Nokia E51 + LD-4W GPS

Kissé talán számomra is váratlanul, de lecseréltem 2006. november legelején vásárolt Nokia 5300-as telefonomat. Ugyan még egész jól állta a strapát, csak egyszer-kétszer halt meg mostanában váratlanul, de szembejött egy olyan ajánlat, aminek nem lehetett ellenállni. Konkrétan az Extreme Digital aktuális szórólapjában (pontosabban annak is on-line verzióját nézegetem rendszeresen – mert hülye azért nem vagyok) láttam meg a Nokia E51-es készüléket ajándék Nokia LD-4W bluetooth GPS vevővel “potom” 59900 HUF-ért, és ami nagyon fontos (Belgium miatt pl.), ez a kártyafüggetlen készülék ára. Már régebben megfogott ez a telefon, amikor a teszteket olvastam róla, de drága volt, és a másik még működött, szóval nem gondoltam telefon-vásárlásra. Viszont ha megnézzük, a Vodefone-nál VitaMax csomagban GPS nélkül (ami alapból 17900 HUF) kerül most ugyanennyibe (nem is, mert 20 HUF-val olcsóbb) a nem kártyafüggetlen változat! Azaz ez kihagyhatatlan ajánlat volt.

A teló egyszerűen szuper. Van benne minden, ami kell. Fém borítás, lapos és kecses (100 gramm, 114,8 x 46 x 12 mm), 240×320-as 16,8 millió színű TFT kijelző, környezetifény-érzékelő (nagyon sötétben nem világít annyira mint világosban, illetve sötét környezetben megy csak a billentyűzet-világítás, stb.), S60-as oprendszer, 3G, HSDPA, WLAN (!!!), tényleg használható (x)HTML böngésző (Java, Flash, CSS meg minden támogatva), microSD kártyahely (volt is egy nem használt egy gigásom, ment is bele azonnal), bluetooth, USB, infra, POP3 IMAP4 és az SMTP protokollt támogató e-mail funkció, VoIP, Microsoft Office dokumentumokat megjelenítő Quickoffice, PDF-olvasó, Zip-file kezelő, Nokia Maps (na erről később részletesen is). Persze tud “fényképezni” meg “videózni” is, de nem hiába az idézőjelek – ez mobiltelefon, nem fényképezőgép meg kamera. Meg MP3 lejátszó (arra ott az iPod) és FM rádió is van benne. Egyetlen apró negatívum, hogy az oldalsó gombokat nehéz megnyomni – de tényleg, van valaki, aki azokat hasznája valamikor?! Egyébként viszont így egy nap használat után teljesen oda vagyok érte.

Két szuper extra funkció van (mondjuk a wifi se szar), az egyik a Nokia Maps, a másik a Nokia Sports Tracker (amiről majd egy későbbi bejegyzésben írok részletesebben is). Előbbi tehát lényegében ez egy térképes navigációs szoftver, ami a jelen esetben külső GPS-el együttműködve működik. A Nokia megvett egy halom licenszet, így nem csak a világ országainak utcaszintű térképét láthatjuk, de mögötte akár a Google Maps műholdképeit is! A lényeg pedig hogy ez a dolog megfelelő Nokia telefonnal rendelkezőknek (lásd a szerző) ingyen van. O HUF. Csak a hangos navigációért kellene fizetni, de nekünk ugyebár az nem kell. Ráadásul a térképek két módon kerülhetnek a telefonra: 1) nagysebességű (mobil)internetről leszedi a készülék ami éppen kell, de ez adatforgalom és az fújj, mert fizetni kell érte, viszont 2) a Nokia Map Loader nevű alkalmazással előre kiválasztott országokat (nagyobb országok esetén akár csak kisebb országrészeket) rátölthetünk a memóriakártyára, és innentől kezdve akár SIM-kártya nélkül is használható térképes GPS-ként a telefonunk! A külső GPS pedig a) baromi pici, b) van hozzá övcsipesz, karabineres és tapadókorongos rögzítő c) SiRFstar III-as chip megy benne – azaz elég jó cucc, mondjuk nem szabad összehasonlítani a pontosságát a Garmin GPSMAP 60 CSx-emmel (ami a túraGPS-ek királya) – viszont itt jön be az, hogy a telefon mindig nálam van. Szóval ha nem hegyet mászni megyek, hanem csak látni szeretném hogy merre jártam-keltem, és nem kell méter pontos pozíció és magasságadat minden pillanatról, akkor inkább feldobom a 31 grammos bluetooth GPS-t a biciklistáskám pántjára, és nem szórakozom azzal, hogy egy 100000 HUF-os 213 grammos profi GPS-t cipeljek magammal (kicsit olyan ez, mint a DSLR és a kompakt fényképezőgépek).

13 thoughts on “Nokia E51 + LD-4W GPS

  1. sylverdevil

    zsírságos. havernak is ilyen van. ha lecserélem a telómat nekem is mindenképp wlna-képes nokia lesz az utód, így ez is erőteljesen versenyben van, mert a mindenféle kinyitom-becsukom-széthajtom telók nem nekem valók. csak abban kell reménykednem, hogy még jó darabig forgalmazza a trémobil és, hogy olcsósodik egyre inkább a technika.

  2. Wilika

    Fincsi darab…
    Szeretjük a telefonokat. :) csak költeni rájuk, azt nem :D
    De ez csakugyan szép, okos. a Wlan-t azt néha hiányolom is az enyémből (igaz, az enyémen csak S40 fut), bár látva hogy suli hálózatával mit szenvednek az évfolyamtársak, egyáltalán nem is bánom. :D

  3. MacGyver

    Ez olyan nyálcsorgatós készülék :-)

    Netezni mennyire kényelmes vele? A QuickOffice mennyire használható?
    És ha fotózol vele, fel tudod valahogy tölteni közvetlenül, gép nélkül?

  4. Péter I. Pápics Post author

    Netezni jól lehet vele, de azért az, hogy kényelmes, az talán túlzás. Viszont tényleg bármit meg tudsz nézni vele (pl. a blogot is tudom írni rajta), ha úgy hozza a szükség (mivel mindenféle protokoll támogatott), de azért ha van laptop a közelben, inkább azt használnám :) A QuickOffice-t még bevallom nem próbáltam, így se jót, se rosszat nem tudok mondani, de állítólag használható. Ha fotózol vele (na de most komolyan, mobillal fotózni?!), természetesen fel tudod tölteni gép nélkül is a képeket.

  5. MacGyver

    “Szinte élő” zivatarközvetítésre gondolok például, vagy ha valahova elmész pár napra laptop nélkül, tudsz-e fényképes naplóbejegyzést írni.
    Gép nélkül hiába fotózol a fényképezővel, nem tudsz a képekkel mit kezdeni.

  6. izolis

    Jó választás :) Én három hónapja használom és tényleg nagyon kihasználható teló. Rengeteg progi elérhető rá a Symbiannak köszönhetően, s nem utolsó sorban minden baromi gyorsan működik rajta (369 Mhz porci), nem jellemző a belassulás. Egyetlen esztétikai hibája van az enyémnek, a bal oldali gombsor alatti műanyag rész nyomkodáskor “nyikorog”. Ezt leszámítva teljesen jól használható mindenfélére :)

  7. Andris

    Én már jó 3/4 éve használom, szinte minden probléma nélkül.
    A telefon nagyon jó, mindent tud!!! Szerencsére nem ez az első S60 telefonom. Nagyon szeretem őket. Egyszer kellett venni egyet – 3660, még régen- és azóta csak kiegészítőnek volt más. De ez más, mert ez olyan mint a villám, a többihez képest. Nincs gondolkodás, nézelődés, stb!!! Csak simán megy, és kész!
    A QuickOffice, OK, de nem egy rendes Office.
    Megnézni mindent meg tudsz rajta, de nem lehet módosítani. Én majdnem felraktam egy írhatót is… SENKI NE TEGYE!!! Majdnem meghalt a telefon!!! Ami sajnos lett volna, mert az nem garanciális probléma, és csak jó pénz ellenében gyógyítják meg. És ez ismert tény, csak nekem utána szóltak…
    A web-böngésző is nagyon jó lett, nem kell másik. Próbáltam az Operát, de semmivel nem jobb, sőt. Persze lehet, hogy csak nekem elég.
    Képek feltöltésére ott a mobil net, vagy a költséghatékonyabb WI-FI. Az is jól működik. Ha nincs kedvem bekapcsolni a gépet, vagy csak reggeli mellett akarok valamit megnézni, akkor csak előkapom a telefont, és már megy is az otthoni hálózatra.
    A telepítéseknél érdemes vigyázgatni. Nekem most azt játssza, hogy a péntek és szombat napfordulókon nem lép tovább. Péntek után péntek, szombat után szombat jön… Ez az első hétfőn volt meglepő, hogy nem keltett fel. Persze formázás után jó,csak akkor az adataim vesznek el. Ezt meg nem szeretném látni.
    A nyikorgás kicsit nálam is megvan (az előző telefonom, az E50 sokkal jobb volt ebből a szempontból), de nálam a tetején mozog. Ennyi baja legyen.
    Most tervezem az LD-4W GPS beszerzését. Remélem az is olyan jó lesz, mint a telefon!

    Nálam 10-ből 10 pont, és mindenkinek ajánlom. A használt idő alatt az ára maradt, sőt, feljebb ment, szóval arra nem biztos, hogy érdemes várni.

  8. Áron

    Sziasztok, én is már egy jo 8-9 hónapja vettem a telot és tökéletesen működik:) Olvastam hogy a hangszorojat néha kikell tisztittatni, de nekem még nem volt vele gond.
    Aki egy megbízható telefont akar venni, és strapabírot, közepesen sok extrával annak ez a legjobb döntés.

    Én vettem hozzá már egy komolyabb head-set et, és most ugy esett hogy a a GPS vevőt is be szeretném szerezni hozzá. Pár kérdésem lenne (ha még mozog itt vki) szóval: nokia maps hez hogy tudok, vagy honnan tudok leszedni térképet (magyarországról)? Fizetni kell ha akarom hogy mondja nekem a telo hogy mikor merre menjek?

  9. Lajos

    Hello!
    Nekem már több mint 2 éve megvan az E51-em és még mindig jó telónak tartom .
    sok mostani telefont simán kiütne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.