15-16. nap

Nos, megvolt az első igazi órám! Hihetetlen… (Mostantól nem fogok pirosra színezett ERASMUS feliratokat gyártani, mert úgyis minden bejegyzésem ERASMUS-os.) A kérdéses óra az Asteroseismology, amiről röviden pár szót szólnék. Az órához lesz jegyzet, ami igazából egy előkészületben levő könyv sokszorosított anyaga lesz, de ez azt jelenti, hogy jegyzetelni lényegében nem kell :-) (Csak tudnám akkor minek is vettem azt az 500 A4-es lapot???) Maga az óra hétfőnként 3×60 perc (kis szünet azért van), de nem az egész félévben, mert november végétől (ha minden igaz) már nem lesznek órák, csak a project-tel kell foglalkozni, ami itt is lesz. Egy adatsort kell majd elemezni, majd az eredményekről 10 oldalas összefoglalót írni és 10 perces előadást tartani. Tiszta sor. E mellett majd még az otthoni csillagászati szemináriumhoz hasonlóan egy cikket kell majd feldolgozni, és abból is előadást tartani. Ez egy elméleti asteroseismologiai cikk lesz… Mindebben az egyik legjobb, hogy klasszikus vizsga így ebből a tárgyból sem lesz! Ja, és nagyon hasznos lesz, mert olyan dolgokat (pl. modusazonosítás – ha ez valakinek mond valamit) fogunk tanulni, amit máshol nem hogy nem tanítanak, de nem is tudják, hogyan kell csinálni!!! Arról nem is beszélve, hogy nekem szükségem van erre a tudásra… Ja, csak egy érdekesség: Conny azt mondta, hogy gyorsan fogunk haladni, mert szeretné, ha két hét múlva már adatokkal dolgoznánk. Nos én erre lélekben felkészültem egy amolyan Érdi Bálint-féle órára, ahol beletörik a kezem a jegyzetelésbe (de jó órák azok, nagyon is, bár nem a kézkitörés miatt…), viszont a valóság egy teljesen normális, laza tempójú óra volt. Kulturális különbség?…

Asteroseismology után bementem Observational Techniques in Astronomy-ra, ami hivatalosan nem tárgyam, de azért érdekel, és úgy döntöttem bejárok. Kicsit “basic” jellegű óra, de érzésem szerint jó, mert ad egy, nagyon jók a ppt-k, amiket a tanár ráadásul majd fel is tesz a netre, ad kettő, igen jó összefoglalás az eddigi tudásom megszilárdítására. Szóval OK.

Egyébként egész nap esett… hideg volt… brrrr… De!

  • Végre elkészült a szerződésem – mármint a szállással kapcsolatos szerződés. Úgyhogy ma voltam is az University Hall-ban, és leadtam a másolatát (ott megcsinálták). Egyben kaptam időpontot is a City Hall-ba, ahol be kell jelentkeznem (mivel 3 hónapnál tovább tartózkodom Belgiumban…). De már alig van hátra adminisztratív teendő!!! Már csak ez, és kész (na jó, ez sem egy lépcsős, de legalább már csak egy).

Tegnap este volt az itteni (a házban) ismerkedős “buli”, ami igazából beszélgetős, kulturáltan iszogatós, szocializálódó rendezvény volt. Fél egyig voltam ott (a TV szobában), és beszélgettem a belgákkal is, de főleg az ERASMUS-osokkal. Vannak szlovákok, csehek, meg egyebek :-) De kb. csak az emberek ötöde ERASMUS-os. Egyszóval egész jó volt…

Egyébként már anyu segítségével (úgy olcsóbb) el is utaltuk (ő) az első havi lakbért, meg a foglalót, szóval minden sínen van :-) És ma vagyunk egy hónap híján négy éve együtt Flórával!!! Pusziii!!!

Ui.: el is felejtettem írni, hogy (nem akarom elkiabálni de) úgy néz ki, a hétvégén jó idő lesz (mármint napsütés, de hideg), és akkor elmegyek Bruges-be és Brüsszel-be (vagy a tengerpartra, meglátjuk :-D). És akkor lesz megint jó sok fotó – jó nagy látószöggel ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.