A Neuhaus ékkövei

Neuhaus les irrésistibles

Ha létezik a tökéletes csokoládé, ha megalkotható a mind esztétikailag, mind ízre hibátlan édesség, akkor mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik a Neuhaus termékeinek csúcsát képező öt speciális praliné. Hát ellen lehet állni ennek a látványnak?

20100302neuhaus1

A történet 1958-ban, a Brüsszeli Világkiállítás évében kezdődött, amikor Adelson De Gavre elkészítette az első Caprice és Tentation pralinékat. Az elnevezés azonban nem a kor csokoládé-készítő mesterétől, hanem fiától, Pierre De Gavre-tól származik, aki Brigitte Bardot visszajelzéséből merített ihletet a névadáshoz. Az évek során ez a két édesség emblematikussá vált, majd – minden előzetes hírverés nélkül – 2010-ben három újabb ízzel egészítették ki a kínálatot.

20100302neuhaus2

Mind az ötükben közös, hogy a tölteléket egy kemény, ropogós nugát/karamell (nougatine, ha ez mond valamit) ház veszi körül, és az van még ilyen-olyan csokoládéba burkolva. Haladjunk tehát balról jobbra. Caprice: friss madagaszkári vanilliakrém töltelék és feketecsoki burok. Szerintem ez az egyik legfinomabb. Olyan ízharmónia jellemzi, hogy az ember percekig képes nyammogni egy fél harapáson is. Tentation: kávé-ganache (krém) töltelék és tejcsokoládé burok. A legjobb kávés csoki amit valaha ettem. Séduction: lágy málnás vajkrém belső, se nem fekete, se nem tejcsoki külső. A másik legfinomabb mind közül. Intenzív gyümölcsíz és költői összhatás jellemzi. Ez is olyan, hogy legszívesebben fél napig nem ennék utána semmit és nem mosnék fogat, hogy tovább érezzem az ízt… Plaisir: pörkölt török földimogyoróból készült ganache belső, tejcsokoládé külső. Talán ez a leginkább klasszikusabb praliné ízű, de a pörkölt mogyoró íze igazán meglepetésszerűen hat! Désir: töltelékként perui csokoládéból készült feketecsoki ganache, és kívül is feketecsoki. Van valami igazán extra, nemes íze, egyáltalán nem átlagos fekete csokoládé. Végül pedig egy rövid kis házi készítésű videó (bocsáttassék meg nekem, tudom hogy kínzás):

Értékelés: 5* (kitűnő)
Ár: 5.00 € / 100g

6 thoughts on “A Neuhaus ékkövei

  1. Mama

    Hát ez már tényleg kínzás! Főleg így ebéd előtt.Már azért is “aggódom”, hogy elég lesz-e csokira a havi jövedelmed/Azért kímélhetnél bennünket, itthoni halandókat az ilyen sokkolásoktól!/

  2. Encsi

    Ezentúl csak akkor fogok csokis bejegyzést olvasni, ha előtte postázol egy kis kóstolót :P :D Ez rosszabb, mintha egész nap Fekete Pákót kéne hallgatni :( :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.