Saint Nicholas

Így hívják a belgák a Mikulást, aki náluk fehér lovon érkezik, két csoki-barna afroamerikai kíséretében. A szerdai nap durva eseménye az volt, hogy felment a pizza ára (2.44 €) – nem tudom mire fel… Estére szerencsére elállt az egész napos eső, így mivel valami rendezvény miatt elmaradt a kézilabda, elmentem a gyeplabda edzésre. Nagyon jó volt, végig játszottunk, jól is ment (2 gól és 2 gólpassz), és még relatíve meleg is volt. Zuhanyzás után rohantam az egyetemre, mert az évfolyammal kitaláltuk, hogy meglepjük az egész Csillagászati Intézetet (tanárok, kutatók, PhD-sek, et cetera) Mikulás alkalmából. duvel.jpgMindenki bedobott a közösbe 2 €-t, és vettünk csokikat meg mandarint. Ezeket este fél tizenegykor elhelyeztük a szobák ajtaja előtt (piros szalvétákra téve), illetve a maradékot Gauss-eloszlásnak megfelelően a könyvtár közepén levő asztalon. Amikor ezzel végeztünk (ja, az ERASMUS-osok közül csak én voltam ott…), átmentünk a WinaBar-ba. Ez a Wina nevű diákszervezet bárja :-) Itt ittunk sört és beszélhettünk, majd éjfélkor megjött a Mikulás is! Nagyon szuper jelmeze volt, még csoki színű kísérői is vele voltak. A Wina tagjai közül pár diákot a térdére ültetett, és vastag piros könyvéből felolvasta hogy jók vagy rosszak voltak ebben az évben… Nagyon vicces volt (főleg a többieknek, akik a holland dumát is értették :-D). Egyébként most Duvel-t ittam, ami sajnos már sokkal inkább tipikusan sör ízű volt, ráadásul rengeteg habbal, szóval nem jött be túlságosan… Háromnegyed egy körül mentem haza, és otthon még benyomtam a laptopot, megnézni nem jött-e valami érdekes e-mail. Hát jött, négy azaz négy darab ETR-es értesítő ösztöndíj-átutalásról. Kicsit meglepődtem, mert egyszerre csak egy szokott jönni – gondoltam a rendszer biztos bemondta az unalmast, és többször is elküldte a dolgot. Azért biztos ami ziher, beléptem az ETR-be, és megnéztem a pénzügyi dolgokat. Hát hajnali fél kettő körül edzés és éjszakai Mikulásozás után kissé félálomban percekbe tellett amíg összeszedtem a földről az állkapcsomat és felfogtam a képernyőn látottakat.

etrmeglepetes.gif

Azt még valahogy megértettem (és örültem mint majom a …) hogy emelték az ösztöndíjamat és a különbözetet még visszamenőleg is kifizetik, de a “Hallgatói jutalom” tétel tényleg kivágta a biztosítékot. Mármint jó értelemben. Minden évben szoktunk kapni karácsonyi pénzt, de még a legjobb időkben is maximum 7500 Ft-ot (legutóbb pedig valami egészen jelképes összeget). Mik lehetnek az elképzelhető magyarázatok:

  1. az ELTE lottózott, és jelentős összeget nyert, amit nem volt pofája zsebrevágni
  2. az ELTE bankot rabolt, és most a diákok számlájára menekítik az összeget, amit majd extra vizsgadíj címén gyűjtenek vissza – értsd: pénzmosás
  3. az ELTE a csőd szélén áll, és mielőtt a pokolra jut, a maradék pénzével meg akarja váltani a lelkét
  4. véletlenül elutaltak valamit, és majd úgy járunk mint a pécsi diákok…

Azért tényleg kíváncsi vagyok miért kaptam (kaptuk) ezt a pénzt. Félreértés ne essék, örülök neki nagyon! Ma a Solar Physics órám a szokásosnál kicsit durvábbra sikeredett, de megállapítottam magamban, hogy nagyon jó fej ez a tanár. Történt ugyanis, hogy még óra elején szólt, hogy most nem húzhatja ki a telefont, mert egy nagyon fontos hívást vár. Aztán az óra közepe felé fel is hívták, és kiderült, hogy elfogadták egy nagyon nagyon fontos és izgalmas pályázati kérelmüket. Miután letette a telefont, látszott a szemében és az arcán hogy őszintén örül, elnézést kért, majd kiment és mindenkinek elmondta a hírt az emeleten – távolról hallani lehetett hogy többen hangosan vele örülnek (elhangzott a pezsgő szó is :-D). Jó lehet, hogy ennyire mélyen tud örülni, hogy tényleg hisz a kutatásában, és az a munkája amit szeret… Viszont sajnos a második feladatom az elsőnél “kissé” nehezebb lesz, de igyekszem a hétvégén megcsinálni… A protuberanciákról (egy bizonyos aktív jelenség a Napon) kell 10 oldalt írnom (elméleti háttérrel együtt). Húzós… Délután sikerült aláíratnom a Tanulmányi szerződésem módosítását is, ami így néz ki:

learningagreementchange.gif

Estére ma is szinte teljesen elállt (de azért végig szitált valami harmat) az eső (napközben néha hihetetlenül sötét volt – lehangoló egy idő…), úgyhogy előzetes terveimmel ellentétben elmentem gyeplabdázni, ami egész jó volt. Már kevesebb mint 15 nap van hátra a hazamenetelemig, ami egyfelől jó, mert már nagyon hiányzik mindenki (főleg Flóra), másfelől kissé vészjósló, ugyanis egyre kevesebb időm van a dolgokra, pedig szeretnék lehetőleg minden project-et még itt megcsinálni, azokat is amiknek csak január közepe a határideje, de úgy érzem hogy az Asteroseismology esetében ez nem fog összejönni (ráadásul itt problémáim is vannak a feladattal…). Egyébként a szobámban is járt a Mikulás – amikor ma hazaértem, meglepődve vettem észre hogy egy doboz csokis keksz és egy csomag gumicukor került az asztalomra a szállást kezelő szervezet jóvoltából :-) Apróság, de milyen kedves apróság! Végül pedig itt egy Duvel reklám, ami ugyan nem az a nagyon nagyon ötletes (azért nem rossz), de a zene alatta (Handel: Sarabande) nagyon jó.

Reklámzabálók felismerhették, hogy bizony ez a dallam már egy Magyarországon is sugárzott reklámban is szerepelt, mégpedig a Levi’s farmer egyik kampányában (jó pár évvel ezelőtt). Ez a spot igazi reklámtörténeti mérföldkő, először is a forgatási költségek, másodszor pedig a klasszikus zene használata miatt. Igazi lavinát indított el a szakmában! Nem mellesleg Budapesten forgatták…

10 thoughts on “Saint Nicholas

  1. Anyu

    Végre valami kis programocska másokkal! Gyakrabban kellene kiruccanni! Főleg, ha így felvet a pénz! Azért az érdekes, hogy a kreditek hogy megfogyatkoznak Leuven és Budapest között….. Hamar elrepül már ez a pár nap, aztán itthon is leszel.

    Puszi!

  2. Anyu

    Most néztem meg a reklámjaidat. A Levi’s sokkal jobb, de nem emlékszem rá! Hogy Te mi mindennel tudsz foglalkozni egyszerre! A pszichológus szerint Te is extrém vagy a családban, ahogy papa és én is. Bálintról már ne is beszéljünk!

    Puszi!

  3. Flóra

    Peti!

    Nem lehet véletlenül, hogy titokban nő vagy, ha ennyi mindent tudsz egyszerre csinálni? :) Lassan engem is felülmúlsz! :)) Büszke vagyok Rád!

    Tegnap a Belga Sörözőben (a céges karácsonyi vacsorán) sajnos nem emlékeztem, hogy melyik belga sörről írtad múltkor, hogy milyen finom volt, amelyiknek nincs is söríze… Így aztán sör nélkül maradtam.

    Este beszéljünk skype-on, már alig bírom Nélküled! Puszi,

    Fló

  4. Péter I. Pápics Post author

    Nem, nem vagyok nő – azt észrevettem volna :-D Ahhoz szerintem nem kellett pszichológus, hogy az (ext)rémségem kiderüljön, elég lett volna Flórát megkérdezni :-D Hihi :-D Céges karácsonyi vacsora? Nem rossz. Ha otthon lettem volna vihettél volna engem is? Na jó, mindjárt megyek ebédelni, aztán meg mosni :-(

    Esti Skype támogatva, én már tegnap és tegnapelőtt is vártalak nagyon!!! Puszi!

  5. Flóra

    Szia!

    Múltkor mondtam Neked, hogy lemeradsz a vacsoráról… nem is figyeltél, biztos megint valami mással is foglalkoztál. Mondták a többiek, hogy Te biztosan ugyanúgy egy belga sörözőben bulizol, csak éppen Belgiumban. :) Kár, hogy nem jöttél, rossz volt, hogy majdnem mindenkinek ott volt a párja, csak nekem nem.

    Esténként vagy későn és fáradtan, vagy szimplán fáradtan értem haza és be sem kapcsoltam a gépet, ha nem volt muszáj. De ma itt vagyok! Várlak nagyon! Puszi!

  6. Apu

    Múltkor egyszer azt írtam, hogy én nem a fehér csokikat szeretem.
    Ez igazából nem csupán egy célzás volt.
    Éljenek a csillagászok és gazdagodjanak az egyetemek!
    Apu

  7. Mama

    Petikém! Már többször próbáltam írni, de nem ment el, mert azt hittem, a dátumot kell beírni. Közben szorgalmasan olvasom a blogjaidat, és aggódom, nehogy csokimérgezést kapj unalmadban…Egyébként úgy látom, lassan felvet a pénz, jó lesz veled jóban lenni.Na, már 2 hét sincs, azt csak kibírod! De próbáld a feladataidat addig elvégezni, hogy itthon nyugodtan lehess! !Különben én sem a fehér csokit szeretem!…
    Sok puszi: Mama

  8. Péter I. Pápics Post author

    Apu! Azok a bejegyzések jutnak el hozzám, amiket Te is látsz, hogy megjelennek :-) Szóval fehér csokit ellenző kommentet nem kaptam, de tudom, hogy azt nem szereted…

    Mama: most már viszont ahogy látom tudod mit kell oda írni, mert sikerült írnod :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.