Első ERASMUS-os hetem

Már csak egy nap van hátra az első külföldi hetemből, így ideje összefoglalnom a hét eseményeit. ERASMUS-osként az egyik legfontosabb dolog a megfelelő szállás megtalálása, amit már hétfőn elkezdtem…

  • Kedden, úgy nagyjából a 8. felkeresett helyen megtaláltam (azaz Flórával megtaláltuk) a megfelelő szobát, szép, csöndes helyen van, mégsem túl messze a központtól, illetve az egyetemtől, és az ára is elfogadható. Fürdőszoba és konyha naponta takarítva (és már láttam is dolgozni a személyzetet, szóval ez igaz lehet), a konyha nagyon jól fel van szerelve (tudok pizzát is sütni :-D), stb. Szóval jó. Egyébként egy szép belső udvarra van kilátás a szobámból – a címem: Minderbroederstraat 21. (00.19-es szoba). A szerződés hétfőre lesz kész, akkor mehetek aláírni, és majd még ezután lesz egy-két hivatalos koröm itt-ott, amiről majd beszámolok…

leuven002.jpg Persze voltunk pl. olyan helyen, ami kívülről nagyon jól nézett ki, de belül lepukkant volt, drága is volt, szóval elég jól megismertük/felmértük a kínálatot. Egyébként ez a kép a városháza előtt készült rólam ;-) Nem csúnya, mi?… Mivel a szobában egy ágyon, egy szekrényen, egy polcon és egy asztalon valamint egy széken kívül nem volt semmi, és így elég sivárnak tűnt, szerdán a délelőtti információs rendezvény (Orientation Day) után elugrottunk a legközelebbi IKEA-ba, hogy egy kicsit bevásároljunk. Nagyon megérte, mert most már nagyon otthonos a szoba :-) Vettünk takarót (2 külön réteg, amiket össze lehet kombinálni, azaz van egy vékonyabb és egy vastagabb, és nagyon nagy hidegben össze lehet őket pattintani), párnát, egy állólámpát (most már elég világos van a szobában), egy asztali lámpát, gyertyákat (csoki illatúak), rongyszőnyeget (így már nem olyan hideg és sivár a padló), két nagytányért, egy mélytányért, bögrét, poharat, egy alátétet (ami egy tálca), egy kisebb lábost (főzni), fakanalat (meg egyéb hasonló keverő alkalmatosságot), a lámpákba égőket, két hosszabbítót (mert alapból csak egy konnektorom van, plusz egy borotválkozni), vállfákat – és mindezt alig több mint 100€-ból!!! Mindezt három hatalmas IKEÁs táskában cipeltük haza… Aztán később még vettünk két adag evőeszközt, mert az csak 6-osával csomagolt volt a svédeknél, meg konyharuhát, takarítószert, stb :-) És a falra meg vettem egy laminált Belgium térképet, meg egy Leuven környékét ábrázoló topogrfiai szelvényt (amit viszont még be kéne lamináltatni, vagy nem teszem fel, de ezt még meglátom…).

Csütörtök délelőtt megint infó-programon voltunk, délután pedig kitakarítottuk a szobát, Flóra most is nagyon nagyon sokat segített, és szép tiszta lett minden. Egyébként az egyik este wok-os kaját ettünk, a másik este egy olasz pizzériában pizzát meg tésztát – mindkettő nagyon jó volt. A leginkább pozitív meglepetés viszont a menza:

  • Szóval a menza (ALMA) külön megér egy misét. A legolcsóbb meleg étel (egy nap általában 6-féléből lehet választani) diákoknak 2.40€ körül van (a legdrágább kicsit több mint 4€), és először is a kaja finom, másodszor is elég emberes adagot adnak, harmadszor is a kiszolgálás, a környezet nagyon “európai”. Megéri itt enni, és nem csak azért, mert költséghatékony… És vacsoraidőben is van meleg kajájuk. De van gyümölcs, saláta, mindenféle innivaló, szóval ha valaki ide jönne, akkor csak javasolni tudom.

Pénteken délelőtt összeszereltük a lámpákat (5 perc), szerencsére mindegyik működött, és még most is működik :-), majd elkezdtem kipakolni a szekrényekbe. Ez még most sincs teljesen befejezve, de már majdnem… Délután voltam az ERASMUS-osokkal focizni, rendes nagy pályán, jól ki is futottam magam, de olyan jó volt, hogy nem is vettem észre, hogy megy az idő, így éppen akkor telefonáltam Flórának, hogy még játszunk, amikor találkoznunk kellett volna – mert ő addig járkált a városban, és beszerzett nekem pár fontos dolgot (megint csak nagyon köszönöm). Este voltunk “moziban” – azaz az ERASMUS-osokkal megnéztük a Daens című flamand filmet, ami elég jó volt, ha minden igaz, Oscar-t is kapott (bár ennek nem néztem utána).

Ma elmentünk vonattal (oda-vissza 5.40€, de csak hétvégén, egyébként kétszer ennyi) Brüsszel-be. Kicsit csalódás volt, pl. a metró egyenesen ronda, és büdös – a pesti érezhetően jobb állapotban van!!! De aztán ettünk finom szendvicset, gyümölcsös-tejszínhabos gofrit, sétáltunk egy parkban, és már is sokkal jobb kedvünk lett :-) Vettünk Brüsszel-kártyát is, amivel ingyen tömegközlekedhettünk, és van egy adag múzeum is, amit ingyen nézhetünk meg vele. Voltunk is a híres nevezetes Grote Markt egyik épületében, a Maison du Roi-ban, ahol egy csomó érdekes infó, régi térképek, stb. volt a városról, illetve a Manneken Pis (a Pisilő Fiú) ruhái is ki voltak állítva. Nem csináltam egy fotót sem, nagyon nem volt kedvem most a kütyükkel foglalkozni, úgyis visszamegyek még legalább egyszer egyedül is, majd akkor… Voltunk még a Galeries St-Hubert üveggel fedett bevásárlóutcájában is, ahol egy demonstrációs menetbe botlottunk. Ha jól értelmeztük, akkor korhű ruháikkal, rezesbandáikkal és zászlajaikkal a belga egység mellett demonstráltak. Erről készült egy videó is, ami itt lesz megtekinthető, amint feltöltöm. (Már meg is van, a bejegyzés végén látható…) Egyébként mindenhol csokiboltok vannak, méregdrága finomságokkal… Voltunk még egy amolyan Csodák Palotája szerű helyen is (Scientastic Museum), ami érdekes volt, csak egy kicsit már elhasznált, mivel a fő célközönség a mi életkorunknak a felével rendelkezik :-D Egyébként odafele IC-vel mentünk, amire nem kell helyjegy, és ugyan annyiba kerül, mint a rendes vonat, de megy vagy 160-al, és egyszer sem áll meg… Szóval jó volt ez a nap, holnap is Brüsszelbe megyünk, és megnézzük pl. az Atomiumot is!

Este még megvettem a repülőjegyeket a karácsonyi/újévi szünet idejére. Végül a Brussels Airlines lett a nyerő (ez volt a legolcsóbb…), és így december 21-én este megyek haza, és január 9-én reggel jövök vissza (az a hét még nem vizsgahét). Otthon mindenkit üdvözlök!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.