Cycling in the snow | Hóban bringázás

It started to snow around noon on Thursday, and it lasted until almost midnight, turning the city of Leuven to a real winter wonderland. The most beautiful parts are definitely the bike paths connecting the center with the campus in Heverlee, because they are car-free, salt-free, and the best of all: not cleaned! So you can (or at least tonight you could) ride through the parks on the white roads, passing trees, bushes and fields covered with 10 cm of snow… Everything was so quiet and peaceful. I wish it could stay like this, at least till Christmas. But I am sure that by tomorrow morning, the bike paths will also be cleaned. Because – yeah, of course – it is quite slippery. At least when you don’t have the right tires on your wheels. But I have them, so for me, it is just fun! Pure fun! It was so funny to see all the cars sliding, unable to move in any direction (clearly, the majority of the cars were not on winter tires), blocking all the streets around the city, causing traffic jams everywhere, while we could easily pass them even in the “deep” snow :) We went for dinner to the Amici Miei (they have good pizza for really low price), and afterwards I rode back to the Institute to finish my work, so I left finally only around half past eleven. But riding through the snow covered city is fantastic. I have already seen a lot of faces of Leuven, but this one is very close to the top spot on my list! (But I have to admit that having a melting bike inside is not part of the fun :D) And here is my bike after one hour of snow:

20091217snowbike

Tegnap dél körül kezdett el havazni, és majdnem éjfélig folyamatosan esett, így a várakozásaimat 100%-osan felülmúló 10 cm-es hó borította be a tájat. Az egész város meseszép, de nekem legjobban így is az autó és (egyelőre) só-mentes, (jelenleg még) takarítatlan bicikliutak tetszenek, melyek a központot és a kampuszt kötik össze. Este itt minden olyan békés és csendes volt. Ilyen időnek kellene lennie karácsonykor Budapesten. Ennyit az óceáni éghajlatról… Na de vissza a havas sztorihoz. Fél hétkor leléptünk az egyetemről vacsorázni – végül az Amici Miei-be mentünk, mert 1) az első célpontunk zárva volt, 2) igen olcsón adják az elég jó pizzát, amit ráadásul már nem is emlékszem mikor ettem utoljára! Odafelé jól szórakoztunk a láthatóan nem téli-gumival közlekedő autósokon, akik össze vissza csúszkáltak, és bedugult miattuk az egész város, miközben mi biciklivel lazán eltekertünk mellettük :) Vacsora után (egy óra hóesésben parkolás a fenti képet produkálja) én még visszamentem az egyetemre, hogy befejezzem amit félbehagytam, így nagyjából fél tizenkettő körül indultam haza, de legalább újra keresztültekerhettem a gyönyörű havas kastélyparkon és végiggurulhattam a város karácsonyi díszbe öltözött utcáin. És a helyiek ilyen időben is mind biciklivel járnak. Nem ördöngősség. (Azért a nálam kevesebb tapasztalattal és “simább” gumikkal rendelkező bringások egy része inkább tolta a gépet, mert meg kell hagyni, azért csúszott az út rendesen. De nekem az egész egy nagy buli volt, és hihetetlenül élveztem minden a bringán hóban töltött percet! Farolgattam is a hátsó kerékkel jobbra-balra ;D Viszont a bringa hómentesítése és fel(vagy inkább le)olvasztása nem a móka és kacagás részhez tartozik…)

5 thoughts on “Cycling in the snow | Hóban bringázás

  1. Robi

    I enjoy your english writings. I hope there’ll be some in the future.:)

    Anyway, I don’t like winter but you’re right, it can be very marvellous.:D

  2. Nagyapó

    Kedves Ifjú, személyesen nem ismert Társam!
    Köszönöm szépen a beszámolót, amit Édesapja közreműködésével kaptam. Boldog Újévet, jó tekeréseket kívánok! Egy bicajt letakarítani sokkal könnyebb, mint egy autót (igaz, a bicajnak általában nincs csomagtartója, ahonnan elővehetjük az eszközt). No, de Leuvenben a hó ritka, a bringás meg gyakori.
    Ma itt is esett megint a hó, gyönyörű! Nem?
    :-)
    sz

  3. Péter I. Pápics Post author

    Kedves Nagyapó :) Köszönöm a kedves kommentet! Szerencsére a bringán túl sok mindent nem kell letakarítani, csak mondjuk a nyerget, az meg egy mozdulat “kesztyűs kézzel”. És valóban gyönyörű!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.