Neuhaus

A belga csokoládé-szentháromság, azaz a Godiva, Leonidas és Neuhaus trió tagjai közül az 1857-es alapítású Nauhaus volt az első praliné-készítő a piacon. Jean Neuhaus Svájcból érkezett Brüsszelbe, és a Galerie de la Reine-en nyitotta meg az első üzletét, mely ma is ugyanott áll. Kezdetben főleg gyógyhatásó cukorkák és keserűcsokoládé készítésével és forgalmazásával foglalkozott. Unokája, Jean Neuhaus 1912-ben vette át az üzlet vezetését, majd megalkotta az első krémmel töltött falatnyi csokoládét, melyet praline-nek keresztelt el. 1915-ben felesége közreműködésével elkészült a doboz, melyben elegáns és biztonságos módon tárolható és szállítható az édesség, innen ered a szokás, hogy a pralinét leggyakrabban papírból készült dobozba csomagloják. Ez a doboz a ballotin. 1958-ban a Brüsszeli Világkiállításra készült el Caprice és Tentation nevű praliné – ízében és alakjában is különleges műalkotás. 2000-ben áttervezték az üzleteiket, azóta dominálnak a meleg színek (narancssárga, piros, barna) és a luxust sugalló berendezés. Jelenleg több mint 50 országban vannak jelen 1500 üzlettel…

Neuhaus Pralines

Szóval még Mikulás alkalmából leptem meg magam (többek között) egy fél kilós Neuhaus ballotinnal, ami természetesen mostanra már rég elfogyott. Sajnos. A luxus-hoz hozzá tartozik (az árba meg gondolom bele), hogy a Leonidasszal ellentétben itt a vásárló kemény papírból készült szatyorba kapja a portékát. Az ízhez nem ad semmi plusszt, de az érzés azért jó. (Sznob vagyok, tudom.)

20091219neuhaus

Az íz és az illat természetesen mennyei, a karácsonyi csomagolás pedig gyönyörű, ez vitathatatlan. Egyik másik praliné átlagos (értsd: átlagosan pompás), de van jó néhány isteni. Olyan, hogy ahogy az ember megízleli, libabőrös lesz tőle. Ebből a vegyes dobozból nekem leginkább a Manon Choco Vanille és a Caprice ízlett, ezek egyszerűen csodálatosak. Egyébként a dobozban egy külön kis füzetke is helyet kapott, az összes létező praliné képével és leírásával – csak hogy tudjuk mit eszünk éppen. Megint valami, ami az ízhez nem ad plusszt, de az élményt teljesebbé teszi. Valahogy az ilyen dolgokat tudom értékelni. Összességében az íz és egyéb benyomások figyelembevételével (jelenleg) a Neuhaus a kedvenc csokoládé márkám, de mivel az ár majdnem háromszorosa a blogon már korábban bemutatott Leonidasnak, így nem fogok minden nap náluk vásárolni. De ünnepek alkalmával mindenképpen.

Értékelés: 5 (jeles)
Ár: 5.00 € / 100g

3 thoughts on “Neuhaus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.