IQ teszt

Ma rászántam magam egy IQ tesztre. Sokszor gondoltam már rá, hogy kéne egyet csinálni, volt hogy el is kezdtem, de általában soha nem volt türelmem befejezni. Most, hogy egy ismerős blogján olvastam a témáról, úgy gondoltam, jöjjön az elkerülhetetlen.

Amint az a fenti képen is látszik, a 32 percnyi kemény “gondolj-gondolj” fejtörés eredménye az, hogy az IQ-m 142, ami már igen mélyen a “very superior” kategória (ez a legjobb). Ennek örülünk, habár a szigorlat alól gondolom nem jelent felmentést ;) Ha valaki le akarja mérni az IQ-ját, az ide kattintva megteheti (60 kérdés, max. 45 perc). Ez a 200. bejegyzés a blogomon!!!

20 thoughts on “IQ teszt

  1. Csáki István

    Grat, szép szám.
    Én is végigcsináltam, de a bosszantó nekem csak a végén jött, amikor megláttam ezt a sort: “Veled együtt eddig … látogató töltötte ki ezt az IQ tesztet.”
    Majd frissítettem az oldalt és a szám ugrott.. Az oldal nem ez egyedi látogatókat méri, hanem az oldalletöltést, így bár lehet támaszkodni arra hogy egy user csak egyszer tölti ki a tesztet, de erre adatot publikálni nem túl szép :)
    Amúgy nekem 104 lett. Azok a minden bogár, rovar, és minden rovar pipacs dolgok nagyon nem mentek…

  2. Péter I. Pápics Post author

    A hasonló számlálók általában ilyenek, nem is szoktam foglalkozni velük. Csak a Google Analytics-ben bízok ;) – a monitorfotót is direkt úgy vágtam, hogy a számláló ne legyen rajta…

  3. ErKlaudia

    Én is megcsináltam. Elfelejtettem megnézni mikor kezdtem, így végig siettem. Végül kiderült, hogy 15 perc alatt csináltam meg. Csoda, hogy “csak” 126-os lett…

  4. Steppenwolf

    Addig OK, hogy kijön a 138-146 érték, de nagyon bosszant, hogy ha szinte bármelyik feladat megvan helyesen rövid idő alatt, hogy nem jövök rá a következő típusú egyes feladatokra napok alatt sem. Valaki fel tudna világosítani, hogy melyik a kakukktojás a következők közül? Ja és hogy miért? Tényleg. Megköszönném szépen.

    A, Z, V, N, E
    méz, sajt, kalács, kávé, sütemény
    fogaskfogú fűrész, tortaszeletelő kés, evőkanál, hólapát, órás csavarhúzó

  5. Aura

    szerintem a “fogaskfogú fűrész” mert arról fogalmam sincs h mi… egyáltalán van ennek így értelme? :D asszem én már bele se kezdjek… :P

  6. Péter I. Pápics Post author

    Wilikának valószínűleg igaza van, én is azt jelöltem be, hasonló megfontolásból. A másik kettő nekem sem volt biztos, nem tudok tuti magyarázatot sem, de nem is stresszelek rajta…

  7. Adri

    Nem mintha kételkednék a képességeitekben (vagy akár a magaméban :D), de biztosan korrekt ez a teszt? Nekem is viszonylag magas érték jött ki (130), úgy, hogy kapkodva, vizsgák és tanulások között, kicsit elcsigázva töltöttem ki tegnap este/éjjel, és még a szobatársak is feltartottak pár percre…

  8. Aura

    Richard Feynman (!) IQ-ja egy hasonló teszt alapján 122 volt… Szerintem ez mindent elmond a dolog hitelességéről… ;)

  9. Péter I. Pápics Post author

    Nem tudom korrekt-e, nem láttam még túl sok IQ tesztet, de azok is hasonlóak voltak. Az biztos, hogy olyat még tuti nem láttam, amire az volt írva, hogy “Az ENSZ és az UNESCO által jóváhagyott Univerzális IQ Teszt” ;) Sőt, még nem is hallottam ilyenről. Viszont elnézve, hogy milyen tök jó képregényeket rajzolsz, neked a vizuális logikai feladatok biztos jól mentek ;) Arról nem is beszélve, hogy az IQ-nak a Föld teljes népességére kell 100 körüli normál eloszlást mutatnia, ha mondjuk a szegedi egyetemistákat vizsgáljuk, akkor sejthető hogy szignifikánsan magasabb várható értéket kapunk. Szóval fogadd el hogy 130 :D Aztán meg ne foglalkozz vele, mert nem jelent semmit :D

  10. Péter I. Pápics Post author

    085 – 114 Average (Pupils at junior high school)
    115 – 124 Above average (Pupils at senior high school)
    125 – 134 Gifted (University graduates)
    135 – 144 Highly gifted (Intellectuals)
    145 – 154 Genius (Professors)
    155 – 164 Genius (Nobel Prize Winners)
    165 – 179 High genius
    180 – 200 Highest genius
    >200 “Unmeasurable” genius

    Einstein IQ-ját különböző források 160 és 180 közé teszik, itt pedig van egy érdekes írás (innen a fenti táblázat is) korábbi korok géniuszainak IQ-járól: http://hem.bredband.net/b153434/ Ezt figyelembe véve 130 körüli IQ egy egyetemistánál egyáltalán nem rendkívüli.

  11. Adri

    Fejet hajtok Előtted… sokkal komolyabban utánajártál a témának, mint amennyire engem érdekelt valójában. Most szégyellnem kéne magam, de inkább megköszönöm a fáradozásodat, mert tényleg megválaszoltad a kérdésemet. ;) Annyira azért nem estem kétségbe a 130 ponttól (főleg, hogy kiderült, ez végtére is nem olyan magas), csak őszintén szólva nem hittem volna, hogy másfél évnyi felsőoktatás is így feltornázhatja az IQ-mat (ha tényleg az volt a “bűnös”)… Lélekben nem érzem magamat hűdekomoly szegedi egyetemistának, talán ez is torzította az önértékelésemet. :)
    (Köszönöm a képregény-kritikát is. ;))
    (Szégyenszemre nem tudtam, kicsoda Richard Feynman, de most már értem a célzást. :D)

  12. Péter I. Pápics Post author

    Ne hajts fejet – ha valaki ír valamiről, az a normális, ha legalább egy picit utánanéz a dolgoknak, mielőtt belekezd…

    Örülök, hogy a kicsit rejtett, de pozitív képregénykritikám célba talált :D

  13. Zsófi

    Hát én 14 éves vagyok, és hát nem számolgattam , amit tudtam kijelöltem,amit nem tudtam azt megtippeltem, nem álltam le törni a buksim : így lett —> A tesztet 16 perc alatt oldottad meg. A 60 feladatból összesen 41 sikerült helyesen megoldanod.
    Az IQ-d értéke 124 pont.

    szerintem ha leálltam volna gondolkodni amiket nem tudtam azért 50 jó feladatom lett volna :) … de ez van :D ahoz képest h 14 vok elég jó ez is !!!!! :D büszke***

  14. noocx

    A, Z, V, N, E

    Itt nem az N?
    Mert az A és E között 3 betű,
    a V és Z között szintén 3 betű van
    Én 3 év alatt kétszer töltöttem ki ezt, most 138 lett, előtte 14x

  15. Valaki

    Nekem nagyon tetszik és egyben nagyon vicces, az által is mert elgondolkodtató. Ránézve egyszerű de van benne logika. Ugyanis ha hamar kitalálod x idő alatt akkor nem biztos,hogy minden esetben ugyanazt méri fel. Lehet a logika figyelmére alapoz mely általánosságot, kivételességet mér vagy időre is akár, a hozzászólásokat olvasva.
    Egyszerű. Van egy kérdés:

    A, Z, V, N, E
    méz, sajt, kalács, kávé, sütemény
    fogaskfogú fűrész, tortaszeletelő kés, evőkanál, hólapát, órás csavarhúzó

    Az elsőnél csak egyfajta logika van hiszen a megfejtése:E . Mert Zből A-t kitudsz rakni V-ből N betűt is. És ha ránézel a betűkre és a fejedben elkezded forgatni a betűket akkor ugyanazokat kirakhatod. Az E-t nem.

    A második vicces. Bizonyára mindenki a sajtra tippel mert az sós a többi édes de ha megfigyeled a kezdőbetűket akkor a sajt és sütemény S betű Kalács és kávé K betű és kakukktojásként a méznek nincs kezdőbetűs párja :)

    A harmadik is csalókás és vicces hiszen: ott a csavarhúzó az amivel nem tudsz szeletelni és vágni, adott esetben egy fűrész és kés vág, a kanállal és hólapáttal vájsz de viszont aminek nem éles ezek közül a vége az kanál.

    Nagyon jó :)))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.