Lausanne és a Matterhorn

Az utazás elég eseménytelenül telt el, én egyébként is elég kómás állapotban voltam, mivel csak hajnali három körül sikerült végeznem azokkal a teendőkkel, amiket még mindenképpen a nyaralás előtt meg akartam csinálni, és fél hatkor meg már fel kellett kelni… A svájci szállásunk 1100 méteren van, egy hosszú, kanyargós szerpentin végén Torgon-ban. Vasárnap a délutánra várható zivatarok miatt csak a közeli Lausanne-ba mentünk el. Kellemes kisváros, sétáltunk egy nagyot a tűző napsütésben, majd miközben mindhárman lepihentünk egy templom előtti padon és a városi ingyenes wifi-n neteztünk (különböző kütyükkel – egy fotót megértünk volna), megérkezett az eső is. Ez elől bemenekültünk egy másik templomba, így azt is megnéztük. A tervezett útvonalat a nem túl ideális idő ellenére is végigjártuk. Hazafelé nem az autópályán, hanem egy szép alsóbbrendű úton mentünk a Genfi tó partjához közel, és még megálltunk egy rövid tóparti sétára is Vevey-ben.

Hétfőn reggel a műholdképek, valamint több előrejelzés tanulmányozása után úgy döntöttem, hogy ez a nap jó lesz a Matterhorn megtekintéséhez (mivel másfelé elég felhős volt az idő). Autóval a Zermatt előtti utolsó településig lehet menni, majd onnan egy vonat visz fel az egyébként autómentes övezetnek számító településre. Itt felgyalogoltunk (1620 méterről 1867 méterre) az egyik felvonóhoz, majd azzal felmentünk 2583 méterre a Schwarzsee paradise-hoz, ahonnan már tényleg karnyújtásnyira volt Svájc emblematikus hegytömbje. Itt eltöltöttünk egy kis időt (csináltam panorámafotót a környező 4000-es hegycsúcsokról és sziklás völgyekről), megállapítottuk hogy az elmút évszázadban a gleccserek mennyire visszahúzódtak, majd lementünk a felvonóval (micsoda képzavar), és visszagyalogoltunk a vonathoz.

Egyébként a notebookomat nem lehetett bedugni az itteni konnektorokba, mert túl vastag a dugaszainak az átmérője, ezért kellett vennünk egy átalakítot… Így már jó. A szállodában meg van wifi, csak éppen elméletileg fizetős (elég vicces az angol nyelvű kiírás – “the internet is paying” – hááát…), viszont nincs levédve. Így a PSP-vel lazán tudok netezni (műholdképek, előrejelzések, e-mail), de azért a laptoppal nem ülnék be a hallba csak úgy… Majd azért megoldom valahogy a blogolást is, mondjuk hajnalban a lépcsőházból :-) Ez a bejegyzés ha felkerül, így kerül fel, mert egyelőre csak egy txt file-ba írom, aztán ha lesz lehetőség, akkor tudom csak postolni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.