Első teendők Leuven-ben

Szóval megvolt az első napom ERASMUS-os diákként. Ugyan órák csak a jövő héttől lesznek, de azért most már az vagyok :-) Mivel elég régen írtam erről a témáról, most be kell hoznom a lemaradásomat. Először vegyük a megérkezés előtt, még otthonról elintézett dolgokat:

  • Az Application Form-ot végül Lieve De Ridder Erasmuscoordinator-nak küldtem el, és szinte azonnal jött válasz is, többek között kérték, hogy majd a Tanulmányi Szerződést is küldjem el, amint lehet. Kb. két héttel később egy értesítés, hogy megérkezett az irodába a Letter of Admission-om, amivel úgymond be tudok iratkozni.
  • Kitöltöttem a Housing notification form-ot, amivel jeleztem, hogy kb. mennyi időre szándékozom Leuven-ben tartózkodni, erre jött egy automatikus válasz, hogy köszönik szépen, és majd keressem fel az irodájukat, ha megérkeztem :-)
  • Az ETR-re felkerültek a dokumentumok, ezek közül kiutazás előtt a Támogatási szerződést és a Tanulmányi szerződést kellett leadni (3 ill. 2 példányban + EU egészségügyi kártya fénymásolata) – ez csak azért volt kicsit bonyolult, mert az ELTE-n csak csütörtökön 9-12-ig volt ügyintézés az én szerdai Norvégiából való megérkezésem után, és az előtt még Petrovay-val is alá kellett iratni a dolgokat, így még a megérkezés napján este be kellett mennem az egyetemre… De ez is megvolt, szerdán sikerrel leadtam minden papírt, és még egy angol igazolást is kaptam az ERASMUS státuszomról.
  • Flórával az AIESEC-en keresztül szereztünk szállást addig, amíg lesz saját szállásom, így az első héten nem leszek egyedül! :-)

Ezek után következett a bepakolás (lásd előző bejegyzés, amihez az is hozzá tartozik, hogy amikor az ingemet raktuk el, Flóra megkérdezte, hogy fogok vasalni, mire én kijelentettem, hogy egy vizsgaidőszakot lazán kibír egy ing :-D amire ő nem igen jutott szóhoz :-D) majd egy hajnali 6-tól este 9-ig tartó autóút, és már meg is érkeztem (szüleim elhoztak kocsival, mert így ők megnézhették Büsszelt, és én is több cuccot hozhattam…) az egyetemvárosba. Már így elsőre kijelenthetem, hogy gyönyörű kisvárosról van szó, jó lesz itt tanulni. Minden olyan régi, sok a vörös téglás ház és a templom. Aztán ma reggel bevetettük (Flóra jött velem, és a jelenlétével támogatott) magunkat az adminisztrációba.

  • A Kasteelpark Arenberg-ben (azaz a kastélypark, ami a campus-om egyik része – Flóra itt kezdett el nagyon irigykedni az ERASMUS félévemre, mert meg kell hagyni, nagyon szép hely… lásd a bejegyzés legalján!) a Geel Huis-ban átvettem a Letter of Admission-om és egy majdnem 100 oldalas színes tájékoztatót a leuveni életről (Living in Leuven). Leadtam a Tanulmányi Szerződésemet is, amit ő (nem semmi!) a megfelelő személyekkel való aláíratás után faxon és postán is visszaküld az ELTE-re.
  • A Registrar’s Office-ben ezek után beiratkoztam (két óra sorban állás után, és ekllett hozzá az előző papír, egy útlevél, és az ELTE angol nyelvű státuszigazolása), és megkaptam a diákigazolványom, ami egyben ingyenes sportkártya (kivétel a teniszpályák használata), és kulturális kedvezmények igénybevételére is feljogosít (8€). Kaptam még egy buszbérletet (ingyenes tömegközlekedés a városban), egy elég bőséges fogicsomagot (zsebnaptár, brossúrák, meg minden…) és egy pár igazolást arról, hogy beiratkoztam – ezek közül egyet majd a közigazgatásnak kell leadni, de csak majd ha már meglesz a végleges szállásom, a másik meg megy az ELTE-nek.
  • Ez után következett az Office for Exchange Housing meglátogatása, ahol nagyon segítőkészek voltak, miután elmondtam, hogy milyen típusú szállásban gondolkodom, adtak egy listát a kritériumoknak megfelelő szobák címével, a főbérlők nevével, telefonszámával, és ingyenes telefonálási lehetőséget biztosítottak. Ez már valami. Gyorsan telefonáltam is 6-7 helyre (a telefon-angolom szörnyű…), és kaptunk időpontokat egészen szerdáig. Az első hely egész jó volt, amit Flórával megnéztünk, igazából csak a konyha nem tetszett, mert olyan, mint amit soha nem használtak, de egyébként a szoba tetszett. Ha holnap nem találunk valami jobbat, akkor ez lesz, a belga bérlő (aki most máshol ERASMUS-os) apja vissza is hívott, és megbeszéltük, hogy kedd délután jelentkezek. A második hely maga volt a mennyország, csak sajnos pont elfogyott az összes szobájuk :-( Máshova már nem is tudtunk ma elmenni, holnapra van még egy időpontunk, és valószínűleg megpróbálunk még elérni másokat is. De holnap dönteni kell…

leuven001.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.