Belga fehércsokik

Hat márka összesen hét, többé kevésbe fehér csokoládéját ízlelgetem meg az alábbiakban. Természetesen az értékelés szubjektív, és egyik cég sem fizetett azért, hogy az ő termékét hozzam ki győztesnek (ha egyáltalán lesz ilyen). Nem mellékes, hogy ez a blogom első (na jó, szigorúan véve a második) olyan bejegyzése, ami szélesebb közönségnek is érdekes lehet. Egyben megragadnám az alkalmat, hogy boldog fél éves születsénapot kívánjak a blogomnak :-) Akkor vegyük sorba a csokikat teljesen véletlenszerű sorrendben!

Côte d’Or Blanc – Wit

Talán Magyarországon is a legismertebb belga csokoládémárka 200g-os kiszerelésben kapható táblája kerül elsőnek terítékre. A csomagolás igényes, keményebb, karton szerű, nyitható, és nem feltépendő hasábból kell az alufóliába csomagolt táblát kihúzni.

csokiteszt_000.jpg

Maga a tábla nem kockákból, hanem sorokból áll – így nehezebb ellenállni a kísértésnek, és jobb ha rögtön beleg is gondolunk, hogy egy sor 25g, szóval csak csínján a dolgokkal. A csoki színe igen világos, íze kellemes, tipikus tejcsoki, lassan olvadó, nem morzsolódik, viszont van valami enyhe mellékíze is – ami miatt nekem csalódás. Kézbe véve nem olvad. Összességében így is jó, a mostani akcióban főleg megfizethető csokoládé.

Értékelés: 3/4 (közepes/jó)
Ár: 0.70 € / 100g

Nestlé Galak witte chocolade

100g-os standard táblás csoki, ez az egyetlen, amelyikről nem derül ki, hogy hol gyártják (a többi mind belga) – azért ez elég kellemetlen negatívu. Standard táblacsoki csomagolás, semmi extra. Színre az előzőnél jóval sárgább (gyanúsan sárga), kézben egyáltalán nem olvad, íze viszont erősen vaníliás, igen édes. Kicsit a Danone vaníliás pudingjaira emlékeztet… Ezzel összecseng, hogy olvadás után az állaga is krémesebb – ez nekem személy szerint bejön, másoknak lehet hogy nem.

Értékelés: 4 alá (jó)
Ár: 1.24 € / 100g

csokiteszt_001.jpg

Jacques Wit – Blanc

3×50g-os kiszerelésben árulják, csomagolása standard. Az alufólia együtt nyílik a papírral, a csoki színe természetes, hasonló a Côte d’Or árnyalatához. Sok kis kocka van a kis táblában is, így beosztás szempontjából jobb mint az előzőek :-) Kézbe véve nem olvad, szájban harapásra igen puha, de egyébként lassan olvad, íze kiegyensúlyozott, eddig ez a legjobb.

Értékelés: 4/5 fölé (jó/jeles)
Ár: 0.73 € / 100g

Leonidas WHITE

Belgium híres csokoládé és bombonkészítői közül talán a legmegfizethetőbb márka. 50g-os táblájuk lapos és hosszúkás, igényes design. Érdekes infók a csomagolásról: “Chocolate with 100% cocoa butter” illetve “tárolás 15°C és 18°C között“. A papírral együtt nyílik a kívül arany színű alufólia, és feltárul az eddig látott legtisztább fehércsoki – mind színe, mind állaga ránézésre gyönyörű! Itt is csak egy kocka van egy sorban. Kostóljuk meg… Úgy látszik a fehércsokik nem tipikusan kézben olvadósak, mert ez sem az. Nagyon finom, lassan olvad, de harapásra lágy, semmilyen mellékíze nincs, és nem tapad a szájpadlásra! Nagyon rendben van. (Azért csendben megjegyzem, hogy árban közel kétszerese az előzőnek, és azért ízben nem…, sőt, eléggé hasonlóak, de ez kicsit visszafogottabb, lágyabb, nemesebb…)

Értékelés: 5 (jeles)
Ár: 1.40 € / 100g

csokiteszt_002.jpg

Galler Noix de coco

Igényes, modern csomagolás, tömbszerű, a design a modernebb borok címkéjére emlékeztet, de akár szivarok dobozán is el tudnám képzelni. 70g-os de többnek tűnik. Innentől már nem tiszta fehércsokikról beszélünk, hanem töltöttekről – ez afelirat szerint kókuszkrémmel van “megtömve”. Ez a papír (és vele a kívül aranyszínű, belül pedig papír tapintású fólia is jön) kinyitása után egyből érezhető is, kívülről is elég domináns kókusz illatot áraszt. Meglepetésemre a töltelék nem a várt és megszokott fehér színű, hanem barna?! Az íze alapján tejcsokival kevert nagyon finomra reszelt kókuszról lehet szó Magáról a fehércsoki bevonatról nem tudok nyilatkozni, de összességében nagyon finom! A kókuszos töltelék nem száraz, nem darabos, nem válik el a csokitól. Apró negatívum, hogy a csoki szélén néhol kilátszik a töltelék színe.

Értékelés: 5 alá (jeles)
Ár: 1.49 € / 100g

Galler Praliné Blanc

A külsőről minden igaz az előző bejegyzésből, így most egyből nekiesünk a csokinak :-) A praliné itt is jól érződik kívülről is, pozitívum, hogy a töltelék nem kandikál ki (könnyen lehet, hogy ez az előző esetben kisebb szériahiba volt csak…). Hű, csokitúladagolás, nagyon puha, azonnal olvadó töltelék, pillanatok alatt beteríti az ember minden ízlelő érzékszervét. A töltelék világosbarnás. Összességében az előzőnél több fokkal édesebb, azt hiszem jó hogy nem ezt kostltam elsőnek, mert a teszt felénél feladtam volna. Nagyon nagyon finom, de főleg a nagyon édesszájúaknak ajánlom, “feketecsoki-hívők kíméljenek” jeligével.

Értékelés: 5 (jeles)
Ár: 1.49 € / 100g

Neuhaus WHITE CHOCOLATE crispy gianduja

Nos, tesztünk utolsó szereplője az idén 150 éves csokiház terméke, 45g-os kiszerelés, mégis a legdrágább. Most meglátjuk van-e ennek valami valóságalapja is, vagy ugyan azt kapjuk mint máshol, csak Neuhaus köntösbe bújva. A csomagolás vegyes érzelmeket kelt bennem. Eredetileg kávés töltelékű fehércsokit szerettem volna venni, de kifogytak belőle (annak a csomagolása sokkal szebb, későbbi tesztben találkozhatunk majd hasonlóval), így esett a választás erre a kisebbre. Szóval a külső papír olyan mint a régi Sportszelet, hosszanti tengelye mentén kitolható belőle a belső csomagolásba bújtatott csokitömb. Most már egyértelmű, hogy színre a Nestlé kivételével nagyon hasonlóak, ez is szép világos, természetes. Az illata meggyőző, nem túl hivalkodó, nem erős, de harmonikus, jellegzetes. Puffasztott rizzsel és csokoládéval töltött, nagyon puha, szájban könnyen olvad, de nem olyan sebességgel, mint az előző delikvens. Nem vagyok egy nagy rizses-csoki rajongó, így nehéz objektív véleményt írnom. Finom, a töltelék csoki is nagyon jó. Az az igazság, hogy nagyon hasonló az összkép az előző kettőhöz – ami mondjuk részben a hasonló koncepció (töltött fehércsoki) következménye. Viszont nem érzem az átütő különbséget. Kétségtelenül minőségi csokoládé, de szerintem kicsit (nagyon) drágán adják.

Értékelés: 5 (jeles)
Ár: 3.33 € / 100g

Összefoglalás: ma nem eszem több csokit, mindegyikből maximum egy sort ettem, de kész, köszönöm elég volt. A maradékokon most egy hétig elleszek, és utána fél évig nem is fogok fehércsoki felé nyúlni. No de: A legjobb töltetlen fehércsoki a Leonidas terméke volt (szorosan mögötte a sokkal olcsóbb, azaz ár/érték arányban talán jobb Jacques), míg a töltöttek közül szerintem a Galler Pralinés csokija volt elképesztően ütős, viszont a kókuszos terméküket is meleg szívvel ajánlom a kókuszos csoki imádóinak, mert ez valami más, mint a többi. A legdrágább (Neuhaus) termék ugyan minőségi, de inkább luxuscikknek tartom, mint az utca emberének megfizethető terméknek. Két hét múlva (ha nem kapok csokimérgezést) újabb cikkel jelentkezünk, most a narancsos csoki lesz terítéken (de kevesebb, mert ez most kicsit sok(k) volt). Addig is: A csoki legyen veletek!

2 thoughts on “Belga fehércsokik

  1. Bonbonier

    óó igen, a belga csoki! =)
    már várom a többi csokitesztet is, de vigyázni kell, ez a hobbi valamiért kigömbölyíti az embert =)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.