A vizsga – és ami mögötte van

Tényfeltáró műsorunk következik :-D Ez nem lesz egy rövid bejegyzés, az is biztos. Először is tegnap kicsit kicsúszott az idő a kezeim közül, és nem igazán kezdtem neki időben a tanulásnak, így éjfélkor még csak a kijegyzetelt anyag fejembe tömésének felénél tartottam… (Lehet hogy a sok tömés eredménye, de találtam egy ősz hajszálat!!! Ez már a HARMADIK volt!!!) Persze nem nagyon estem kétségbe, csak mérges voltam, hogy e miatt hajnali négykor kell majd kelnem, hogy a maradékot is megtanuljam, pedig ha négy órával korábban nekifogtam volna, akkor még aznap befejezhettem volna. Na nem baj, buta ember a saját hibájából tanul. Van ilyen. A lényeg az, hogy ma reggel háromnegyed nyolckor már azt is tudtam, hogy hány “ly” betű van a 3. oldal alsó öt sorában (de legalábbis ilyen részletesen az anyagot)… A vizsga 9-kor kezdődött (The Milky Way Galaxy – ami nálunk Galaktikus csillagászat, csak éppen négy félévig tanuljuk…), de már félkor ott voltam, hogy szokjam a termet – na meg hogy még egyszer átolvassam a fontosabb részeket. Öten vizsgáztunk ma – egyébként nem is tudom írtam-e, hogy itt nem lehet sok vizsgalehetőség közül választani, aztán meg tologatni, központilag állítják össze mindenkinek a vizsganaptárát, nincs lehetőség válogatni…

Hivatalosan szóbeli vizsga volt (oral, with written preparation), de akár írásbeli is lehetett volna, mert a kérdéseket két nyomtatott A4-es lapon kaptuk a megmagyarázandó ábrákkal együtt… Szóval úgy nézett ki mint egy dolgozat. Egyébként nem volt túl nehéz, de túl könnyű sem. Volt Hubble-villa (aminek semmi köze a menzához, valójában egy morfológiai osztályozási séma galaxisoknak), Olbers paradoxon (ami szerint ha a galaxis végtelen lenne és nem lenne benne elnyelés a por miatt, akkor az éjszakai ég a csillagok fénye miatt olyan fényes lenne, mint a nappali – persze azért paradoxon, mert a modell megkötései köszönőviszonyban sincsenek a valósággal…), “zárt doboz” modell (ami a He-nál nehezebb elemeknek a galaxison belüli feldúsulásáról szól, és itt most nem részletezendő érdekes megkötései vannak – ja, és persze elég rossz modell, de jobbak kiindulási alapja…), különböző galaxisok színképének felismerése, és még egy halom apró kérdés. Elég jól ment, ugyan eredményt itt sem mondhatott a tanár, de meg volt elégedve (és egyszer kétszer csodálkozott hogy bizonyos adatokat honnan tudok fejből… – fotografikus, de sajnos elég rövidtávú memória, bizony). A belga értékelést ismerve kb. 17-18 pontra számítok a 20-ból. Persze otthon biztos 5-ös lett volna :-)

Vizsga után hazamentem, aztán ebéd előtt még felváltottam az első utamba eső bankban az otthonról hozott nagy címletű Eurót, amivel sehol nem lehet fizetni, majd a menza után voltam vásárolni is – így már van mit ennem a hétvégén. Viszont semmi extra csokit nem vettem, mert egyszerűen már lassan nincs olyan, amit még nem kóstoltam… Szerencsére van még két Galler, abból az egyik itt hever mellettem, úgyhogy még ebben a bejegyzésben “ki fogom vallatni”.

Egyébként a nagyszüleimtől kapott Euró egy részéből ma vettem egy iTunes “feltöltőkártyát” (Gift Card), és regisztráltam a belga iTunes Music Store-ba (ITMS) – a belga címemmel. Nagyon sajnálom, hogy Magyarországról még nem elérhető ez a szolgáltatás, mert szinte minden zenét meg lehet venni (ugyanis ez egy internetes zeneáruház, amit az Apple üzemeltet – csak hogy Mama te is tudd, mire költöm az ajándékot), ráadásul általában olcsóbb, mint CD-re költeni, arról nem is beszélve, hogy kényelmesebb… Már korábban kinéztem magamnak, és most meg is vettem Seal “Best 1991-2004” c. válogatás-albumát (27 szám, 17.99 €). Egy átlagos album egyébként 9.99 € szokott lenni, de vannak hangoskönyvek, filmek, stb. Az USA-ban már kölcsönözni is lehet filmeket ezen a rendszeren keresztül! Itt egy kép az iTunes-ból:

itunes01.jpg

Egyébként most is az egyetemen vagyok, mert it továbbra is korlátlan a net. És gyor. Nagyon gyors. Az iPod-om szoftverét is frissítettem. Most pedig jöjjön a bejegyzés utolsó része, a csoki :-) Na még egy valami: a Solar Physics tanárom felrakott nekem pár minta kérdést, hogy mire számíthatok majd a vizsgán. Ez mind szép és jó, csak egy bibi van, hogy mindez teljesen hollandul van :-D Szóval írnom kell neki, hogy hát izé, de továbbra sem tudok ezen a szép nyelven ;-) Na, akkor csoki, védd magad!

Galler Manon

Hű, ez fehércsokis! Legalábbis a külseje – 23%-os… Jesszus, csoki az még egyáltalán? Na mindegy, nem vagyok egy nagy 99%-os kakaótartalom rajongó, szóval ilyeneken nem akadok fenn :-) Viszont olyan illata van, mint a kedvenc Leonidas bombonomnak! Hű, és megnéztem, a nevük is ugyan az. Ezek a csokitesztek javítanak az eddig hihetetlenül pocsék ízlelésemen és szaglásomon (hogy így beazonosítsak egy illatot, arra nem nagyon volt korábban példa)! Már ezért is megéri csinálni. Hihetetlen, imádom… A töltelék barna kávékrém…mmm, mennyeien lágy… Jajj, kezd ez a teszt elfolyni, de hát ez az illat és ez az íz akkor is isteni! Mondjuk eleve kávés-csoki rajongó vagyok, de ez tényleg az egyik, ha nem az eddigi legfinomabb. Instant get!

Értékelés: 5 fölé (jeles)
Ár: 1.49 € / 100g

5 thoughts on “A vizsga – és ami mögötte van

 1. Anyu

  Már-már folyik a nyálam…. Örülök, hogy jól sikerült a vizsga. Bementél már a The North Face boltba? Menj be bátran! Lesz még időd bőven. Élvezd ki a nyugalmat, mert itthon nem az vár Rád sajna. (Öcséd gondoskodik a diliházról.)

  Na puszi!

 2. Flóra

  Puszi, puszi, puszi!
  Elégedett vagy? :)

  Igazán nem ér ennyi csokit enni… Már látom, mire fogunk pénzt keresni: húsra és JÓ csokira…

  Még sok puszi: Fló

 3. Péter I. Pápics Post author

  Na, Anyu most egészen kitett magáért a komment hosszát illetően, Flórám rövidet írt, de velőset, viszont nem hiszem el hogy amikor olvassátok a bejegyzéseimet, nem jut eszetekbe több hozzáfűzni való… Pedig azokra lennék kíváncsi. Na mindegy…

 4. Flóra

  Nekem szokott eszembe jutni olvasás közben sok minden, de mire a végére érek a bejegyzésnek, általában nem marad belőle semmi… vagy már nem is fontos… vagy lusta leszek azt mind leírni :)

  Szóval inkább puszi.

  Meg egy Flóra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.