Bicós cuccok (jupíííí!)

Bevásároltam. Ha nő lennék, tuti imádnám a cipőket meg a táskákat, és minden héten vennék kettőt mindegyikből ;) De férfi vagyok, így más módon kell kitörnöm a szürke embertömegből. Erre egy módszer a biciklizés (nem mintha azt nők nem művelhetnék/művelnék, de dramaturgiailag erre a fordulatra volt szükségem). Sajnos (vagy nem, erről nem egybehangzóak a vélemények) ilyen vagyok, ha valamit elkezdek csinálni, az magával ránt a mélybe. Először csak új, defektvédelemmel ellátott szuper gumik, majd erősebb lámpák, strapabíróbb pedál (mert az alapfelszereltséget egy járdaszegély kicsit összehajtogatta), futártáska… Nincs megállás.

Legújabb szerzeményeim pedig először is két biciklis sapka (kicsit retró, bicós szubkultúrában mindenképp divatos), ebből az egyik egy világbajnoki csíkkal ellátott fekete Pace Sportswear sapi (made in USA, nagyon minőségi cucc – már megvan vagy egy fél hónapja) ami főleg 5°C és 15°C között nagyon praktikus a sisak alatt, a másik meg egy egyedi, teljesen kézzel/varrógéppel (by Serin) készített natúr/barna fejfedő, amit főleg kerékpáros társadalmi eseményekre tennék a sisak helyére.

És akkor még csak most jön a java! Szombaton megvettem legújabb pedálszettemet, egy pár Shimano PD-M540-es SPD pedált. Az SPD talán a sílécek kötéséhez hasonlítható rendszer, a cipő alján egy “stopli” van, amit be lehet csatolni a pedálba, így a biciklis azt már nem csak lenyomni, de felhúzni is tudja – tehát tekerés közben egyszerre nem egy, hanem két lábbal lehet erőt kifejteni, ami jelentősen növeli a hatékonyságot (és eddig kihasználatlan izomcsoportokat is megmozgat). A cipőt hétfőn szereztem be, végül egy Shimano SH-M075-re esett a választásom (szerencsére ez kényelmesebb volt mint a drágábbak, leszámítva egy Sidi-t, de az konkrétan majdnem annyiba került, mint a biciklim…). Egész más így a tekerés, olyan mintha a bicikli a testem része lenne, a cipő nem csúszkál a pedálon, sokkal jobban érzem a gépet magam alatt. Attól meg nem kell félni, hogy az ember nem tud “kioldani a kötésből” (kilépni a pedálból), mert ehhez csak a láb sarkát kell kicsit kifelé lendíteni, és kész. Nagyon gyorsan meg lehet szokni. Sokkal egyszerűbb és természetesebb, mint amire leírások és elbeszélések alapján számítottam, viszont legalább olyan jó érzés :) (Egyetlen icipici hátránya, hogy az ilyen cipőkben nem igazán lehet túl sokat járkálni.)

Most ezzel a cipővel, a feltűrt nadrágszárral, a sapkákkal és a futártáskával nagyon kezdek optikai futárrá válni (ami azt jelenti, hogy úgy néz ki, mint egy biciklisfutár, de nem az). De a bicikli nyújtotta szabadság az nagyon szuper érzés :)

Ma pedig már meg is jártam vele az egyetemet és a kutatóintézetet fenn a hegyen (37,27 km). Az ELTE-re menet nem a szokásos úton mentem, mivel a budai oldalon a bringagyász (az ahol a Parlamentet fotózó turistákra vezették rá a “bicikliutat”) fel van túrva, így végigmentem a pesti oldalon az Országházig (40 km/h-val süvítettem a kellemes hátszélnek köszönhetően, pedig lobogott rajtam a széldzseki, meg a hátamon is meg volt pakolva a Bagaboo rendesen, még a laptop is benne lapult…), onnan bringasáv az Alkotmány utcában, majd bicikliút a Bajcsy-n, a Deák tértől (már rendes úton) a Károly- majd Múzeum-körút (előbbin vajon az üres buszsávot használtam-e, vagy szívtam a bűzt az autók között?), Üllői út (200 méter), Erkel utca, Ráday utca, majd át a Petőfi hídon és meg is érkeztem! Egész jó alternatív útvonalat találtam, az egyetlen szűk keresztmetszet az a száz méter, ami a Károly-körúton a buszsáv vége és az Astoria között van, mert ott bizony dugó van. Egyébként tök jó volt a napsütésben menni, összehasonlíthatatlanul jobb kedvvel lehet így megérkezni, mint BKV-val. Az intézetben meg amikor végeztem a dolgommal, kinéztem az ablakon, és azt láttam, hogy szakad a havaseső. Na mondom ez FUCK, de nem estem pánikba, gyorsan megnéztem a meteorológiai radart, és megnyugodva konstatáltam, hogy ez csak egy gyorsan múló zápor, de jönnek utána még szépen sorban többen, így ha szárazon akarok hazaérni, akkor amint ennek vége, indulnom kell, hogy még a következő előtt megérkezzek. Ez pontosan így is történt, és még arra is volt időm, hogy az Árpád hídról fotózzak pár képet.

Ja, ha már fotó, még nem is írtam, de a flickr-en csináltam egy Mindennapok című mappát, ahova a csak úgy napközben lőtt fotókat teszem fel. Ha nem is minden nap (bár sokszor van ilyen is), de minimum hetente van ott valami új, szóval érdemes nézegetni.

És hogy nincs megállás? Nincs. Most ugyan nem kell semmi, de középtávra be van tervezve egy pár keskenyebb (28-622) gumi, keskenyebb kormány, és főleg ha megkapom a belga PhD-t, akkor egy pálcás sárvédő (mert ott arra szükség van). Meg egy versenybringa meg egy egysebességes városbajárkálos nemsajnálós bicó ;D Utólsó kettőt nem kell komolyan venni… De biztos előbb lesznek, mint hogy autót vegyek.

4 thoughts on “Bicós cuccok (jupíííí!)

 1. sylverdevil

  városi használatra bőven elég az m520-is amúgy (nekem a montin is ez van, az outin meg 505 asszem), nem hiszem, hogy érezhető különbség lenne a kettő működése között, max csak súlyban van difi.
  jótanács: ha elkezdesz komolyabban belemélyülni a bringás öltözékek/alkatrészek vásárlásába, akkor ne vezess összesítést, hogy mennyit költöttél el rájuk :D
  (bár nem rossz azért tisztában lenni a dolgokkal)

 2. sylverdevil

  ja és feltétlenól számolj majd be az első esésedről is vele, mert lesz, hidd el :D
  lehet, hogy nem most, hanem majd épp akkor amikor megszokod, hogy gyakorlatilag a lábad részévé vált a pedál.
  pluszpont jár érte ha van videófelvétel is. nagy összegben fogadni mernék rá, hogy közel zéró sebességgel fog történni, ahogy történt az velem is egy szép napsütéses koranyári napon, egy tesco biztonsági-kamerája alatt. úgy betakaróztam a bringával, hogy szerintem a nap végén a videó elemzésekor (ha egyáltalán…) sírva röhögtek rajtam :)

 3. Péter I. Pápics Post author

  Jaja, igazából nem volt 520-as. Semmiről nem vezetek összesítést, nem akarom összeadni az eddig vett GPS-eket és fotóscuccokat sem :D Anélkül is tudom, hogy SOK.

  Egyébként máshogy nem is lehet vele elesni, mint helyből, mert tekerés közben ha elnyalsz, akkor azt nem az SPD miatt teszed. Egyébként szerintem nem lesz helyből eldőlés sem, annyira jól megy, már szinte reflex, hogy ha megállok, akkor boka ki (bevallom tartottam attól, hogy komplikáltabb lesz a ki meg becsatolás, így amikor először kipróbáltam, igencsak meglepődtem, hogy “ennyi az egész?” – mármint jó értelemben). Bár a helyből elesésre visszatérve, másoktól is hallottam már sövénybe beledőlős dologról :D De ha eldőlök, azt úgyis megírom :D

 4. sylverdevil

  “Egyébként szerintem nem lesz helyből eldőlés sem, annyira jól megy, már szinte reflex, hogy ha megállok, akkor boka ki”
  én is így voltam, aztán amikor már rég csak mindig a jobbost csatoltam ki és kezdtem el valamiért balra dőlni, na akkor volt a móka… :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.