Belga citromos és narancsos csokik

A legutóbbi teszt utáni csokitúltengésből okulva a mai bemutató négy táblája közül kettőt már korábban megkóstoltam. Egyébként végre süt a Nap is, növelendő a boldogsághormon szintet :-) Sajnos a csokizás után vissza kell menni a bányába, de c’est la vie

Lindt Petits Desserts – Tarte Citron Meringuée

Szép keménypapíros csomagolás (150g-os kiszerelés), érdekes módon úgy nyílik, mint egy boríték, és a csokit tartalmazó alufóliát a feltáruló kis fiókból kell kihúzni, majd feltépni – máshogy nem megy… Összesen két kocka fért el egy sorban, az illet pedig magávalragadó. Tényleg mintha egy cukrászdában lennénk a süteményespult fölött! Túl sokat nem tudok az ízéről mondani, az összetevők aránya mennyeien van eltalálva, tisztára torta íze van – a citrom is pont elég. Igazi francia műremek, jó hogy kiszúrtam a boltban :-) Ráadásul ennyi pénzért! Instant get!

Értékelés: 5 fölé (jeles)
Ár: 1.39 € / 100g

csokiteszt_003.jpg

NewTree Serenity – orange amère – bittere sinaasappel

80g-os kiszerelés, ugyancsak keménypapíros megoldás, ami egy légmentesen lezárt másik csomagolást tartalmaz. Elég furcsa íze van, kicsit kesernyés, ropog benne a szárított narancshéj, és szörnyű mellékíze van. Hatalmas bukta (legalábbis az én ízlésvilágomban), tovább nem is ragoznám… pénzkidobás (nem is kicsi).

Értékelés: 2 (elégséges)
Ár: 2.88 € / 100g

Neuhaus ORANGE

Nem bonyolították túl a csoki elnevezését, az szent. Ellenben a csomagolás megér egy misét. Nagyon ötletes (főleg a masni), és ez a narancssárga a valóságban is olyan melegséget áraszt, hogy valószínűleg a globális felmelegedésben is jelentős szerepe lehet (úgyhogy most teszünk is a környezetvédelemért). Egyébként 80g lapul a kis, levélboríték szerűen nyíló kaménypapír tasakban (azon belül is fahércsoki színű belső csomagolásban). Minimum 73%-os fekete csokiról van szó, a tábla illata elragadó, finom narancs és csoki keveredik a levegőben. Igazi minőség. Itt is két nagy kocka fért csak el egy sorban, ebből most egyet meg is kóstolok, a többit meg elrejtem magam elől… Nem vagyok egy nagy feketecsoki rajongó, de ez finom. A narancs íz lehetne egy picit erőteljesebb talán, de minden más (az árát leszámítva) rendben van, a csoki sem keserű. Protokoll-ajándéknak megfelelne, de biztos nem venném minden héten ;-)

Értékelés: 5 (jeles)
Ár: 4.38 € / 100g

csokiteszt_004.jpg

Leonidas ORANGE

Nos végül a múltkori fehércsoki testvére következik, a csomagolásra igazak az ott leírtak, így erre nem pazarolnám a karaktereket. Minimum 57%-os kakaótartalomal bíró fekete csokiban rejtőzik a narancs íz, azaz valamivel lágyabb csokit várok, de ezt gyorsan le is ellenőrzöm. Illata a Neuhaus tábláéhoz hasonlóan csábító, de erősebben érződik benne a narancs. Egy sor egy kocka. És igen, a csoki határozottan kevésbé “erős”, és a gyümölcs íz is jobban előjön belőle. Érdekes módon egyáltalán nem darabos a csoki, a narancs itt nem héjreszelék vagy hasonló eljárás útján került bele – én alapjaiban ezt pártolom. Sajnos valami enyhe mellékíz is érezhető… Kétségtelenül karakteres eltérés van ez és az előző között.

Értékelés: 4 (jó)
Ár: 1.40 € / 100g

Zárszó: Nem csak azért mert a citromos csoki a gyengém, de a mai nap egyértelmű győztese a Lindt terméke. Harmonikus íze és illata igazi mesterműről árulkodik, és árképzése végképp egyenesen kihagyhatatlan. A Keserű csoki viszont nem kedvencem, ennek ellenére azt mindenképpen meg tudtam állapítani, hogy a Neuhaus csokija viszi a pálmát ezek közül. A NewTree pedig valamit nagyon elrontott (a szájam ízén felül is). Sajnos az ég beborult, nekem pedig egy halom dolgom van, így vissza a bányába, a következő tesztig pedig: A csoki legyen veletek!

9 thoughts on “Belga citromos és narancsos csokik

  1. Apu

    Petyus! Azért ugye mást is eszel?
    Nem megerőltető ez a sok csoki teszt?
    Már csillagot is fel lehetne fedezni ekkore bedobással, nem?
    Persze a csoki közelebb van.
    Üdv,
    Apu

  2. Mama

    Én is azt mondom, hogy nagyon sok energiát használsz fel erre a tesztelésre- bár az is igaz, hogy legalább ugyanannyit pótolsz is a csokievéssel. Aztán nehogy elhízz! Sajnos, itt nem süt a nap, erősen ködös az idő, sötét van, bár nincs hideg.
    Puszi: Mama

  3. Anyu

    Petikém!

    Nem lehetne a pénzt valami értelmesebbre költeni? Már az olvasástól is hízom, és csokimérgezést kapok. De azért ez a citromos érdekelne! Én egyébként a csokiszínű csokit szeretem (meg a marcipánt, meg a krémmel (pl. banán) töltött csokit, meg a pralinét, meg a trüffelt……….. Tiszta Gombóc Artúr!

    Tegnap megint színházban voltunk. Operettszínház, Mozart musical. Nektek is tetszett volna. Kiváló fény- és színpadtechnika, jóhangú énekesek (köztük a Megasztáros Bálint Ádám), folyamatos pörgés…. Ráadásul olyan jegyünk volt, amihez a szünetben a VIP teremben szendvics, csoki és üdítő/pezsgő is járt. És milyen kicsi a világ, Lacikával futottunk össze a folyosón. Kitti éppen a mellkéhelyiségben volt, így róla lemeradtunk.

    Időnként olyan volt a darab, mintha Bálintról szólna: Nagyon mai, nagyon emberi történet ez egy fiatalról, aki nem bír, nem tud beilleszkedni a világ unalmas sémáiba, képtelen elviselni az atyai uralkodást és a hercegprímási erőszakot……………, s miközben így harcban áll a külvilággal, belül sincs békéje, saját “zseni-énje” is kínozza, szinte kalodába szorítja.

    Na jó, a vége kissé túlzás Bálintra nézve, de többször is ő jutott eszembe.

    Hát ez most jó hosszúra sikeredett, talán nem bánod.

    Puszi!

    Anyu

  4. Anyu

    Szia!

    A váratlan pénzt az ELTE HÖOK-tól kaptad jutalomként az OTDK I. helyezésedért.
    (Engedelmeddel kibontottam a levelet.)

    Puszi!

  5. Péter I. Pápics Post author

    A színház így a leírásból igazán jó lehetett :-) És minimálisan költök csak többet csokira, mert amíg nem írtam róla, addig is vettem, csak KitKat-et meg Mars-ot meg ilyeneket, de tömegben legalább ennyit… És akkor még unalmas is lett elég hamar. Így új ízeket ismerek meg (és ti is :-D) – ez is Belgiumhoz tartozik ám!

    A következő bejegyzésből (ami hamarosan bekövetkezik, de nem ma…) is kiderült volna, hogy honnan is kaptam a pénzt, mert Laca is kapott levelet, és már felhomályosított :-) De azért értékelem a “user feedback”-et ;-) Na puszi.

  6. Flóra

    Ez igazán nem ér, az ELTÉseknek az ELTE anyagi helyzetére való tekintettel hogyhogy kétszer annyi jutalom jár, mint a SZIÉseknek? Még hogy a közgazdász karoknak megy jól…

    Jelezném, hogy ilyenformán és NEM ismerek meg új ízeket… :)

    Köszönöm a mai SMS-t, az már önmagában elérte a benne foglalt célt! ;)

    Puszi (sok-sok)!

    Fló

  7. Flóra

    Öööö, mármint “én” nem ismerek meg új ízeket…

    De a puszi ígyis-úgyis jár! :)

    F.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.