Az Aletschgleccser

Szerdán az Alpok leghosszabb gleccseréhez, az Aletschgleccserhez tettünk látogatást. Két nagykabinos felvonóval mentünk fel az 1062 méteren fekvő Fiesch-ből az Eggishorn alatti kis nyeregbe, majd gyalog magára a 2927 méter magas csúcsra is felkapaszkodtunk. Innen is, de a nyeregből is fantasztikus kilátás tárult a 4000 méter feletti magasságból aláereszkedő jégfolyamra, melyet a hordalék csíkosra színezett.

A gleccser pont a csúcs alatt kanyarodott közel 90 fokot, így tökéletesen be lehetett látni az egészet. A völgy falán itt is jól látszott, hogy az elmúlt évszázad(ok)ban milyen sokat vesztett tömegéből ez a hatalmas jégnyelv. A nap egyetlen negatívuma a hihetetlen sok autózás, mert ez a gleccser sem a szomszédban volt… De természetesen megérte :-) Majd lesznek szuper panorámák a Flickr-en, csak ki kell várni a hazaérkezésünk utáni napo(ka)t. Amikor persze lesz még más dolgom is, de majd maximum nem alszom :-D

4 thoughts on “Az Aletschgleccser

  1. Flóra

    Szia!

    Ez a gleccser tényleg nagyon szép, érdemes volt kibírni odáig. :)
    Na meg a csúcs is megvolt, most már jöhetnek az újabb nagy tervek! :D
    Érezzétek jól magatokat!

    Puszi mindenkinek, Flóra

  2. Mama

    Sziasztok! Az előbb találtam meg a beszámolót, meg a képeket. Öcsi éppen itt volt, és meglehetősen irigykedett. További jó szórakozást és hegymászást! /Anyut nem sikerül felvinni?/

  3. Viki

    Szia!

    Gyönyörű ez a kép. Nyáron mi is Svájcba készülünk, még nem tudjuk pontosan mit néznénk meg, de az Aletsch-gleccsert mindenképp. Amennyiben időd engedi, megírnád, hogy Ti hol szálltatok meg? Mit érdemes még arrafelé megnézni? (A gleccser környékén?) Válaszodat előre is köszönöm.

  4. Péter I. Pápics Post author

    Szia!

    Nekünk innen elég messze, Torgon-ban volt a szállásunk, és minden nap autóval mentünk a sokszor elég messze levő megnézendő célpontok felé. Ezeket néztük meg a környéken: Lausanne, Vevey (mindkettő a Genfi tó partján), Zermatt (innen látszik szépen a Matterhorn), apukámmal megmásztuk a Haute Cime-t (ha esetleg gyakran túráztok és jó erőben vagytok, ez egy egész napos program, de nagyon jó), voltunk a francia oldalon is (Evian, Yvoire, Annecy, Chamonix), Montreaux. Ezeket mind érdemes megnézni, de talán kicsit túl sok idő is elmegy az oda-vissza autózással, mert messze vannak egymástól. Biztos közelebb is sok érdemes látnivaló van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.