Az első nap egyedül

Tegnap reggel (még Flórával) megnéztük a tanév első napján esedékes díszes menetet, ahol a Professzorok talárjaikban vonulnak kb. kétszáz métert (és legalább annyi Prof. volt, mint érdeklődő diák, de az is lehet, hogy többen voltak…), majd elmentünk a mosodába. Ezek után amíg Flóra vigyázta a mosást, én a kari ERASMUS-koordinátorhoz mentem, ahol kiderült pár hasznos információ.

  • Nem lehet olyan tárgyat elvégezni, amit a küldő intézmény (ELTE) nem fogad el, azaz ami nem szerepel a Learning Agreement-ben… Ha valaki ilyet akar, annak fizetni kell… No de semmi vész, pár bekezdéssel alább jön a megoldás :-)
  • Nem kell használni a K.U.Loket névre hallgató ETR szerű valamit, mert ERASMUS-osoknak nem is lehet saját ISP-t (egyéni tanrend) csinálni, abból tudsz vizsgázni, ami a Learning Agreement-ben benne van… Vizsgajelentkezni sem a neten keresztül kell, majd a vizsgaidőszak előtt e-mailben értesítenek.
  • Érdemes az itt kapott e-mail címet olvasni (név@student.kuleuven.be), mert az egyetem azon keresztül kommunikál a diákokkal. Kellemetlen, hogy nem K.U. Leuven-es címre nem lehet automatikus továbbítást beállítani…
  • A mosoda használata egyértelmű, van mosógép, meg szárítógép, előbbibe 4€, utóbbiba 50 cent egy zseton, és ha az ember kétszer szárít (így minden csont száraz lesz), akkor sem tart tovább egy óránál az egész. Még mosópor és öblítő automata is van – olyan mint egy csokiautomata az egyetemen :-)

Délután Flóra hazament :-( Nagyon rossz volt, amikor elment vele a vonat… Utána nem sok kedvem volt semmihez sem, de azért vettem magamnak egy szendvicset vacsorára, itthon meg bekapcsoltam a zenét, és rendet raktam. Végre rend van, semmi nem hever elől, egészen otthon érzem magam. Majd csinálok egy képet is a szobáról, de most nem, viszont megmutatom cserébe, hogy hol lakom (a kép a Microsoft Live Earth alkalmazásából származik – de azért a Google Earth akkor is jobb…):

leuven004.jpg

Ott a nyíl végén az az én szobám! Felraktam a falra az 1:20000-es Leuven és környéke térképet is, ami az egész Belgiumot lefedő hivatalos topográfiai térképsorozat egyik szelvénye (32/1-2). Közben itt a szomszéd szobát épp átrendezik, úgyhogy van egy kis zaj… Egyébként nem lamináltattam be, mert csak A2-es méretig tudják vállalni, és ez jóval nagyobb. És akkor lássuk az egyetememet, ha már így a levegőből nézelődünk:

leuven005.jpg

Szóval ma voltam először az egyetem hozzám tartozó részén a Celestijnenlaan 200D-n (fenti képen a bal alsó épület-eggyüttes), ami egy ronda nagy modern (de nem szép modern) tömb, sok ronda nagy tömb szomszédságában, kb. olyan, mint amilyen Lacának volt Bonnban… Szóval órám nem volt, pedig úgy volt hogy lesz… Viszont dél körül írtam Prof. Dr. Conny Aerts-nak, hogy megjöttem, és szeretnék kutatni, ha lehet, és rögtön válaszolt, hogy jó hogy írtam, és hogy ma délután kettőre legyek a szobájánál, mert megbeszélés lesz a Master képzésre felvetteknek… Még jó hogy írtam. Szóval vagyunk vagy 10-en csillagászok, ebből 2 (állítólag még lesz egy) ERASMUS-os – a másik srác lengyel, sajnos kimondhatatlan névvel… de ő is kb. úgy (annyira) beszél angolul, mint én. A megbeszélés után (ami egyébként nagyrészt angolul folyt, és csak néha hollandul) a buszon visszafelé beszélgettünk is, meg cseréltünk e-mailt. Többek között arról is beszéltünk, hogy mennyivel nehezebb beszélni, mint megérteni vagy írni az angolt :-D (Bár amint látható, nekem a magyar sem nagyon megy :-D) Egyébként a megbeszélés nem volt túl érdekes, azt leszámítva, hogy megbeszéltük, hogy lesz egy újabb megbeszélés (sok lesz már ebből a szóból mára) pénteken, amin a kutatási témákról fogunk értekezni, és párokat alkotva lehet majd választani. Ez a Research projects nevű tárgy… Egyébként mindenki nagyon kedves, a tanárok is, tisztára olyan, mint az ELTE-n, látszik, hogy ez egy kis szak… Viszont ha jól értettem a többiek megnyilvánulásait, amikor a gépteremről volt szó, akkor ők még életükben nem használtak Linux-ot :-D Hehe… Ja, és lesz szakmai út a Kanári-szigeteken levő távcsőhöz, de természetesen csak a következő évben (és nem is a következő szemeszterben, hogy ha ittmaradok, akkor én is mehessek…) – na mi ez, ha nem az a bizonyos négy betűs angol szó, aminek F az eleje és K a vége?!?

  • Módosítanom kell majd a Learning Agreement-et, mert pár tárgyról kiderült, hogy nem lesz, párról meg hogy lesz, de erről majd csak akkór írok bővebben, ha már tudom, hogy akkor végül is mit fogok beleírni :-)
  • Lehet úgy is órára járni, hogy nem veszi fel az ember, és nem vizsgázik belőle – értsd nyitott kurzusok vannak. Ez jó, mert az Observational Techniques in Astronomy az érdekel, de már korábban részletezett okok miatt nem tudom itt végezni…
  • Ha valaki ERASMUS félévre akar menni, ne az ötödik évében tegye, amikor már alig van otthon tárgya, aminek megfelelőt el tudna végezni külföldön… Ez csak egy jó tanács akar lenni…
  • Itt mindenkinek kevés órája van, mivel általában 6 kredites egy kurzus, és 5 kurzusból összejön a félévi 30, ami így 5 duplaórát jelent egy héten, ami 2-3 nap alatt le is megy… Még a kutatási projektmunka vihet el egy kis időt pluszban… Ezt mondtam is Conny-nak, és kicsit csodálkozott, amikor említettem, hogy nekem mindegy, hogy a Research projects az most 3 vagy 6 kredit, amikor nekem úgyis csak 2-nek fogadják el otthon…
  • Az ELTE-nek nem jó az a Beiratkozási igazolás amit a KUL ad (Certificate of Enrollment as Exchange Student), ki kell tölteni az ETR-en található saját nyomtatványt, és azt elfaxolni (elméletileg ha az megérkezik hozzájuk akkor utalják az ösztöndíj második felét – egyébként még az első sem jött meg…). Szerencsére a kari ERASMUS-koordinátornál ezt a kinyomtatástól az aláírásig el tudom intézni…

Egyébként írtam a Solar Physics-et tartó tanárnak is, hogy angolul vagy hollandul fogja-e az órát tartani… Még nem jött válasz. Ma vacsorázni voltam az ALMA-ban, ide kattintva meg is lehet nézni a heti menüt és az árakat. Most még írok a kézilabda és a gyeplabda edzőnek, ha jól megy, ezeket fogom itt sportolni. Azért remélem nem fogok naponta ennyit írni, mert ez már gáz… Remélem ha elkezdődnek az órák, meg a kutatás, akkor azért izgalmasabb lesz az élet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.