Research Projects 1.

Ma voltam eddig a legtöbbet távol otthonról az ERASMUS alatt mióta egyedül vagyok, szinte már egyetemre járásnak is nevezhetném azt, amit ma csináltam :-) 10:00-tól volt a címben is olvasható Research Projects 1. nevezetű tárgyam megbeszélése. Odafelé élesben is teszteltem, hogy 30 perc séta a rövidebb út. A megbeszélés jó volt, Conny nagyon kedves, szóval jó a légkör, ami tetszik! Először elmondta, hogy mi is lesz ez a tárgy (kreditek száma, határidők, követelmények), amiből a lényeg az, hogy lesz négy hetünk egy kutatásra, amiből egy 15-20 oldalas beszámolót kell írni, és egy 20 perces előadást kell tartani, és mindezt párban. Ez után ismertette a 11 témát, amiből választani lehet (műszerek, adat-elemzés, elméleti számítások és szimulációk). Nekem a 3 változócsillagos téma tetszett, hasonlóan Steven-hez, szóval gyorsan meg is beszéltük, hogy dolgozzunk együtt :-) Íme a lista, amit elküldtem Conny-nak, arról, hogy mit szeretnénk csinálni (persze valószínűleg az egyes számú lesz a befutó, mert ez másnak nem nagyon tetszett):

  • 1.: Topic nr. 6.: Asteroseismology of the solar-like star 171 Pup
  • 2.: Topic nr. 5.: Variable stars in the field of the open cluster Chi Persei
  • 3.: Topic nr. 7.: Line-profile variations of the Beta Cephei star FN CMa

Fél egy körül végeztünk, majd páran elmentünk az ottani egyik kis ALMA-ba szendvicsezni, és beszélgetni. Egész sokat társalogtunk többek között az oktatási rendszereinkről (náluk nincs olyan, hogy szigorlat, ez valami hülye magyar találmány lehet…), a politikáról (ezek is ugyan olyan megosztottak, mint a magyarok, kész röhej…), meg mindenről. Aztán hárman elmentünk a délutáni Ad Valvas-ra, ami a mi Országos Csillagászati Szemináriumunk belga megfelelője. Katrien Kolenberg (Ausztria) beszélt “100 years of the Blazhko effect (1907-2007)” címmel. Jó volt, és nem csak a magyar hivatkozások miatt – de azért jó volt magyarnak lenni :-) Hazafelé beugrottam a GB hipermarketbe, eredetileg csak kenyeret akartam venni, de aztán nagybevásárlás lett belőle, végre van sok pizzám, hűtős szatyrom, de vettem almát, felvágottat, sajtot, szóval nem csak belga csokin élek :-) Közben oda jött hozzám egy srác, és angolul elkezdte mondani, hogy ő nem tud hollandul, és nem tudom-e megmondani, mi van ráírva a margarinra… :-D A folytatást ki lehet találni… Egyébként cseh volt, majd még lehet hogy összefutunk, mert azt mondta, hogy nagyon sokat van a Pangea-ban (nemzetközi diákok találkozóhelye). Ja, és a bolt legviccesebb része: vettem folyákony szappant – Dove, szóval nem fog kiszáradni a kezem, node, mit látok este, mi van a flakonra írva: “Approuvé par 1 million de femmes“… ááá… 1 millió nő nem tévedhet :-D Egyébként félig levertem a mosdókagylóról az ivó-poharamat, azért félig, mert nem esett le, menet közben elkaptam, viszont sajnos volt benne víz, ami Newton miatt bizony eláztatta a fél szobát (költői túlzás), szóval jól szórakoztam…

Csináltam pár fotót vacsora után a Fő térről meg az Egyetemi Könyvtárról, a szokásos helyen meg lehet nézegetni őket. Most eszem egy Granny Smith-t (alma). Mindenkinek jó hétvégét!

Ui.: olvasom az [origo]-t, és mit látok, van egy cikk az LCD-s árcédulákról, hogy az milyen szuper, meg hogy Magyarországon most van ilyen először, stb. Nos, itt majdnem mindenhol ez van, sőt, önkiszolgáló kassza is van. Pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.