is, így pl. internetes vásárlásnál bankkártya-adatokat is automatikusan ki lehet vele töltetni.

A CSSEdit egy elég profi CSS-szerkesztő, a blog kinézetét meghatározó style.css file turkálására használom. Így két napja a blogmotor WordPress 2.8.4-re való frissítése után a stílusfile-t is átültettem a korábbi K2 RC3-as alapról RC8-ra. Csak közel két év kellett hozzá hogy rászánjam magam…

Az AppZapper egy apró uninstalláló (gyönyörű magyar szó) alkalmazás, melyre azért lehet szükség, mert ha csak simán a kukába húzzuk a nemkívánatos programokat, akkor hátra maradnak pl. beállításokat tartalmazó file-ok, melyeket így kézzel kéne törölni… Sajnos a cache file-okat legtöbbször ez sem törli, de vagyok már olyan szinten az OS X megismerésében, hogy nincs is szükségem szoftveres segítségre… Sőt… De kezdőknek – vagy azoknak, akik nem akarják tudni mi történik a file-rendszerben – tökéletes.

A ForkLift lényegében a TotalCommander Mac-es megfelelője, csak szebb és jobb :) Nem utolsó szempont, hogy magyar fejlesztés. Azoknak, akik nem tudnak kétpaneles file-kezelő nélkül élni, kötelező darab.

A MoneyWell az igényeimnek legjobban megfelelő pénzügyi alkalmazás. Egyszerű, áttekinthető, és remélhetőleg segít a pénzköltés racionalizálásában – de legalább is látni fogom mennyit költöttem csokira… Lényegében kategóriákra (kaja, ruha, stb.) bontott havi költségvetést kell készíteni, vezetni a kiadásokat és a bevételeket (egyszerre több számla és különböző pénznemek is kezelhetőek), aztán figyelni, hogy mennyire tartjuk magunkat a tervhez (hó végén a mérleg ne hiányt mutasson). Ez a legújabb szerzemény a listáról, egyelőre igen hasznosnak tűnik.

Google Earth: digitális Földgömb (meg ég- meg Mars-), azt hiszem nincs ember az olvasóim között, akinek ezt be kéne mutatni. Az internet egyik legnagyobb találmányának tartom – az őskorban, amikor a GE még nem létezett, saját magam csináltam hasonlót digitális domborzat-modellek és műholdképek felhasználásával. Az kicsit macerásabb volt…

A Caffeine meggátolja, hogy a Mac elaludjon :) Néha igen idegesítő tud lenni, amikor hosszabb olvasás vagy internetes video nézése közben a látszólagos inaktivitásunk miatt aktiválódnak az (egyébként más helyzetben nagyon hasznos) energiatakarékos beállítások, sötétebb lesz a monitor, stb. és percenként nyúlkálhatunk az egér után… Egy kattintás, és a probléma a múlté.

A GarageBand egy MIDI billentyűzettel kiegészítve egy erős félprofi zenei szoftver – nem mellesleg jó hangszórókkal vagy fejhallgatóval helyettesíti a zongorát is. Az OS X alap szoftverei közé tartozik, minden Mac-en ott van alapból. Erről majd írok hosszabbat is a későbbiekben.

A Pixelmator a Photoshop kisöccse, lényegében mindent tud, amire egy normál bloggernek a képszerkesztés és manipulálás terén szüksége lehet. Ráadásul szép és gyors. Az Adobe meg elmehet a fenébe, hogy nem vihetem át Mac-re a Windows-os licencemet…

Szöveges file-ok (HTML, Python kód, C kód, txt-k, dat-ok, meg hasonlók – nem sokszáz oldalas könyvek) szerkesztéséhez nincs is jobb választás mint a TextWrangler. Ráadásul ingyenes.

Végül pedig itt a Tweetie, mely sokak szerint valószínűleg a legjobb Mac-es Twitter-kliens. Szerintem biztosan az. Ez volt az első olyan Application (Mac-en), amit pénzért vettem. De nem az utolsó :D

És végül hogy mi fontos számomra egy Mac-es alkalmazásban? Legyen letisztult, egyszerű, áttekinthető, logikus, és szép – legyen meg benne az OS X érzés. Ha ezek mindegyike teljesül, akkor szívesen adok ki értük pénzt is. Nagy pozitívum, hogy szinte minden programnak létezik 30 napos (teljes funkcionalitással bíró) próbaverziója – nálam pedig általában az első 5 percben eldől, hogy tetszik, vagy nem tetszik…

2 thoughts on “11 hasznos Mac-es alkalmazás

  1. Mama

    Ez biztosan mind nagyon szép /hát ha még érteném is!/, de feltétlenül éjszaka kell csinálni???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.