La Palma – 4. éjszaka

Folytatjuk tehát beszámolónkat a paradicsomból. Merthogy számomra ez a hely maga a kánaán – hegyek, nappal tiszta, mélykék ég és napsütés, éjjel sziporkázó tejút, alattam a felhőtengerrel. És hát számomra a távcsővel, illetve műszerekkel való munka a csillagász lét non plus ultrája. Egész évben tudnám ezt csinálni. Ráadásul kaptam ma egy e-mailt az egyik témavezetőmtől, hogy készítenek egy új kutatási tervet (research proposal-t), de nincs közöttük senki, aki észlelő beállítottságú lenne, ezért szükségük lenne valakire – nincs-e kedvem beszállni… Azt hiszem nem kell részleteznem a válaszomat :D Ja, és Tenerifére és (érted, és!!!) La Palmára kéne jönni másfél-két hétre.

20100322milkywaypanorama

Mit mondjak, tegnap sem volt szar ég, erről a fenti panorámát látva gondolom senkit nem kell túlságosan győzködnöm. Az észleléssel minden gond nélkül ment, ma már egyáltalán nincs fenn velem senki, tök egyedül dolgozom. Kint pedig a fényképezőgépem dolgozik egész éjjel, csinálja szépen a 30 másodperces expozíciókat (3 óránként akkut kell benne cserélnem) a készülő time-lapse filmhez… Ja, fotókat feldolgozni továbbra sem igazán volt időm, szóval még várni kell a nagyobb felbontásban és mennyiségben való élvezettel. Azért megmutatom, hogy is néz ki a Mercator távcső épülete a mai naplementében.

20100323observatory

Egyébként mivel nincs jogosítványom, és egyelőre nem is tervezem hogy mérges gázokat puffogtassak a levegőbe, így az obszervatórium területén gyalog kell közlekednem. Ami persze túrázós multammal nem igazán probléma, sőt. Mivel ez alatt a két hét alatt semmit nem sportolok (nincs biciklizés, falmászás, floorball, foci, semmi), így még jól is jön a napi séta. Ami nem is olyan kevés, lévén egyszer vacsora előtt kell felmenni felállítani a rendszert és megcsinálni a kalibrációt, majd vacsora után megint fel hogy napnyugtakor ki lehessen nyitni a kupolát, aztán idővel elkezdeni mérni. Szóval ez napi kettő fel-le út, ami nem is olyan kevés, lévén egy út kb. két és fél kilométer és 200 méter szintemelkedés (kényelmes tempóban fél óra alatt érek fel). De majd GPS-el lemérem és csinálok szintábrát is :D A nap többi részében amúgy is vagy alszom, vagy a monitorok előtt ülök. Nem is kevés monitor előtt (és a képen nem is látszik az összes)…

20100323observerroom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.