Abbaye de Villers-la-Ville

Text in Hungarian this time, sorry. Péntek este lefújták a floorball edzést (ma este azért volt), viszont a falmászást már elnapoltuk mire ez kiderült, úgyhogy inkább beültünk egy laza vacsorára (mondjuk ezen a héten hétfőn már volt egy éttermes este, ráadásul lazaccal…) és pár sörre (új íz: Achel Blond) a Domus-ba (így legalább nem kellett bevásárolnom). Azt hiszem most már bátran kijelenthetem, hogy ez lett a törzshelyünk. Még pár hónap, és már fix privát asztalunk is lesz :) Aztán ma (szombaton) Jonas, Stefan és Steven társaságában ellátogattunk a zsámbéki templomrom belga megfelelőjéhez, a villers-la-ville-i apátság romjaihoz (PhD-m alatt most először tettem be a lábam Wallónia területére – nem mintha bármi bajom lenne az ország déli részével, azon kívül hogy franciául beszélnek :D).

20100515villersabbey

Természetesen mielőtt körbenéztünk volna, meg kellett nyugtatni üres gyomrunkat, így egy gyors ebéddel kezdtünk, amit a helyi sörrel öblítettünk le (Villers Tripel – és még magyar felirat is volt a címkén!). Maga a romos terület hatalmas, monumentális, klasszikus romantikus filmbe illő háttérdíszlet. Nehéz elhinni, hogy a francia forradalom idején végleg elhagyták, majd lassan széthordták a köveit építőanyagnak… Még a vasútvonalat is átvezették a területen – még jó hogy nem a templom főhajóján megy keresztül… Jó két és fél órát mászkáltunk és fotóztunk a falak labirintusában. Sajnos az idő – azt a pár pillanatot leszámítva, amikor a fenti fotó készült – elég felhős volt, így fényképezés szempontjából messze nem voltak ideálisak a körülmények… Mire végül minden épületet bejártunk, maradt még egy bő fél óránk a vonat indulásáig, így megkóstolutk a helyi sör másik változatát is (Villers Oud Vielle). Ide mindenképpen érdemes volt elmenni, tetszett.

Ui.: az elmúlt egy héten katasztrófális idő volt. Eső, hideg szél, és 6°C körüli napi maximumok (nem egy hidegrekord meg is dőlt). Tiszta november. Pedig a csütörtöki munkaszüneti napra egy kicsit több mint 200 km-es biciklitúrát terveztem. Időben lefeküdtem, időben felkeltem, összepakoltam, felöltöztem, terv szerint el is indultam, majd fél kilométer után elkezdett esni az eső… Így a 200 helyett 2 km-el a lábamban, igen bosszúsan hazagurultam és mindenféle apró-cseprő ügy intézésével töltöttem a szabadnapomat :( Isteni volt… Jövő hétvégén akarom ezt a túrát. Nagyon ajánlom az időjárásnak, hogy most már viselkedjen az évszaknak megfelelően. Ezt veheti akár fenyegetésnek is… (Igen, tudom hogy Magyarországon meg monszun van…)

9 thoughts on “Abbaye de Villers-la-Ville

  1. sylverdevil

    apropó magyar felirat: tegnap nézegettem-tük a rómában vett belga söröm (nonszensz) üvegét és azon is ott volt harmadik vagy negyedikként a magyar :)
    a templombelsőből hiányolok egy álló panorámát, gondolom úgy jobban “kiadná”, az időről pedig ne is beszéljünk (drága szüleimnek hála autóval visszük ma a bringát szegedre, elvégre senki nem edzene helyettem a héten). egyetlen pozitívum, hogy így könnyebben motiválom magam a tanulás tekintetében.

  2. Péter I. Pápics Post author

    Mea culpa, még nincsenek fenn azok sem :S Az a helyzet hogy munka közben annyit nézem a monitort, hogy otthon már sok kedvem nincs hozzá, legalábbis nem Photoshop szinten… De fel fognak kerülni azok is… Becsszó.

  3. Mama

    Én is várom a képeket.És “vigasztalásul” közlöm, h. Pécsett most 4 fok van, 2 napja egyfolytában zuhog az eső, és akkora a szélvihar, h. itt a szobában is alig bírja a fülem a nyomást. Brrr…Te legalább láttál valami szépet, de mi be vagyunk zárva. Viszont a belvárosra nem ismernél rá./Én nem állítanám, h. előnyére változott, minden szürke és sivár.- De egyeseknek tetszik. Izlések és pofonok…/
    Sok puszi: Mama

  4. sylverdevil

    Péter: ja nem azért, no offense, csak azt hittem hogy voltak már fent képek, mert én tuti, hogy egy onnan valót használok most háttérképnek :)

  5. Péter I. Pápics Post author

    @sylverdevil: nyugi, nem vettem “offense”-nek, és valóban voltak már fenn, de volt valami feltöltési problémám, ezért egyben leszedtem az egészet, mert egyszerűen nem tudtam, hogy mi az ami fenn van már, és mi az ami még nincs…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.